Esports

Medalla de bronze per a la Montse Lozano en el Campionat d’Espanya de conjunts

Per Redacció
Montse Lozano, al centre, en una de les proves del Campionat d’Espanya de gimnàstica rítmica de conjunts
La gimnasta cambrilenca Montse Lozano ha guanyat la medalla de bronze en el Campionat d’Espanya de conjunts que es va celebrar del 5 al 7 de desembre a Pamplona. El conjunt infantil del Club Gimnàstic, del qual Lozano n’era una peça fonamental ja que participava en tots els elements de més risc, va quedar en tercer lloc en les finals per aparells d’aquest campionat estatal. És el primer cop a la història que un conjunt de gimnàstica rítmica de les comarques de Tarragona guanya una medalla en un estatal de conjunts. D’aquesta manera, el conjunt del Nàstic en el qual competia Montse Lozano no només va superar amb escreix l’objectiu inicial d’arribar a les finals del Campionat, per a les quals només es classifiquen els vuit primers muntatges, sinó que va fer història, ja que mai abans, un conjunt de Tarragona havia arribat fins al pòdium.

El conjunt del Nàstic, format per la cambrilenca Montse Lozano i les tarragonines Claudia Krastiova, Esther Fernández, Meritxell Gabriel i Júlia Creus, va arribar a Pamplona amb una única finalitat, fer un bon exercici, sense errades i intentar col·locar-se entre els vuit primers conjunts. Era una fita difícil perquè competien amb superpotències de la gimnàstica rítmica com ara els conjunts valencians (l’Atzar i el Jesús Maria) o amb El Ritmo (de Castella i Lleó), que estaven en totes les travesses per ocupar les primeres posicions. Però els dos passis que el conjunt del Nàstic va realitzar els dos primers dies de competició van ser un èxit i les tarragonines es classificaven entre les 5 primeres, entre els 30 conjunts que participaven en aquesta categoria. Així doncs, amb la satisfacció de tenir l’objectiu acomplert, la cambrilenca i les tarragonines van anar a per totes en la final del Campionat. L’ordre de sortida no els afavoria, ja que van ser les segones en sortir a pista, però les noies van saber interpretar sense errors el seu exercici amb música de la pel·lícula Cabaret. La dificultat de l’exercici i l’espectacularitat de la coreografia que Montse Lozano i les seves companyes van saber interpretar van ser ingredients fonamentals perquè el Nàstic aconseguís aquesta medalla de bronze, quedant per darrere de El Ritmo (de Lleó) i del Jesús Maria (València) i superant l’Atzar (València), que van ser quartes.

No li van anar tan bé les coses a l’altra gimnasta cambrilenca, Alexandra de Haro (categoria júnior), ja que el conjunt del Kalos de Tarragona, en el qual participava, va acabar la competició en el lloc 24 (dels 27 conjunts participants), lluny, doncs, de la zona alta de la taula. De Haro i les seves companyes tarragonines competien en la modalitat de cinc cordes.

§ L'APUNT Una petita gran professional§ Judit Pinazo |
Montse Lozano no se’n recorda quan va ser al primera vegada que es va interessar per la gimnàstica rítimica, i és que amb prou feines amb quatre anys ja seguia els passos de la seva germana Laura, que practicava aquest esport. Montse Lozano apuntava maneres des de ben petita i des d’aleshores sempre ha estat lligada al món de la gimnàstica rítimica i de mica en mica ha anat pujant esglaons. Amb quatre anys, va començar a participar en competicons representant la seva escola de tota la vida, el CEIP Marinada de Cambrils. Als set anys va entrar a formar part de la divisió de gimnàstica rítmica del Club Gimnàstic, on els primers anys va continuar representant el col·legi Marinada. L’any 2002 va pujar un esglaó més i va ser seleccionada per formar part del Centre de Tecnificació de Sant Cugat. Entre setmana entrenava a Tarragona i els caps de setmana al Centre de Tecnificació. La mateixa Montse Lozano reconeixia el canvi que va suposar en la seva carrera esportiva: “realment vaig notar la diferència. Entrenàvem quatre hores al matí i quatre hores a la tarda i són moltes més de les que s’entrenen habitualment”. Durant la seva estada al Centre de Tecnificació es va crear l’AGRC, l’Associació de Gimnàstica Rítmica de Catalunya, un equip format per quatre noies amb el qual, l’any 2003, van aconseguir la primera posició en el Campionat de Catalunya infantil i la segona en el Campionat d’Espanya. A nivell individual, des que s’hi dedica gairebé cada any ha pujat al pòdium del Campionat de Catalunya, representant el Club Gimnàstic i ha participat en el Campionat d’Espanya. L’any 2004 va quedar subcampiona per comunitats autònomes en el Campionat d’Espanya. Tot i el bon nivell que ha demostrat, la Montse Lozano des d’un principi assegura que no es veu dedicada al món de la gimnàstica rítmica professional: “la gimnàstica rítmica m’agrada molt, però m’ho prenc com un hobby. No m’hi dedicaria professionalment perquè és un esport molt dur i m’estimo més centrar-me en els estudis”. De moment, l’últim triomf aconseguit, la medalla de bronze en les finals del Campionat d’Espanya, no només ha estat tot un èxit personal per a la Montse, també ho ha estat per al Gimnàstic, ja que és la primera vegada que un conjunt tarragoní puja al pòdium estatal de conjunts.

Comenta aquest article