Informació general

Solidaritat Catalana fa una crida a que la independència de Catalunya sigui possible aquest proper mandat

Per Lluís Rovira i Barenys

Pere Olivé, Alfons López Tena, Hèctor López-Bofill i Eugeni Capella, ahir, a l'acte de presentació de Solidaritat Catalana a la sala d'actes de la Cooperativa Agrícola

Prop d'un centenar de persones van ser presents a l'acte públic de presentació de Solidaritat Catalana per la Independència a Cambrils que es va celebrar ahir al vespre a la sala d'actes de la Cooperativa Agrícola. La xerrada-col·loqui, que va durar dues hores i mitja, va estar presentada pel cambrilenc Eugeni Capella i va tenir com a ponents a Pere Olivé, Hèctor López-Bofill i Alfons López Tena.

A la cua de les comunitats autònomes

El missatge que van voler expressar els tres ponents va ser força clar, Solidaritat Catalana vol la independència de Catalunya aquesta propera legislatura. El primer objectiu, tal com va dir Pere Olivé, "és aplegar el màxim de voluntats per a proclamar la independència de Catalunya". D'arguments, tal com va dir Olivé, "no en falten ja que l'11 % del PIB català marxa cap a fora. Això signifiquen 60 milions d'euros diaris que surten de Catalunya cap Espanya. En pocs anys hem passat de ser una comunitat autònoma capdavantera a estar a la cua de totes les de l'estat. Catalunya amb estat propi serà 7 vegades més rica". Per Olivé, "mai l'independentisme havia arribat tan amunt com ara i això ho corroboren les diferents enquestes que es fan".
Hèctor López-Bofill, per la seva part, va ser crític amb el paper que han fet i estant fent CiU i ERC, "CiU ens diu ara que vol demanar el concert econòmic l'any 2012. No saben que això és inconstitucional, tal com es desprèn de la sentència del Tribunal Constitucional?". Referint-se a ERC, López-Bofill va dir que s'havia posicionat en contra del referèndum per la independència que es va fer a Arenys de Munt, "no volien incomodar al president Montilla i volen continuar arramblats a un govern agònic per a mantenir els càrrecs". López-Bofill també va ser molt crític amb ERC per haver votat en contra de la Iniciativa Legislativa Popular, impedint la recollida de signatures amb el segell del Parlament de Catalunya per a demanar la convocatòria d'un referèndum per a la independència de Catalunya, "fins i tot el mateix president Benach tenia la potestat d'evitar aquesta votació en contra de la ILP i no ho va fer".
D'altre banda, López-Bofill va coincidir en afirmar que ara estem en un moment òptim per la independència de Catalunya, "en tots els països de l'est que s'han fet referèndums per la independència, com són Eslovènia, Eslovàquia i Lituània entre d'altres, abans de fer-los les enquestes situaven en un 17 % els vots a favor de la independència i a l'hora de la votació s'arribava a un 80 %. Aquí passaria el mateix"

La independència de Catalunya, aquesta propera legislatura

Per Alfons López Tena, el tercer dels ponents, "la consulta d'Arenys ens va demostrar que votar la independència de Catalunya és possible i així s'ha anat repetint a moltes altres poblacions". Per López Tena les consultes populars han marcat un punt d'inflexió, juntament amb la sentència del Tribunal Constitucional retallant l'Estatut. López Tena també va fer la comparació amb la consulta de l'Ajuntament de Barcelona, "que va costar 4 milions d'euros i va tenir 400 persones treballant-hi amb total dedicació durant uns quants mesos i al final el resultat obtingut va ser totalment en contra de la proposta de l'Ajuntament".
La negativa del Parlament a autoritzar la recollida de signatures per a convocar un referèndum, per López Tena, "és uns mostra més del tremolor de cames dels polítics davant d'aquest tema. Tots els partits, fins i tot el PP, havien autoritzat la recollida de signatures per les iniciatives populars de prohibir les corrides de toros o de fer una doble via lingüística en els centres d'ensenyament, però per les signatures per a demanar un referèndum per la independència de Catalunya tots hi han votat en contra". Per Alfons López Tena, "l'única manera de tenir la independència és proclamar-la. Això es podrà fer si s'obté una majoria parlamentària que ho pugui fer o bé fer com el cas de Kosovo en què 109 dels 120 parlamentaris van signar un document, fora del Parlament, proclamant la independència que, dos anys després, ha estat ratificada pel Tribunal de La Haia".

SCI i Reagrupament

Finalment, Alfons López Tena va fer una crida als presents a presentar una candidatura per integrar les llistes de Solidaritat Catalana, "tot el procés és obert. Qui vulgui presentar-se no ens ha convèncer a nosaltres, us ha de convèncer a vosaltres".
Tot seguit es va obrir el torn de participació del públic present a la sala i la primera intervenció va ser el prec d'un militant de Reagrupament demanant que el moviment independentista s'agrupi. López Tena va respondre que per part de Solidaritat Catalana ja s'ha intentat diverses vegades i que per part de Reagrupament s'han ajornat les reunions, "ens van dir que ja ens dirien el dia per trobar-nos i encara estem esperant. Si no hi ha diàleg no podem arribar a cap acord. Seria millor anar units però si no ho fem, no serà un fracàs del moviment independentista".
Referint-se a la tasca que poden desenvolupar els representants de Solidaritat Catalana al proper mandat, Alfons López Tena va dir que seria "d'oposició i denúncia pública."

Comenta aquest article