Informació general

El defensor de la ciutadania pren possessió del càrrec

Per Josep Maria Ferrando

Francesc Palacín, en l’acte de presa de possessió d’Amela

El dia 31 de maig, Francesc Amela va prendre possessió del càrrec de defensor de la ciutadania de Cambrils, en un acte institucional a la sala de plens de l’Ajuntament. En representació de l’Ajuntament hi eren presents l’alcalde, Robert Benaiges, i el regidor de Participació Ciutadana, Salvador Matas. També va ser convidat l’actual síndic de greuges de Reus, Francesc Palacín. En el seu parlament Robert Benaiges va explicar “l’aposta de l’Ajuntament de Cambrils per la participació dels cambrilencs i les cambrilenques en la gestió i en la vida política i social de Cambrils, així ho demostra el Reglament de participació ciutadana i els sis consells consultius que hem portat endavant”. Per l’alcalde, el defensor de la ciutadania “serà un baròmetre de la bona o mala gestió que es pugui fer des de l’Ajuntament”.

En la seva intervenció el regidor Salvador Matas va dir que amb la posada en funcionament del defensor de la ciutadania “l’Ajuntament de Cambrils demostra clarament una voluntat decidida d’aprofundir en el concepte de democràcia, que entre altres coses vol dir també protegir cada persona concreta en la seva relació amb l’administració, on l’important no és només prestar un servei, sinó que el servei que es dóna sigui de qualitat”. Salvador Matas va assenyalar que Cambrils se situa entre la poc més d’una vintena de municipis catalans que compten amb aquesta figura.

Després de prometre el càrrec davant de l’alcalde, Francesc Amela va fer el seu primer discurs com a defensor de la ciutadania. “El nostre Ajuntament –va dir– creu fermament que es pot millorar la participació ciutadana en la vida municipal, entenent aquesta participació com un dret fonamental de la ciutadania”. Francesc Amela va dir que no sabia l’ús que en farien els ciutadans del defensor, però va dir que en els municipis on existeix aquesta figura és una eina útil en tots els sentits, que permet a la ciutadania cooperar, col·laborar i fiscalitzar el que es fa a l’Ajuntament. Sobre com ha de ser la seva tasca, va llegir un apartat del Reglament que diu: “el defensor ha de complir les seves funcions amb independència i objectivitat, no rep instruccions de cap autoritat i compleix les seves funcions segons el seu criteri”.

Va finalitzar l’acte el parlament del síndic de greuges de l’Ajuntament de Reus, Francesc Palacín, que va explicar la seva experiència des que compleix aquesta funció. Al mateix temps, Palacín ha estat coordinador dels defensors de la ciutadania de Catalunya. Francesc Palacín va dir que l’establiment d’aquesta figura als ajuntaments és una manera de millorar la gestió de l’administració. Va ressaltar el valor que té la independència en aquest càrrec i el fet que aquesta independència es transmeti a la ciutadania.

§ FRANCESC AMELA, DEFENSOR DE LA CIUTADANIA DE CAMBRILS: “Puc exigir tota mena de documentació i expedients en tots els àmbits de l’administració municipal”§

Quan va ser la primera vegada que va pensar que vostè podria ser defensor de la ciutadania?

Va ser llegint una entrevista que la Revista Cambrils va fer fa uns mesos al regidor Salvador Matas parlant del tema, i ell deia que encara s’estava estudiant; aquesta va ser la primera vegada que vaig pensar en la possibilitat de ser-ho.

Com es va concretar que l’Ajuntament li fes una proposta per acceptar el càrrec?

El reglament es va aprovar l’agost de l’any 2003 i a partir d’aquí sé que es va anar parlant amb diferents persones. Crec que va influir en la meva decisió el fet que a partir del gener vaig deixar la meva feina, això va fer que em plantegés fer altres coses. Tinc un amic que es diu Maties Vives que va ser defensor de l’estudiant de la URV i un dia parlant amb ell vam comentar el tema, i vaig pensar que podria ser una opció.
Després de diverses contactes amb membres de l’Ajuntament que em van animar a acceptar el càrrec, vaig visitar altres poblacions on hi havia aquesta figura i vaig parlar amb els altres defensors per saber quin era el funcionament d’aquesta figura. A partir d’aquí em vaig decidir a dir que sí.

Com va reaccionar davant l’abstenció de CiU en el ple en què s’havia d’aprovar el seu nomenament?

En principi em va sorprendre, ja que ells m’havien dit que sí, van reiterar que estaven plenament d’acord que fos jo, però que no estaven d’acord amb la manera com ho havia fet l’equip de govern. Jo sempre havia demanat unanimitat, va ser un incident, però jo entenc que no va ser en contra de la meva persona.

Quins han estat els seus primers contactes amb els departaments de l’Ajuntament?

He tingut molt d’interès en entrevistar-me amb tots els caps dels diferents departaments de l’Ajuntament, en primer lloc perquè em coneguin i perquè sàpiguen quina és la funció concreta del defensor de la ciutadania.

Fins a quin punt pot exigir la col·laboració de l’administració municipal en els temes que decideixi acceptar?

Queda clar que els meus informes i suggeriments no són vinculants, però a partir d’aquí puc exigir tota mena de documentació i expedients en tots els àmbits de l’administració municipal. Puc anar a qualsevol estament de l’Ajuntament a demanar el que sigui.

Ja ha començat a rebre queixes i sol·licituds dels ciutadans?

Les primeres visites ja les vaig tenir el dia 8 de juny. Ja he tingut consultes i queixes. Estem a disposició dels ciutadans els dimarts a l’antic ajuntament.

Ens pot concretar els àmbits en els quals podrà actuar com a defensor de la ciutadania?

El que sí que està clar és que qualsevol queixa que arribi al defensor de la ciutadania ha de ser en contra d’una decisió de l’Ajuntament. Ha de quedar clar que per atendre les queixes és necessari que siguin en segona instància, o sigui que ja hi hagi una resolució de l’Ajuntament.

Com es poden adreçar els ciutadans al defensor de la ciutadania?

Qualsevol ciutadà que vulgui expressar una queixa i que vulgui parlar amb mi es pot adreçar a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà on li donaran dia i hora, sense cap altre requeriment.

Existeix l’actuació d’ofici?

Sí, puc actuar d’ofici. Si crec que hi ha alguna cosa o algun tema que crec que pot demanar la meva actuació, ho puc fer sense que ningú hagi presentat cap queixa.

Comenta aquest article