Cultura

Una exposició fotogràfica plasma els horrors dels camps de concentració nazis

Per Berta Ruiz

El vestíbul de l'Ajuntament va acollir ahir al matí la presentació de l'exposició fotogràfica

El vestíbul de l'Ajuntament de Cambrils acull aquests dies una exposició fotogràfica que plasma un recorregut per la trajectòria dels republicans espanyols als camps nazis, concretament al camp austríac de Mauthausen. L'acte d'inauguració d'ahir va anar a càrrec del regidor de Cooperació i Solidaritat –Oliver Klein–, el regidor d'Educació –Salvador Matas– i representants de l'Associació Amical de Mauthausen.

Tal com va explicar Josep M. Barberà de l'Associació Amical de Mauthausen, "aquesta exposició és un relat històric de com es va arribar a aquesta situació i de com es van crear camps d'extermini de persones a tot el centre d'Europa. També tracta com els republicans espanyols van anar a parar a aquests camps, a conseqüència de la desfeta del front francès durant la Segona Guerra Mundial. Més de 500.000 catalans i espanyols van sortir per la frontera francesa i van anar a parar a aquests camps d'extermini". Bona part de les imatges que formen l'exposició van ser captades pel jove republicà català Francesc Boix, "el qual era fotògraf dins del camp. Ell retratava el que li manaven els alemanys i treballava al laboratori. Boix va guardar i amagar aquest material i després el van poder treure gràcies a uns joves que sortien a treballar a fora del camp i van contactar amb una dona austríaca antifeixista. Aquesta va salvaguardar el material". Cal destacar que Boix va ser l'únic testimoni espanyol als judicis de Nuremberg. Les fotografies de Boix van ser proves gràfiques que es van utilitzar per demostrar els crims del genocidi nazi.
La mostra compta amb imatges que mostren la construcció i funcionament del camp de Mauthausen, el treball i la mort dels internats, tot contextualitzat amb informacions històriques i relats dels propis deportats. Es tracta d’imatges molt reals i crues que il·lustren una de les èpoques més fosques de la història d’Europa.

Durant la inauguració d'ahir també es va comptar amb la presència de familiars de persones que van estar al camp de concentració de Mauthausen. Aquest va ser el cas del pare de Tomàs Rebollo, present ahir a Cambrils, el qual va morir a Mauthausen.

El conjunt fotogràfic és propietat de l'Amical de Mauthausen i la mostra ha estat produïda pel Museu d'Història de Catalunya. L'exposició es podrà veure fins al 29 de juliol.


Un dels visitants observant les fotografies de l'exposició

Comenta aquest article