Informació general

L'Ajuntament cedeix un terreny per a la construcció d'una llar residència per a persones amb discapacitats intel·lectuals

Per Berta Ruiz

El solar està al carrer d'Anoia, al costat del Camí del Corralet i de la Residència Costa Mediterrània

L'Ajuntament de Cambrils i l'Associació de Pares de Minusvàlids Baix Camp van signar ahir el conveni de cessió d'un terreny per a la construcció d'una llar-residència per a discapacitats intel·lectuals a Cambrils. El solar cedit pel consistori cambrilenc està situat al carrer d'Anoia, al costat del Camí del Corralet i a tocar de la Residència Costa Mediterrània. Ahir al matí se signava aquest acord el qual estableix que en un període de dos anys aproximadament s'ha de construir aquest nou edifici. La cessió d'aquest solar per part del consistori es fa de manera gratuïta, sense cap cost per a l'associació i amb una concessió de 30 anys. L'acte va comptar amb la presència de l'alcalde de Cambrils –Robert Benaiges–, la regidora de Polítiques Socials i Salut –Maricel Llaveria–, el president de l'Associació de Pares de Minusvàlids Baix Camp –Antoni Randuà–, el director de l'associació –Gerard Fernández– i el tresorer de la mateixa, Germán Garcés.

Sobre aquest acord, tant Robert Benaiges com Maricel Llaveria van destacar la bona entesa i sintonia amb l'Associació de Pares de Minusvàlids Baix Camo i la voluntat de l'equip de govern d'atendre les necessitats d'aquestes persones que pateixen algun tipus de discapacitat. Recordem que el passat 19 de febrer, en aquesta mateixa línia de col·laboració entre l'Ajuntament i l'associació, també es va inaugurar una llar residència adreçada a vuit persones amb discapacitat intel·lectual, situada al barri de Nou Cambrils.

Capacitat per a 24 o 26 persones

La regidora de Polítiques Socials i Salut -–Maricel Llaveria– va comentar que el solar compta amb uns 2.475 metres quadrats aproximadament, i es preveu construir una única planta baixa amb capacitat per a unes 24 o 26 persones, tot i que encara s'ha d'enllestir el projecte definitiu. Llaveria també va destacar l'esforç i el treball que des de fa més de 30 anys realitza aquesta associació en pro de les persones amb discapacitats psíquiques a la demarcació de Tarragona. Per la seva part, el president de l'Associació de Pares de Minusvàlids Baix Camp –Antoni Randuà– també es va mostrar molt agraït pel suport rebut per part de l'Ajuntament de Cambrils, dient que "la nostra associació vetlla pels discapacitats, però sense ajuntaments com el de Cambrils no ho podríem fer".

Construcció de l'edifici en uns 2 anys i uns 600.000 euros de cost

El director de l'associació –Gerard Fernández– va explicar que el procés engegat amb l'Ajuntament de Cambrils és un projecte innovador perquè, tal com va dir, "la competència de la llei de serveis socials i d'atenció a les persones amb discapacitat és competència de la Generalitat. Ens hem trobat que no hi ha ajuntaments tan implicats com l'Ajuntament de Cambrils en una competència que en principi no és pròpia. Els ciutadans de Cambrils amb discapacitat intel·lectual també són objecte del treball de l'Ajuntament de Cambrils". Segons va manifestar Fernández, "l'Ajuntament posa un espai, nosaltres posem la gestió i la Generalitat hi posa els diners pel manteniment".

L'edifici serà una llar residència amb un servei complementari a l'atenció diürna, és a dir, no funcionarà les 24 hores del dia. Aquest espai estarà obert per les tardes, els caps de setmana i els dies festius. D'altra banda, tal com va apuntar Fernández, també s'hi ubicarà un servei de respir i alguns llits per acollir situacions d'urgència i de suport a les famílies. Pel que fa al cost de l'edifici aquest estaria en uns 600.000 euros aproximadament i un termini de 2 anys per a fer l'edificació del mateix. Un 50% d'aquest finançament va a càrrec de la Generalitat, mentre que per afrontar l'altra part del cost segons va explicar Gerard Fernández, "comptem amb els nostres donants habituals com són l'Obra Social de Caja Madrid, l'Obra Social de La Caixa, l'Obra Social de Caixa Tarragona o l'ONCE. També estem treballant en la possibilitat que la Diputació de Tarragona ens ajudi econòmicament en aquest projecte".

Cal destacar que un total de 28 persones de Cambrils estan al centre especial de treball o al centre ocupacional de l'Associació Baix Camp. Actualment, aquesta atén 236 persones amb discapacitat intel·lectual d'arreu de la comarca i d'altres punts de la demarcació. La seva pàgina web és www.tallerbaixcamp.org

Un moment de la signatura del conveni, ahir al matí. D'esquerra a dreta: el president de l'Associació de Pares de Minusvàlids Baix Camp –Antoni Randuà–, el notari Rafael Martínez, Robert Benaiges, Maricel Llaveria i el tresorer de l'associació, Germán Garcés

Comenta aquest article