Informació general

El Consell d'Infants presenta una vintena de propostes al ple extraordinari de l'Ajuntament de Cambrils

Per Berta Ruiz

Enrique Muñoz de l'escola Joan Ardèvol fent la introducció a l'inici de l'acte

Després de sis mesos d'intens treball, el Consell d'Infants de Cambrils va culminar la seva tasca el passat divendres a la tarda amb la celebració d'un ple extraordinari a la sala de plens del consistori cambrilenc. Una sala de plens plena de públic, que va comptar amb la presència de gairebé tots els regidors de l'Ajuntament de Cambrils, encapçalats per l'alcalde de Cambrils –Robert Benaiges– i els 18 nens i nenes de cinquè i sisè de Primària representants de les diferents escoles de Cambrils.

Integrar les propostes a la política municipal

Per iniciar l'acte, l'alcalde de Cambrils –Robert Benaiges– va adreçar unes paraules a tots els assistents i en particular a tots els integrants del Consell d'Infants. Benaiges va remarcar que la celebració del ple extraordinari no era "una formalitat protocol·lària", sinó que "l'Ajuntament haurà d'integrar les vostres propostes en cada regidoria. L'aportació dels infants és molt important en una ciutat democràtica. La democràcia és i ha de ser una pràctica de governar i escoltar. Cambrils és una ciutat construïda per la gent, una ciutat que ha de ser de tots i per a tots. Una ciutat dels infants i per als infants". Per la seva part, el regidor d'Educació i Polítiques Actives d'Ocupació –Salvador Matas– també va lloar la tasca realitzada per tots els nens participants, així com per a totes les ONG que han intervinguts al llarg dels mesos de treball i els monitors i professors de cadascun dels centres.
Després d'aquest torn de parlaments, l'alumne de l'escola Joan Ardèvol –Enrique Muñoz– va ser el portaveu dels seus companys i va ser l'encarregat de fer cinc cèntims de tot el procés realitzat al llarg dels darrers mesos. Muñoz va detallar els diferents temes tractats basats tots ells en els Objectius del Mil·leni fixats per Nacions Unides. Així doncs, els alumnes han treballat sobre l'eradicació de la fam al món i l'educació universal; la sostenibilitat del medi ambient; la salut pública i la promoció de la igualtat de gènere. Tot seguit, es va fer la projecció d'un video resum sobre les diferents sessions de treball realitzades.

Cinc propostes en quatre àmbits de treball

Finalment, quatre alumnes van ser els encarregats de llegir les cinc propostes escollides en cada àmbit de treball. La primera en prendre el torn de paraula va ser Laia Homededéu de cinquè de Primària de l'escola Cambrils. Aquesta va fer lectura dels ítems treballats durant la primera sessió del Consell en la qual es va tractar el tema de l'eradicació de la fam al món i l'educació universal. El Consell d'Infants va donar cinc propostes respecte a aquest tema: la primera, que l'Ajuntament faci accions de sensibilització per a recaptar diners que es destinin a projectes d'emergència; la segona, que l'Ajuntament doni prioritat a aquells projectes de cooperació que consisteixin en enviar professionals i materials a països empobrits; la tercera, que l'Ajuntament doni prioritat a projectes d'intercanvi de coneixement i formació a persones de països empobrits; la quarta, que l'Ajuntament controli que els diners que es destinen a projectes arribin i beneficiïn a les persones que més ho necessiten i finalment, la cinquena, que l'Ajuntament faci un reportatge de sensibilització sobre les desigualtats al món.

Fomentar l'ús de la bicicleta, el transport públic o el reciclatge

En la sessió 2, el Consell d'Infants va treballar sobre la sostenibilitat mediambiental. En aquesta ocasió, va ser Nick Eichman de sisè de Primària del col·legi Cardenal Vidal i Barraquer l'encarregat de presentar les cinc propostes. En aquest punt, el Consell va demanar que: es fomenti l'ús de la bicicleta i el transport públic, així com el foment del "bicing"; que es fomentin les accions d'estalvi i aprofitament d'aigua des de casa i des de l'Ajuntament; que es posin més contenidors reciclables i que es posin multes a aquelles persones que no reciclin; que es creïn més zones verdes i que es facin campanyes de respectes vers les zones verdes de Cambrils i que es reutilizi el material escolar i que es facin accions per a consumir-ne menys.

Dedicar més recursos a la millora de la sanitat als països més empobrits

En la sessió 3, es va tractar sobre la millora de la salut i de l'atenció sanitària. Neus Domènech, de sisè de Primària del col·legi Cardenal Vidal i Barraquer va fer lectura de les propostes del Consell: que l'Ajuntament doni prioritat a projectes d'enviament de medicaments al llocs més necessitats; recol·lectar diners per investigar les malalties que més afecten als països del sud; fomentar que les ONGD elaborin vídeos de sensibilització sobre la prevenció de malalties; donar prioritat a projectes d'enviament de professionals per a formació i intercanvi de coneixements i donar prioritat a projectes per a la construcció d'hospitals públics i gratuïts.

Fomentar accions d'igualtat de gènere

Finalment, en la quarta sessió del Consell d'Infants es va treballar sobre la igualtat de gènere. L'alumna de sisè de l'escola Guillem Fortuny –Núria Miró– va presentar les cinc propostes sobre aquest tema. Així doncs, el Consell d'Infants va demanar que: es fomenti que les empreses tinguin un número similar d'homes i dones entre els treballadors; fer un sistema de punts perquè qui accedeixi als càrrecs alts sigui realment per mèrits; fomentar l'esport femení i/o els equips mixtos; donar més visibilitat a les personalitats femenines rellevants a Cambrils (noms de carrers, noms d'equipaments, etc.) i fomentar les llistes obertes a les eleccions.

El Consell d'Infants està format per Laia Homededéu, Cristina Guinovart, Ariadna Llobet i Raquel Duran de l'escola Cambrils; Maria Nogales de l'escola Mas Clariana; Maria de la Cruz, Enrique Muñoz i Laura Pujol de l'escola Joan Ardèvol; Jamal Martín, Jordi Manero i Núria Miró de l'escola Guillem Fortuny; Eva Mañas, Laura Caballero, Janira Gil i Sergi Cardona de l'escola Marinada i Marina Canals, Neus Domènech i Nick Eichman del col·legi Cardenal Vidal i Barraquer. També hi van participar 17 alumnes més com a suplents.
Per tancar l'acte, cada alumne va rebre un diploma de record i un cd amb el video de totes les sessions de treball.

Robert Benaiges entregant un diploma a una de les integrants del Consell d'Infants

Comenta aquest article