Societat

L'Eixample enceta el seu primer cap de setmana de les festes de Barris

Per Lluís Rovira i Barenys

Anton Mendoza llegint el pregó de les festes del Barri de l'Eixample acompanyat de les pubilles i hereus

El Barri de l'Eixample ja ha posat en marxa la 32a edició de les seves festes de Barris. Aquest cap de setmana s'ha donat el tret de sortida amb un seguit d'actes força variats i pensats per a diferents públics. Esport, música i tradició han anat de la mà en aquest primer cap de setmana festiu a l'Eixample.

Bàsquet al carrer i l'Eixample + jove

Precisament el bàsquet encetava el programa d'actes festiu. La cita va ser el dissabte al matí al carrer de Ramon Berenguer IV on en dues pistes dibuixades al carrer i unes cistelles portàtils es van disputar tot un seguit de partits de bàsquet de base. Hi van participar equips del Cardenal Vidal i Barraquer, CB Cambrils i col·legi Guillem Fortuny, des dels més petits fins a la categoria infantil.
A la tarda, la gresca es va traslladar a l'avinguda de Josep Vidal i Barraquer on es van fer jocs i animació per a nens i joves.
A la nit, al mateix lloc, es va celebrar la 5a edició de l'Eixample + jove que va comptar amb les actuacions de Pae i su Guitarra, José el Chatarra, Denominación de Origen i Sin Ensayo.

Pubilles, hereus i dames

Els actes festius van continuar, ahir a la tarda, amb l'elecció de les pubilles, els hereus i les dames del Barri, el pregó i la cantada d'havaneres. La pubilla infantil d'enguany és Maria Carbó Sedó. Com a primera damisel·la va ser escollida Paula Pérez i com a segona, Aina Nolla. D'altra banda, va ser escollida com a pubilla petita Judit Barriga Fuentes; com a primera damisel·la Sònia Ibáñez i com a segona damisel·la Iris Miró Piñol. Com a hereu infantil del barri va ser escollit Èric Anton Paterna i com a hereu petit, Marc Segura.
Una de les novetats d'enguany ha estat l'elecció de les dames del barri. En aquest cas, es tractava d'escollir, també per sort, entre diferents candidates i van sortir elegides Contxita Pallarès i Maria Leonor Arilla. Les dues dames elegides seran les que acompanyaran el president del Barri en la comitiva de veïns que el proper dissabte 19 de juny al matí sortirà del Barri per assistir a la celebració de la missa a l'Ermita i, posteriorment, retornarà al barri.

Anton Mendoza, el pregoner d'enguany

L'expresident de la Cooperativa Agrícola, Anton Mendoza, ha estat el pregoner de les festes d'enguany. Hi ho ha estat com a veí del barri de l'Eixample, on hi viu des de fa uns quaranta anys, i com a una de les persones que va formar part del grup impulsor de les primeres festes del Barri de l'Eixample, l'any 1979. Mendoza va formar part de la primera comissió de festes durant una bona colla d'anys i així ho va recordar en el seu pregó festiu destacant la recuperació d'una de les festes més populars d'abans, "on, quan eren les festes de Barris, els veïns d'un carrer convidaven als veïns dels altres carrers". Amb la recuperació de les festes, a finals dels 70, es van incorporar alguns elements que van ser vius durant uns quants anys, com ara les vaquetes, va dir el pregoner. Anton Mendoza també va ser un dels que van recuperar el ball de Bastons que, primer que tot, va tornar a picar dins les festes de l'Eixample i del que en va ser el president.
 A banda de l'evolució festiva, Mendoza va fer un repàs de l'evolució de l'Eixample recordant, a grans trets, la fisonomia que tenia el barri abans de convertir-se en la primera expansió residencial de la vila. Finalment, Anton Mendoza va fer un reconeixement públic als voluntaris que formen part de la comissió de festes i va encoratjar els veïns a donar suport i a mantenir les festes durant molts anys.
Després del pregó, el grup d'havaneres "Mar i Vent" va iniciar la seva actuació. A la mitja part del concert es va servir rom cremat amb acompanyament de fruita seca.

Proper cap de setmana festiu

L'activitat festiva al barri de l'Eixample segueix el proper cap de setmana on es desenvoluparan la resta d'actes. No hi faltarà el cinema al carrer, amb la projecció de la pel·lícula Prince of Persia, el divendres a la nit; la cercavila, la missa a l'Ermita i el concert vermut, el dissabte al matí; el ball del barri, el dissabte a la nit, amb l'orquestra Europa i tots els actes del diumenge 20 de juny que s'iniciaran amb l'esmorzar popular i culminaran a la tarda, al Palau Municipal d'Esports amb l'espectacle "La màgia d'Orient".
Menció a banda mereix la celebració de la 29a Marxa Cicloturista que amb el pas dels anys, s'ha convertit en una cita multitudinària pels aficionats a la bicicleta i on darrerament s'hi apleguen prop del miler de participants. La sortida de la Marxa es farà a 2/4 d'11 del matí.

Correfoc el proper 23 de juny

El Barri de l'Eixample clou les festes el 23 de juny amb la revetlla de Sant Joan, que enguany estarà amenitzada per l'orquestra "Gira-sol". Però abans de la revetlla de Sant Joan hi haurà una novetat. El barri de l'Eixample recupera el correfoc que també va ser un dels elements identitaris de les festes de Barris durant una bona colla d'anys. Així doncs, aprofitant la portada de la flama del Canigó a Cambrils i l'encesa de la foguera a la plaça de l'Ajuntament, es donarà el treta de sortida al correfoc pels carrers de l'Eixample, amb la participació dels Cagarrieres de Cambrils i de la Farnaca.

Comenta aquest article