Informació general

La regidoria de Cooperació i Solidaritat té en marxa un projecte de rehabilitació del Museu d'Història de la ciutat de Marianao

Per Berta Ruiz

Un moment de la reunió de treball, ahir al matí a l'Ajuntament de Cambrils

Des de fa un parell d'anys, la regidoria de Cooperació i Solidaritat de l'Ajuntament de Cambrils té en marxa un projecte de cooperació cultural a la ciutat cubana de Marianao que consisteix en la rehabilitació del Museu d'Història de la Ciutat de Marianao i l'estructuració del Racó Català en aquest mateix museu. Ahir al migdia es rebia la visita de dos dels impulsors d'aquesta iniciativa, Joan Maria Ferran i Núria Camps, els quals van fer cinc cèntims de la situació actual d'aquest projecte.

Joan Maria Ferran és català tot i que ha passat bona part de la seva vida a Cuba juntament amb la seva família. Aquest ha estat fins fa poc el vicepresident del Casal Català de l'Havana, i segons va comentar Oliver Klein, "ell ens ha servit de pont entre Cambrils i la ciutat de Marianao. El projecte que Cambrils recolza en aquesta ciutat cubana és la reconstrucció del seu museu i la gestió d'aquest Racó Català que recollirà la història dels catalans a Cuba". Tal com va comentar Joan Maria Ferran, "entre Cambrils i Marianao hi ha un vincle històric. Aquí a Cambrils teniu el Parc Samà, que prové de Sebastià Samà, el qual van fer marquès de Marianao perquè va fer molt per aquella ciutat i encara avui dia el recorden. La cooperació que existeix entre Cambrils i Marianao es tradueix en la reconstrucció del museu de la ciutat cubana. Es tracta d'un edifici colonial del segle XIX, el qual compta amb 12 sales que estan destinades a temàtiques locals. En una d'aquestes sales volem introduir el Racó Català, amb la intenció de donar a conèixer Catalunya a Cuba". Segons va detallar Ferran, aquest Racó Català es dividirà en diferents temàtiques que abordaran des de l'arribada dels primers catalans a Cuba, l'època en la qual hi va haver una major presència, les seves activitats i també una mica d'història de Catalunya. També es tractarà la participació catalana a la guerra de la independència a Cuba i la petjada que hi van deixar els catalans tant a nivell històric, com social i cultural, segons va dir Ferran.

L'Ajuntament de Cambrils, segons va comentar Oliver Klein, cofinança aquest projecte de reconstrucció i conservació del Museu d'Història de la Ciutat de Marianao. D'altra banda, també s'està treballant per a que el Museu d'Història de Cambrils pugui oferir informació sobre la ciutat cubana. Es vol dissenyar un racó històric destinat a la història de Marianao.

Comenta aquest article