Societat

Un any més, festa de barris a l’Eixample

Per Jordi Moreno

A dalt, imatge del correfoc. Al mig, imatge del cercavila. A sota, actuació del Màgic Andreu.

A diferència d’altres anys, l’acte de pregó de les festes del barri l’Eixample es va celebrar a porta tancada dins el Palau d’Esports aprofitant aquest mateix dia per oferir als socis del barri un espectacle de màgia i humor amb el famós i televisiu Màgic Andreu. El pregoner d’enguany va ser Joan Recasens, regidor d’Urbanisme de l’Ajuntament de Cambrils. En el seu parlament, va fer un repàs als diversos lligams que l’han unit amb el barri des de ben jove. De la seva etapa juvenil, va recordar, entre d’altres coses, la fàbrica de gasoses que tenien els seus pares a l’Eixample, el camp de futbol del Casiano i el Saló Blau. Recasens afirmava, “estic molt content que els meus fills hagin viscut els primers anys de la seva vida en aquest barri, un barri on jo vaig descobrir el sentiment de poble”. Després del pregó, es va efectuar l’acte d’elecció de les pubilles i hereu del barri del 2004. En la categoria de pubilla infantil, va ser escollida la nena de 18 mesos Júlia Escoda, sostinguda pel seu pare a l’escenari a causa de la seva curta edat. Irene Pérez i Abril Garriga van ser elegides respectivament primera i segona dames d’honor. Pel que fa a pubilla adulta, la sort va anar a parar a Aïda Pallejà, seguida per Maria Martínez i Andrea Franch com a respectives dames d’honor. Per acabar, Roger Benaiges va ser proclamat hereu.

Retorn del tradicional correfoc als Barris

Els Barris han recuperat enguany el tradicional correfoc gràcies al Ball de Diables “Els Cagarrieres” de Cambrils. Hem de recordar que des de la dissolució de l’antiga Colla de Diables del Barri de l’Eixample l’any 2001, la festa no havia gaudit d’aquest espectacle de foc. Provistos de timbals i amb moltes ganes de fer gresca, els diables van circular en cercavila per diversos carrers del barri, concentrant l’encesa de carretilles al tram mitjà del carrer de Ramon Berenguer IV. Pels Cagarrieres, aquest correfoc suposava el seu debut a Cambrils amb nou vestuari després de l’acte de presentació formal de la colla fet mesos enrere. Acabat el correfoc, es va celebrar, el mateix divendres, el ball de nit, amb l’orquestra El Cairo. Les inclemències meteorològiques i més concretament la pluja va fer acte de presència obligant a acabar el ball abans d’hora.

El dissabte al matí una sorollosa traca convidava els veïns a continuar la festa. La xaranga Suc d’Anguila i la colla gegantera Tota l’Endenga van conduir la comitiva de veïns, pubilles i hereus cap a l’ermita de la Mare de Déu del Camí per efectuar la tradicional ofrena de tortells. Cal esmentar que en aquesta cercavila també va debutar la nova formació de grallers de Tota l’Endenga. De retorn al barri, la xaranga va oferir un animat repertori de música que va fer vibrar tots els assistents. A la tarda, l’orquestra Gironina va haver d’interrompre el seu concert a causa d’una gotellada inoportuna que per sort no va tornar a fer acte de presència durant el ball de nit.

§ Altres actes§
Molts veïns aprofiten la festa per menjar al carrer

Més de quatre-cents ciclistes es van aplegar a la 23a Marxa Popular Cicloturista, organitzada per la penya local el matí del diumenge. Els ciclistes i els socis del barri van poder gaudir també de l’esmorzar popular amb xocolata i coca o pa i sardines a la brasa. El mateix dia també va tindre lloc el 17è Trofeu d’Escacs organitzat per la Unió d’Escacs de Cambrils i una ballada de sardanes a càrrec dels Amics de la Sardana de Cambrils coincidint amb el dia universal d’aquest ball. A la tarda, el grup d’havaneres Mar Brava i una degustació de rom cremat i fruita seca va cloure oficialment aquest cap de setmana festiu. La festa de barris, però, es va perllongar fins a la nit del dimarts amb la projecció de cinema al carrer amb la pel·lícula Piratas del Caribe, acte que va ser molt concorregut.

§ Els Amics de la Sardana§

Celebració del Dia Internacional de la Sardana als Barris

Dins les festes de l’Eixample, el diumenge de Barris, es va fer la celebració del Dia Internacional de la Sardana en la qual van participar els Amics de la Sardana de Cambrils. L’agenda de ballades dels Amics per a aquest trimestre és força atapeïda i tenen previst, a banda de fer altres actuacions, participar als aplecs de Santa Coloma de Queralt, l’Hospitalet de l’Infant, Torredembarra, Colldejou, Garcia, Reus i Constantí. Cal remarcar que l’Aplec de la Sardana de Cambrils tindrà lloc el dia 28 d’agost.

Comenta aquest article