Informació general

L'alcalde obrirà expedients informatius per a investigar l'increment de baixes laborals dels agents de la Policia Local

Per Raquel Samaniego

La regidora de Seguretat Ciutadana, Laura Forcadell, i l'alcalde, Robert Benaiges, ahir durant la roda de premsa en resposta a les acusacions dels sindicats policials i de l'oposició

L'alcalde de Cambrils, Robert Benaiges, demanarà informes a través de diferents vies per investigar el continuat increment de baixes laborals que ha patit el cos de la Policia Local de Cambrils des de fa un parell de mesos, encara que més especialment aquesta darrera setmana. Aquests informes els demanarà a la Subdelegació del Govern central, a la mútua laboral dels treballadors, a Inspecció de Treball, i un intern a l'àrea de personal. D'aquesta manera, l'alcalde vol conèixer si les més de 50 baixes laborals que han arribat a haver al cos policial —segons han assegurat els sindicats policials— o bé la vintena que assegurava Benaiges, es deuen veritablement a "arguments reals". Tot i així, en la roda de premsa que ahir va convocar, a la que també hi va assistir la regidora de Seguretat Ciutadana, Laura Forcadell, assegurava que les baixes han estat donades per professionals sanitaris, i que ell s'havia de creure "allò que els facultatius havien signat". Però si finalment les investigacions apunten a que les baixes no eren motivades per qüestions sanitàries, "s'aplicarà la llei i s'obriran expedients amb totes les seves conseqüències".

Aquesta és una de les mesures que l'equip de govern adoptarà davant les reivindicacions que van fer el passat dilluns la secció policial d'UGT i el Sindicat Professional de Policies Municipals, demanant en última instància la dimissió de la regidora Forcadell i del Cap de la Policia Local, Josep Francesc Martínez, per les "pressions polítiques" que suposadament han de suportar els agents des de fa tres anys. En referència a la crítica de la gestió policial que fa l'oposició de Cambrils —CiU, PP i la PLIC—, Benaiges assegurava que aquesta política "la marca el govern de l'Ajuntament, que per això té la confiança de la ciutadania, que va ser la que va triar a les urnes. Tenim la responsabilitat i l'exercirem amb tota fermesa fins que s'esgoti el mandat".

"Tirarem el nostre projecte de millora de la policia vulguin o no vulguin", afirmava ahir l'alcalde, tot i que, com deia, el govern no ha rebut "cap comunicat per part dels policies demanant cap negociació". Va ser en aquest punt quan, irònicament, va suggerir que potser el que els agents estaven demanant era una millora salarial, i assegurava que en els comunicats no sabia què era el que els sindicats reclamaven. Per aquesta raó, el proper dilluns es reunirà amb el responsable del sindicat de la policia d'UGT perquè li expliqui "què vol dir el comunicat".

Laura Forcadell no dimitirà ni haurà canvis d'estructura al govern

Aquesta és la segona vegada que es demana la dimissió de la regidora de Seguretat Ciutadana. La primera va ser fa dos anys, també pels volts de la primavera, quan l'oposició va demanar que plegués després de la polèmica sorgida per la proposta de creació de més de 700 places de zones blaves arreu del municipi, una iniciativa que va provocar fins i tot alguna concentració populars. Finalment, aquestes places van ser àmpliament reduïdes.

Aquesta és la segona vegada que li demanen, però en aquest cas s'han unit els dos sindicats policials. Tot i així, l'alcalde va anunciar ahir que no hi haurà cap canvi en el sistema de gestió del govern i que la regidora seguirà al capdavant d'aquesta àrea fins que s'acabi el mandat "perquè té plena capacitat per fer-ho". Laura donava suport a les paraules del seu superior i assenyalava de nou que no té "cap intenció de dimitir", doncs està portant endavant un "projecte molt important per fer la Policia Local potent i amable", i que tenen tots els recursos necessaris per aconseguir-ho. Seguiran, doncs, "treballant amb la mateixa línia que fins ara".

Benaiges: "És mentida tot el que denuncien els sindicats en els comunicats"

En els comunicats es numeren tot el seguit d'actuacions que els agents de policia consideren desencertades, com són "la imposició del servei de grua en contra de la discrecionalitat i de la voluntat dels agents, accés a les bases de dades policials a agents no autoritzats, gratificacions extraordinàries als càrrecs de confiança, canvis de torn forçats per decret, reorganització constant, implantació de nous sistemes de treball sense la negociació col·lectiva, modificació capriciosa dels espais a les dependències de la policia, imposició de tasques policials, expedients disciplinaris, obligació d'assistència a la formació fora de l'horari laboral, contractació de càrrecs de confiança desencertats, agents escollits a la borsa de treball de l'ajuntament, creació de la borsa de comandaments no formals, despesa econòmica desmesurada i innecessària, campanya de tolerància constants vers els ciutadans del poble de Cambrils que malmeten la imatge corporativa dels agents, etc.".L'alcalde sortia al pas de totes aquestes acusacions manifestant que "tot és mentida, i sinó, que ho demostrin", puntualitzava.

L'alcalde assegura que l'oposició és com un "herpes primaveral"

L'oposició va ser ahir titllada per l'alcalde com a "herpes primaveral", referint-se a que cada any per aquestes èpoques els tres grups "fan una minicampanya per desestabilitzar el govern". En aquesta ocasió, segons Benaiges, "toca fer discurs polític" sobre la Policia Local de Cambrils. En el comunicat emès per l'oposició, el passat dimarts, demanaven la dimissió de Forcadell i fins i tot del mateix Benaiges, i recordaven en el text alguns capítols polèmics de l'àrea de Seguretat Ciutadana, com pot ser el curs de formació que van haver de fer els agents policials mitjançant un decret d'alcaldia, o bé, segons l'oposició, els quatre caps de policia que ha tingut el cos cambrilenc en tres anys.

L'alcalde va apuntar que la formació serveix "per estar el millor preparat possible" i que la seguiran fent dins l'horari dels treballadors. L'oposició criticava que l'empresa que va fer els cursos estava "vinculada al PSC", aspecte que ahir l'alcalde assegurava desconèixer. Per altra banda, respecte els caps de policia, Benaiges afirmava que només van ser dos, ja que Esteve Mariné, que era el de l'anterior mandat, "ara està ben feliç com a gerent d'una empresa pública", i comptant així amb Joan Bergadà, que va dimitir del càrrec ara fa un any, i Josep Francesc Martínez, que va començar al gener després d'un procés d'oposició.

Redistribució de les funcions durant aquest període de baixes laborals

"Molts dels agents que han estat de baixa laboral era durant la seva setmana de descans. No ha estat un problema greu, per això volem transmetre a la ciutadania un missatge de tranquil·litat, perquè estan tots els serveis garantits", assenyalaven tots dos. Laura, per la seva part, va indicar que en aquests moments estan en una fase del projecte que "comporta una reestructuració interna per millorar la manera de prestar els serveis, un fet que provoca canvis que potser els agents no entenen, però la nostra responsabilitat és marcar les estratègies. No hi ha persecucions com asseguren al comunicat, però si que hi ha més control".

Comenta aquest article