Informació general

Es posa en marxa el servei de salvament i socorrisme a les platges cambrilenques

Per Berta Ruiz

El servei de socorrisme es va posar en marxa els caps de setmana des del 15 de maig, però des del passat dimarts dia 1 de juny hi treballen diàriament

Amb l'arribada de l'estiu i l'inici de la temporada de platges, ahir al matí es va presentar el servei de salvament i socorrisme a les platges cambrilenques a càrrec de l'empresa Sport&Salvament i també es va presentar la campanya de prevenció de picades de meduses i d'insectes, en col·laboració amb els laboratoris DHU Ibèrica. L'acte, que va tenir lloc a la caseta principal de salvament de la platja del Regueral, va comptar amb la presència de la regidora de Turisme de l'Ajuntament de Cambrils –Anna López–, el gerent de l'empresa DHU Ibèrica i un dels responsables del servei de socorrisme, Pablo Martín.

Inici de la temporada forta a les platges

Tal com va explicar Anna López, el servei de salvament i socorrisme a les platges es va posar en marxa el passat 15 de maig durant els caps de setmana, mentre que des del passat 1 de juny i fins a meitats del mes de setembre el servei funcionarà a ple rendiment cada dia per donar cobertura al llarg de la temporada alta de banyistes i usuaris a les platges cambrilenques. Segons va explicar l'encarregat de l'empresa Sport&Salvament –Pablo Martín–, actualment el servei de salvament i socorrisme compta amb un total de 23 posicions repartides al llarg del litoral cambrilenc i una quarantena de socorristes i monitors. A banda, també es compta amb diverses embarcacions, vehicles tot-terreny, un desfibril·lador automàtic per atendre casos d'emergència mèdica i tres cadires amfíbies per al bany adaptat que estan distribuïdes entre les platges de Vilafortuny, el Regueral i el Dorado.

D'altra banda, com a novetat d'enguany, el servei de socorrisme ofereix un servei d'informació a través d'internet sobre l'estat de les platges. A través de la web municipal www.cambrils.org, l'usuari pot consultar l'estat de la mar, la temperatura de l'aigua, l'afluència de gent o si hi ha presència de meduses a l'aigua. Aquest servei es dóna per primer cop a les 10 del matí i es pot actualitzar fins a quatre vegades al llarg del dia. Tal com va comentar Martín, "tota la nostra operativa diària genera una gran quantitat d'informació que gestionem a través d'aquest sistema informàtic per a facilitar la màxima informació als usuaris. Al sistema hi accedeixen tots els treballadors del servei i tots poden anar afegint informació i poden conèixer tota la informació actualitzada".

Campanya de prevenció de picades de medusa

Ahir al matí també es va presentar la campanya de prevenció de picades de meduses, en un acord de col·laboració entre l'empresa Sport&Salvament i els laboratoris DHU Ibèrica per segon any consecutiu. El gerent d'aquesta empresa –Àlex Castilla– va explicar: "enguany repetim l'experiència amb Sport&Salvament per protegir els usuaris de les platges davant de les picades de medusa o d'altres petits insectes amb els nostres productes. La campanya és de caràcter informatiu i s'han editat uns fulletons juntament amb Sport&Salvament on es parla sobre les mesures que cal prendre en aquests casos. Aquesta campanya preventiva també es fa extensiva a les farmàcies de Cambrils".

Cal destacar que actualment, l'Ajuntament de Cambrils forma part del projecte Medusa 2010, en el qual es detalla un protocol d'actuació en els casos de detecció de bancs de meduses a la costa. En aquests casos, des de l'Agència Catalana de l'Aigua i l'Institut de Ciències del Mar es dóna avís als serveis de socorrisme dels diferents municipis i es dóna informació sobre la tipologia de la medusa i quin és el tractament que s'ha d'aplicar en cas de picada.

Anna López i Pablo Martín subjectant la bandera  que es col·locaria en cas d'una gran presència de meduses al mar

Comenta aquest article