Informació general

Economia

El PP critica contundentment la situació econòmica municipal i la titlla "d'alarmant, deficitària i desastrosa"

Per Berta Ruiz

Un moment de la roda de premsa d'ahir al matí. D'esquerra a dreta: Andrea Montemezzani, Carme Cros, Francesc Garriga i David Chatelain
Un moment de la roda de premsa d'ahir al matí. D'esquerra a dreta: Andrea Montemezzani, Carme Cros, Francesc Garriga i David Chatelain | Berta Ruiz

El PP ha carregat contundentment contra la gestió econòmica del govern municipal de l'Ajuntament de Cambrils. La formació popular va oferir ahir al matí una roda de premsa en la qual va repassar exhaustivament l'evolució econòmica del consistori en els darrers anys, així com el dèficit de més de 6 milions d'euros, segons va apuntar el PP, amb el qual s'ha tancat l'exercici de l'any 2009. Recordem que aquest es va fer públic el passat 21 de juliol en un ple extraordinari. En aquest ple es va dir que el dèficit restant del pressupost una vegada tancat l'exercici de 2009 era de 5.256.205 euros. No obstant, també es va dir que aquesta xifra es reduiria fins als 890.000 euros, un cop el consistori ingressés una sèrie de quantitats provinents de diferents conceptes. A la roda de premsa d'ahir hi van ser presents els regidors populars Carme Cros i Francesc Garriga, David Chatelain com a membre de la secció local del PP i Andrea Montemezzani, president de les Noves Generacions del PP de Cambrils.


"La situació econòmica municipal és alarmant, deficitària i desastrosa"

La portaveu del PP –Carme Cros– va ser l'encarregada de fer públiques tot un seguit de xifres sobre l'evolució i la situació actual de l'economia municipal, la qual va titllar "d'alarmant, deficitària i desastrosa". En primer lloc, Cros va recordar que quan es va fer l'aprovació del pressupost de 2009 –amb el vot en contra del PP–, ja es van fer una sèrie de denúncies i es va criticar que aquell era un pressupost "inflat". Segons va explicar Cros, des del PP es van anunciar uns pronòstics negatius els quals s'han complert "malauradament". En primer lloc, des del PP va dir que hi havia un desfasament pressupostari i que el pressupost estava inflat en uns 6 milions d'euros. Cros va comentar ahir: "el temps ens ha donat la raó i hem vist que la liquidació del pressupost ha estat de 6,1 milions d'euros en negatiu". Per altra banda, des del PP també s'havia demanat una contenció en la despesa de personal, ja que aquesta suposa un gran gruix del pressupost municipal. Cros va criticar que al llarg d'aquest 2010 s'han produït noves contractacions de personal, no tant sols a l'Ajuntament sinó també a través de les diferents empreses municipals que s'han anat creant.

Actualment, el romanent de tresoreria està a 0

La formació local del PP també va explicar ahir que actualment el romanent de tresoreria està a zero i que els diners d'altres anys –en els quals s'havia tancat en positiu– s'han liquidat completament i s'ha tancat el 2009 amb un dèficit de 6,1 milions d'euros. En aquest punt, Carme Cros va fer un repàs dels darrers anys: segons va dir, l'any 2001 el romanent de tresoreria era de 13 milions d'euros, mentre que l'any 2002 es va passar als 6 milions d'euros. Fa 3 anys, l'any 2007, l'Ajuntament va tenir uns ingressos extres d'uns 20 milions d'euros –uns 10 milions d'euros provinents de la venda de terrenys i uns 10 milions d'euros més per la venda de Secomsa Aigües–, aleshores el romanent de tresoreria de 2007 va ser d'uns 7 milions d'euros. Aquest romanent, segons va dir Cros, es va gastar al llarg de 2008, quan al final de l'exercici el romanent de tresoreria va quedar en 250.000 euros. Enguany, i després de liquidar el pressupost de 2009, es tanca l'exercici amb un dèficit de més de 5 milions d'euros. La regidora del PP va augurar que quan es tanqui l'exercici de 2010 –el qual també té un "desfasament bestial"– les xifres seran molt més elevades.

Arran d'aquestes xifres, segons va explicar Cros, "ja vam preveure que l'Ajuntament es quedaria sense liquiditat i això comportaria la contractació de nous crèdits i així ha estat, ja que el passat mes de febrer, l'Ajuntament va haver de contractar una pòlissa de crèdit de 10 milions d'euros". Finalment, el PP també va criticar que les solucions del govern municipal per eixugar el seu dèficit hagi estat "una brutal pujada d'impostos". Segons Cros, "s'ha fet un mal plantejament econòmic, s'ha malbaratat moltes inversions i infraestructures que potser no eren necessàries i ara ens trobem que s'han de tapar aquests forats".

44 milions d'endeutament

Carme Cros també va apuntar que l'endeutament de l'Ajuntament de Cambrils puja a més de 44 milions d'euros, a data de finals de 2009. Aquest fet, recordem, va propiciar que l'any passat s'aprovés un Pla de Sanejament. La regidora del PP va apuntar que en el passat ple extraordinari del 21 de juliol, l'interventor va anunciar que aquest pla s'ha de rectificat i que haurà de ser molt més auster del que es preveia. En aquesta mateixa sessió plenària, tal com va recordar ahir Cros, "vam preguntar a l'alcalde sobre quines seran les mesures econòmiques que s'implantaran per intentar tancar l'exercici en positiu". La resposta de l'alcalde, segons Cros, va ser ambigua i només va enumerar petites coses per estalviar.

A tot això, tal com va comentar Cros, se li afegeix el retorn de gairebé 500.000 que ha de fer l'Ajuntament de Cambrils a l'Estat per l'aportació feta pel govern central als ajuntaments durant l'any 2008, tal com va informar Revista Cambrils Diari Digital, el passat 13 d'agost.

"L'equip de govern fa un 'malbaratament insostenible'"

La portaveu popular també va criticar que no s'hagin sabut aprofitar els anys de bonança econòmica, quan a través del boom immobiliari i de la construcció, les arques municipals van rebre uns grans ingressos. "En comptes d'eixugar els crèdits i els deutes que es tenien d'anys anteriors, es van anar fent obres i infraestructures que en aquests moments són difícils de pagar. Si això ho equiparéssim a una empresa privada, estaria en fallida, en suspensió de pagaments o inclús estaríem intervinguts". Cros va insistir que, "des de l'Ajuntament no se sap fer un bon ús dels diners, perquè si això ho féssim dels nostres propis diners, algunes inversions i despeses no es realitzarien. És molt fàcil gastar quan els diners no són de la teva pròpia butxaca". La regidora va carregar contra la gestió econòmica de l'equip de govern, "aquest està posant en perill la viabilitat econòmica d'aquest ajuntament. El tripartit sempre s'ha vanagloriat i ha defensat una economia sostenible, quan a l'hora de la veritat el que fan és un "malbaratament insostenible".

El PP critica que es faci pública la fotografia dels cambrilencs contractats a través dels Plans d'Ocupació

Per altra banda, el regidor del PP –Francesc Garriga– també va criticar que des del govern de la Generalitat s'estan fent "una sèrie d'accions electoralistes i sense cap finalitat". En aquest cas, Garriga va referir-se als Plans d'Ocupació per a persones que estan a l'atur i que han d'assumir els ajuntaments per un període de 6 mesos. Concretament, l'Ajuntament de Cambrils ha contractat 54 persones. Segons Garriga, "en principi és una bona cosa per a les persones que ho puguin necessitar, però curiosament només és per un període de sis mesos, per tant considerem que és un acte totalment electoralista. A més, l'Ajuntament fa un acte absolutament denunciable, que sembla del temps del NO-DO i que atempta a la intimitat de les persones. Fan un acte pels mitjans de comunicació, els hi fan una fotografia a les escales de l'Ajuntament, i ens consta que algunes persones no tenien cap ganes de retratar-se. Aquesta fotografia es va fer pública i demanem que no es repeteixi".

Comenta aquest article