Informació general

La Cooperativa Agrícola cultiva noves varietats de préssec i nectarina al seu camp d'assaig

Per Raquel Samaniego

El president de la Diputació, Josep Poblet, durant la seva visita a la Cooperativa Agrícola
El president de la Diputació, Josep Poblet, durant la seva visita a la Cooperativa Agrícola | Raquel Samaniego

El president de la Diputació, Josep Poblet, durant la seva visita a la Cooperativa Agrícola


Els camps d'assaig de la Cooperativa Agrícola de Cambrils estan en marxa des de fa més de 10 anys, però en els darrers mesos es va provar de cultivar altres varietats de préssecs i nectarines. El resultat d'aquestes investigacions és que hi ha varietats que es desenvolupen molt bé, com pot ser el préssec vermell, que guanya en color, conservació i en el nivell de sucre; però hi ha d'altres, com un tipus de nectarines, que a causa de la humitat s'esquarteren. En aquests moments, també tenen previst cultivar el 'paraguayo' per veure "com es comporta". Així ho explicava ahir el biòleg i tècnic de l'Agrupació Defensa Vegetal de la Cooperativa, Carles Matas, que també admetia que aquestes proves es realitzen per veure com responen aquestes fruites dolces i cítrics un determinat terreny, abans de que el pagès ho conreï a les seves terres.

Visita de Josep Poblet

Aquest camp d'assaig, situat en un terreny contigu a la Cooperativa, va comptar ahir amb una visita destacada, el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, que va visitar també les intal·lacions de la Cooperativa de la mà dels seus directius. El president de la Diputació va conèixer el procés de producció que va, des de la preparació dels terrenys i plantacions, passant per el control del producte en la seva fase de creixement, recol·lecció i classificació, fins a la seva comercialització.

Josep Poblet va destacar la voluntat d’evolucionar de la Cooperativa que l’ha dut a convertir-se en una entitat “innovadora, moderna i amb visió de futur”, un fet que s’ha posicionat com un “lloc de referència en el món agrari del Camp de Tarragona”. A més, va ressaltar la tradició cooperativista del municipi de Cambrils, que ha mantingut fins a l’actualitat. Finalment, ha posat de manifest l’esforç per diversificar els serveis i fer-los més aptes al mercat, a través d'aquest camp experimental de dues hectàrees, on fan proves de varietats de fruita dolça i cítrics.

Col·laboració de quasi 4.000 euros

El camp d'assaig és una realitat a Cambrils des de fa 10 anys, 3 en nou emplaçament, gràcies a un acord amb l'Agrupació de Productors de Fruita Dolça de les Comarques Meridionals. La Diputació de Tarragona hi ha col·laborat a través de l’Organisme Autònom Desenvolupament Local, que ha concedit un ajut de 3.700 euros.

Segons destacava Poblet, "la Cooperativa Agrícola i Caixa Agrària de Cambrils s’ha convertit en un centre de referència al Camp de Tarragona", tal com posen de manifest els seus 450 socis actius, les més de 4.000 persones vinculades i la seva elevada producció. Es comercialitzen, entre altres, 27 varietats de nectarina i préssec vermell, 750.000 litres d’oli i 1.200.000 quilos de mandarina clementina i de taronja.

Comenta aquest article