Informació general

El regidor de Festes Jordi Savall respon amb contundència les crítiques de la Unió de Botiguers sobre el Mercat del Mar

Per Berta Ruiz

Imatge del Mercat del Mar, el passat dijous 5 d'agost, instal·lat davant de la platja del Regueral

El regidor de Festes de l'Ajuntament de Cambrils –Jordi Savall– ha volgut sortir al pas de les crítiques rebudes des de la Unió de Botiguers de Cambrils contra la celebració del Mercat del Mar a Cambrils, tal com publicava Revista Cambrils Diari Digital el passat divendres 6 d'agost. El regidor va oferir una roda de premsa el passat divendres i va voler respondre amb contundència a totes les declaracions realitzades des de la junta de l'associació de comerciants cambrilencs.

Jordi Savall: "Vaig proposar a la Unió de Botiguers que organitzessin el Mercat del Mar"

En primer lloc, Savall va repassar cronològicament totes les reunions mantingudes entre la regidoria de Festes i els representants de la UB a l'entorn de la celebració del Mercat del Mar. Segons va dir Savall, en el marc d'una reunió de l'entitat firal celebrada el 6 d'octubre de 2009, un membre de la Unió de Botiguers va retreure-li tota la problemàtica que el Mercat del Mar havia generat l'estiu de 2009. Aleshores, tal com va explicar Savall, "vaig proposar a la Unió de Botiguers que presentessin una proposta de Mercat del Mar –amb un cost zero– pel tal que ells ho organitzessin". Segons va dir Savall, "com no vam tenir cap proposta per part de la UB per a que ells fessin el Mercat del Mar, des de Festes vam rebre la proposta de l'empresa que ho organitza –Alquimista Medieval– i a la comissió informativa i la junta de govern del 21 de maig es va aprovar les dates del Mercat del Mar". A partir d'aquí, tal com va manifestar Savall, "la UB, sense que jo ho sabés va anar a queixar-se a l'alcalde i al regidor de Promoció de Ciutat –Oliver Klein– i van manifestar que estaven d'acord que es fes per Sant Pere i per la Mare de Déu del Carme, però que no es fes a l'agost".

"Em vaig comprometre a que el Mercat del Mar no s'instal·lés al Mollet del Rec"

Després d'això, el passat 5 de juliol, Jordi Savall es reuneix amb el president de la UB –Tomàs Sierra–, la dinamitzadora comercial –Sílvia Coll– i un dels vocals de la junta. En aquesta reunió, des de la Unió de Botiguers exposen al regidor la problemàtica que comporta organitzar el Mercat del Mar en plena temporada turística, les pèrdues que això els hi genera o que activitats com aquesta no porten més gent a Cambrils. En aquest punt, Jordi Savall va recordar que des de la UB no se li havia presentat cap proposta per a organitzar el Mercat del Mar, que s'havia decidit tirar endavant el mercat amb l'empresa d'altres anys. Segons Savall, "vam arribar a la conclusió que m'asseuria amb la gent del Mercat del Mar per a canviar la ubicació del mercat i no instal·lar-ho més al Mollet del Rec". Una de les opcions proposades per la UB era situar aquest mercat en d'altres places del port, fora de la primera línia marítima, o bé instal·lar-ho a la vila. L'opció de col·locar el Mercat del Mar a la vila va ser descartada pel regidor de Festes, el qual es va comprometre a que el mercat no es tornés a col·locar al Mollet del Rec.
Després d'això, el regidor va reunir-se amb l'empresa organitzadora del Mercat del Mar per traslladar-los-hi les queixes de la UB i que s'havia de canviar la ubicació. A finals de juliol, Jordi Savall li comunica al president de la UB –Tomàs Sierra– que el Mercat del Mar no s'instal·larà al Mollet del Rec i el president de l'associació de comerciants queda conforme amb aquesta decisió. Segons va seguir explicant Savall, el divendres 30 de juliol, en una conversa amb la dinamitzadora comercial –Sílvia Coll–, "li asseguro que el Mercat del Mar no s'instal·larà entre la rotonda del Patronat de Turisme i la rotonda del Club Nàutic, ni des del mar fins a la via del tren. Encara no havíem triat la ubicació. Finalment, el dilluns 2 d'agost vam decidir posar-ho al passeig del Regueral, i ara resulta que també estan disconformes amb aquesta ubicació".

"M'acusen de prepotent o que tinc interessos particulars. No tinc cap interès que ho organitzin uns o altres, tot al contrari, perquè els hi vaig oferir a ells"

Jordi Savall va criticar que des de la UB se'l titlli de prepotent i que té "interessos particulars o partidistes. No tinc cap interès que ho organitzin uns o altres, tot al contrari, perquè els hi vaig oferir a ells. Jo també vull preguntar quins interessos particulars o privats tenen alguns membres de la junta de la UB per portar tants anys a la Unió de Botiguers. Vull preguntar als associats si saben que els hi vaig proposar d'organitzar el mercat a la UB a cost zero per a l'Ajuntament, perquè cada cosa que organitza la UB a l'Ajuntament li costa diners, ja sigui econòmicament o en logística". El regidor de Festes va afegir que, "si fos prepotent no m'hagués reunit amb ells per a buscar solucions. He intentat reubicar el mercat. Ara veuen que tot el moviment de gent s'ha traslladat al Regueral, veuen l'error que han comès, volen fer marxa enrere i tapar la nefasta gestió i acusar la regidoria de Festes".

"Si tant els hi preocupa dinamitzar el comerç a la vila, perquè no munten allí les fires de rebaixes o el Port de Moda. El que ha fet aquesta gent és barallar-se amb els mateixos comerciants de la vila"

Sobre la proposta de muntar el Mercat del Mar a la vila per a dinamitzar la zona, Savall que respondre amb contundència: "fer un mercat del mar a dalt al poble no té sentit. El Mercat del Mar és un complement de la Festa a la mar. Però si tant els hi preocupa dinamitzar el comerç a la vila, perquè no munten les fires de rebaixes a la plaça d'Espanya o al passeig d'Albert, perquè no munten el Port de Moda al Parc del Pinaret en comptes del Parc del Pescador. El que ha fet aquesta gent durant aquests anys ha sigut barallar-se amb els mateixos comerciants de la vila, forçant-los a fer una associació i girant-los-hi l'esquena. Crec que tot plegat és una mala gestió d'una sèrie de persones que tota la vida han estat a la UB, ocupant diferents càrrecs i que han portat una nefasta gestió".

"Jo no els he criticat quan munten la fira de rebaixes i posen 80 parades. Allò sembla pitjor que la venda ambulant i ningú els hi diu res"

Jordi Savall va carregar contra les diferents activitats que s'organitzen des de la UB: "jo mai m'he posat en perquè d'una fira de rebaixes que feien anualment han passat a quatre. Tampoc els he criticat quan munten la fira de rebaixes i posen 80 parades, allò sembla pitjor que la venda ambulant i ningú els diu res. Tampoc m'he posat en que rebin subvenció de l'Ajuntament. Tampoc he criticat el perquè fan activitats per Nadal com atraccions infantils gratuïtes que són competència directa amb el Parc Infantil de Nadal. Els deixo treballar, per tant, que deixin treballar a la regidoria. M'estan demostrant que són quatre els interessats o quatre botigues que no volen el Mercat".

Pel que fa als productes que es venen el Mercat del Mar, Savall va insistir que aquests no suposen "una competència directa" pels comerços de Cambrils. "Venen històries dels noms –no hi ha cap botiga a Cambrils d'això–, nacars, caixes de fusta, argent, minerals, herbolari, tes, quadres mariners, vaixells, productes esotèrics... Tot això no fa competència als comerços d'aquí. Que no ens venguin la moto".

El regidor Jordi Savall en un moment de la roda de premsa, el passat divendres

Comenta aquest article