Informació general

Preocupació al sector agrícola cambrilenc per la forta onada de robatoris al Camp de Tarragona

Per Raquel Samaniego

La sínia que hi havia en aquest pou d'una finca agrícola al terme municipal de Vinyols, tot i estar en desús, va ser extreta i robada

Els terrenys agrícoles cambrilencs també estan al punt de mira dels lladres que des de fa setmanes estan assetjant masos i finques agrícoles arreu del Camp de Tarragona. Però la situació al nostre terme no és, de moment, tant alarmant com en les poblacions veïnes, que ja han constituït diferents grups per tal de fer vigilàncies nocturnes a les seves explotacions. Actualment hi ha set patrulles de pagesos, encara que no totes surten a fer control cada dia. Estan coordinades per dos grups, un que inclou els municipis de Mont-roig del Camp, Vinyols i els Arcs i Riudoms, i l’altre la Selva del Camp, El Morell, Vilallonga del Camp i Alcover. Els pagesos de Cambrils, de moment, no s'uneixen a les patrulles tot i que no descarten fer-ho més endavant si l'onada de robatoris continua a l'alça en el nostre municipi.

La situació dels pagesos cambrilencs

A Cambrils no s'ha produït la situació d'alarma que han viscut altres municipis propers. Tot i això, segons ha apuntat el gerent de la Cooperativa Agrícola Lluís Abella, aquests robatoris fa anys que es venen produint, però no com en les darreres setmanes, "roben tot el que poden, ja siguin estris pel camp, materials, fruita i verdura, tubs de coure de les connexions elèctriques, etc", per això, afirmava que "s'han d'investigar els canals comercials il·legals de venda en negre", ja que seria una manera de que "els robatoris es frenessin bastant". El gerent de la Cooperativa lamentava estar acostumat a aquests tipus de robatoris, ja que "els lladres carreguen bosses i caixes en època de les garrofes, les pinyes, els calçots, les taronges, les carxofes, o les síndries... Els és igual". Segons apuntava, "malauradament, hauríem d'estar com a policies tot el dia en el camp".

D'altra banda, assegura que ja hi ha molts pagesos que decideixen no denunciar els casos de robatoris, ja que "mentre estàs a comissaria fent la denúncia, els lladres ja han sortit al carrer". Per aquest motiu, tot el sector de la pagesia reclama un enduriment de les penes. Aquesta opinió també la comparteix un dels membres del Consell Consultiu d'Agricultura, Pep Barrabeig, propietari de diverses finques agrícoles arreu del municipi. Des del seu punt de vista, la justícia hauria de ser més forta amb aquestes persones, "ja que poden tenir moltes causes pendents, però són posats en llibertat de seguida". Tot i així considera que els pagesos cambrilencs són uns "privilegiats" perquè disposen d'agents de la Patrulla Verda que vigilen diàriament el terme rural. No obstant això, assegura que aquestes darreres setmanes, amb l'elevat nombre de baixes laborals que ha patit el cos policial, els pagesos han notat que "alguna hora del dia ha quedat descoberta, així com també menys control al vespre". No obstant aquest fet, incideix en la bona feina que fan aquests policies.

Reclamen un enduriment de les penes als reincidents
 
El sindicat Unió de Pagesos ha decidit instar la creació d’una comissió de seguiment amb l’objectiu d’intentar buscar una solució al problema dels robatoris al Camp de Tarragona i coordinar esforços amb aquesta finalitat. La comissió hauria d’estar integrada per totes les entitats i organismes implicats, des de pagesos afectats fins a compradors i venedors de productes agraris de tot tipus o agents d’ordre públic i representants de la justícia i dels ajuntaments. Unió de Pagesos reclama que es tingui en compte un enduriment de les penes en reincidents, així com una valoració real de les reparacions que implica el robatori d’un objecte en una explotació agrària. En aquest sentit, el sindicat recorda que la reposició d’un sistema de reg en el cas del robatori d’una aixeta o de canonades té un cost molt més elevat que el mateix objecte robat, i suposa un perjudici important per al pagès perquè l’hi impedeix desenvolupar les seves activitats habituals.
 
Entre la pagesia de les comarques del Camp de Tarragona hi ha un clima d’indignació i malestar en les últimes setmanes com a conseqüència del gran nombre de robatoris produïts, en alguns dels quals s’han arribat a emportar tractors, aixetes de reg, cables elèctrics, bombes d’aigua o transformadors. Unió de Pagesos també denuncia que aquests fets comporten per a la pagesia haver de pagar assegurances més costoses.

Els Mossos incrementaran la vigilància

El Departament d'Interior al Camp de Tarragona ha assegurat que durant els propers dies s'intensificarà la presència d'agents uniformats a les zones rurals de les comarques més afectades per aquests robatoris. Aquesta era una reivindicació dels pagesos i també de CiU i PP. El diputat Carles Pellicer, de CiU, va entrar el passat dimecres al Parlament de Catalunya dues propostes de resolució demanant aquest reforç de Mossos a les zones rurals del Camp. El diputat del PP al Parlament per Tarragona, Rafael Luna, va exposar igualment aquesta "necessitat" d'un increment de la presència dels Mossos d'Esquadra als camps.

Comenta aquest article