Informació general

Iniciativa presenta les propostes anticrisi que han estat aprovades pel Parlament de Catalunya

Per Raquel Samaniego

Salvador Matas i Daniel Pi durant la roda de premsa del passat divendres al matí

ICV - EUiA va voler donar a conèixer el passat divendres les mesures anticrisi que han estat proposades pel partit i aprovades al Parlament de Catalunya en referència a la reforma impulsada pel Govern estatal. La premissa del partit, com va dir el regidor Salvador Matas, és que "aquells que no han provocat la crisi no tenen perquè pagar-la", referint-se a què les retallades econòmiques i socials no havien de recaure únicament en les classes més populars. Per aquest motiu, ICV - EUiA va introduir una sèrie de propostes que finalment van ser aprovades pel Parlament el passat dimecres.

Matas va estar acompanyat pel diputat del partit al Parlament de Catalunya, Daniel Pi, que va exposar totes les mesures que s'aplicaran a Catalunya contra el dèficit. Una part important fa referència a la fiscalitat, i tot i que aquestes mesures es tenen previstes aprovar les properes setmanes, comptaran previsiblement amb el vot favorable dels partits del govern representats al Parlament. En primer lloc, es té previst augmentar l'IRPF a les rendes que superin els 120.000 euros anuals. En aquest punt, Daniel Pi va voler remarcar que "això no són classes mitjanes", i que en un principi els van criticar molt per proposar aquesta mesura, "però darrera nostre ho aprovaran Extremadura, Andalusia i les Balears". També podria augmentar l'impost de circulació als cotxes més contaminats; l'impost de les transmissions patrimonials a excepció dels habitatges de protecció oficial; i l'impost d'actes jurídics i documentals.

Reducció de la despesa

Pel que fa a les retallades socials, el govern estatal congelarà les pensions i farà retallades en la Llei de la Dependència. En aquest punt, a petició d'ICV - EUiA, el govern català no afectarà a les prestacions socials i, en especial, ni a la Llei de la Dependència ni a les escoles bressol. En relació a la reducció del 5% del sou dels funcionaris, el partit català assegura no compartir aquesta mesura, ja que l'aplicació és obligada per llei i no hi inclou 50 societats mercantils de la Generalitat. D'altra banda, la proposta de Zapatero és eliminar el 'xec nadó' de 2.500 euros per cada nou infant, mentre que el Parlament ha aprovat mantenir-lo en funció dels ingressos.

Entre d'altres aspectes, els sous dels alts càrrecs es retallaran a nivell estatal tant a ministres com a alts càrrecs de l'administració; i a nivell català, s'aplicarà als conselleres i als alts càrrecs de la Generalitat i de tots els organismes que hi depenen.

Comenta aquest article