Societat

El Centre Cultural acull la projecció de "Les fotografies de fa un segle", de l'àlbum Dolsa Ricart

Per Lluís Rovira i Barenys

El regidor de Cultura, Joan Recasens, i l'arxivera municipal, Montserrat Flores, en l'inici de la projecció fotogràfica d'ahir al vespre

Les fotografies de l'àlbum Dolsa Ricart van ser exhibides, ahir al vespre al Centre Cultural, en una projecció comentada per l'arxivera municipal Montserrat Flores. Aquesta projecció batejada amb el nom de "Fotografies de fa un segle" i emmarcada dins del programa d'actes de la Fira, va aplegar una setantena de persones que van poder apreciar amb deteniment les imatges del Cambrils del tombant del segle XIX.

Àlbum sencer

Montserrat Flores, en el preàmbul de la seva exposició, va fer èmfasi en el fet que l'àlbum s'havia pogut conservar i adquirir sencer, la qual cosa aportava una informació molt valuosa. L'arxivera va explicar com s'havia pogut arribar fins aquest àlbum fotogràfic. Estava en mans d'un antiquari de Vic, que l'havia adquirit d'un antiquari de Barcelona, i que havia penjat la ressenya a internet. L'historiador Manel Tarés i la bibliotecària Rosa M. Fusté en van trobar el rastre a la xarxa i ho van notificar a l'Ajuntament que, posteriorment va fer els passos per adquirir-lo.
Segons va comentar l'arxivera, les fotos estan fetes entre els anys 1895 i el 1908 i s'atribueix l'autoria a Tomàs Dolsa Ricart i al seu fill Lluís Dolsa Ramon. Després de situar aquests dos personatges dins del context històric de l'època, es va passar a fer la projecció de les fotos.

Tres apartats

La projecció es va dividir en tres capítols. El primer és el de la família Dolsa. En aquest apartat es va poder veure el xalet que es van construir a Cambrils ben aprop del mar així com molts retrats de la família Dolsa així com del personal que tenien al seu servei. En algunes fotografies es poden veure diferents escenes de la vida quotidiana i de les aficions de la família. També de la casa de mar que tenien dins el seu recinte i de la barca de pesca, propietat de la família Dolsa.
Segons va explicar Montserrat Flores, Tomàs Dolsa, que va fundar l'institut frenopàtic de les Corts, a Barcelona, es va retirar en aquest habitatge de Cambrils on hi va viure els darrers anys de la seva vida.

El segon capítol estava dedicat a les imatges del Cambrils d'aquella època. La projecció comparava l'aspecte de les imatges captades pels Dolsa amb l'aspecte actual. El tercer capítol era el de les imatges captades per l'entorn. Els Dolsa eren aficionats a l'excursionisme i es poden observar fotografies d'indrets propers així com de masos que no s'han pogut identificar. Entre les fotografies identificables de l'entorn n'hi ha Tarragona, Pratdip, Tivissa així com de les ermites de la Pineda a Vila-seca i de Santa Marina a Pratdip. També hi ha un parell de fotos fetes a l'institut frenopàtic de les Corts.

L'acte es va cloure amb unes paraules de l'alcalde, Robert Benaiges. Per la seva banda, el regidor de Cultura, Joan Recasens, n'havia fet l'obertura.

Comenta aquest article