Informació general

Enric Rubio: "Els usuaris d'internet haurien d'estar més sensibilitzats i pensar que això no és una joguina"

Per Berta Ruiz

Enric Rubio i Josep Godoy en un moment del seminari de ciberseguretat, ahir a la tarda al Centre Cultural

La Universitat Nacional d'Educació a Distància (UNED) va cloure ahir a la tarda al Centre Cultural i Ocupacional el primer Seminari de Ciberseguretat personal i domèstica. El dijous dia 6 de maig es va iniciar el curs i ahir es va tancar, amb la participació d'una vintena d'alumnes. Les dues sessions d'aquest seminari van anar a càrrec de dos enginyers informàtics, Enric Rubio i Josep Godoy. Ambdós van comentar a Revista Cambrils Diari Digital alguns dels riscos i amenaces que pot comportar per a l'usuari l'ús d'internet sense guardar unes determinades mesures de seguretat i de protecció de la informació personal. Tal com va explicar Josep Godoy, "l'ordinador és l'únic electrodomèstic que hi ha dins de la llar que pot tenir algun tipus de ressenya legal".

Els perills i amenaces d'internet

El seminari va dividir-se en diferents blocs temàtics: en primer lloc, es va parlar sobre el perill de disposar a casa d'un connexió wi-fi poc segura; en segon lloc, dels riscos del correu electrònic i de la transmissió de les teves dades personals i l'obtenció de les teves contrasenyes i també dels possibles riscos de realitzar compres online a través de la xarxa. Durant la jornada d'ahir, també es va tractar sobre els pro i contra dels diferents sistemes operatius que estan en el mercat. Tal com va comentar Enric Rubio, "Windows és el sistema operatiu que té més difusió, però en principi també és el més vulnerable, perquè és el més estès. D'aquest és el que hi ha més unitats distribuïdes, el que tothom té a casa i sempre ha estat molt fàcil de copiar. El fabricant també ha donat facilitats per a que això sigui possible amb l'objectiu de difondre'l. La gent que es dedica a fer mal i a fer virus s'inventa "malward" per aquest sistema operatiu. Per altra banda, el Machintosh d'Apple és més vulnerable pel simple fet que hi ha menys unitats, tot i que és menys rentable per als "dolents". Finalment, el sistema operatiu Linux té molta menys difusió, però és un sistema igual d'usable i igual d'amigable com pot ser Windows. En els seus inicis, Linux ja es va crear pensant en la seguretat, tant del seu sistema com de la seva utilització".

Els riscos de les xarxes socials com Facebook o Twitter

Finalment, també van comentar sobre les mesures de seguretat que cal prendre en xarxes socials com Facebook o Twitter. Per exemple en la xarxa social Facebook, Josep Godoy va assenyalar que, "és important tenir un perfil d'usuari adient a les nostres necessitats. Fa dos anys qui no tenia correu electrònic no existia i ara qui no té un perfil de Facebook tampoc existeix. En aquest sentit, expliquem els riscos que es poden produir des del punt de vista de la privacitat. És important tenir un perfil molt acurat i molt centrat a les nostres necessitats reals. Es tracta de fer llistes d'amics igual que fem al carrer. Tu el teu número de telèfon no lo dones a qualsevol persona, sinó a aquelles amb les que hi tens confiança. Potser ens costa molt saludar al veí i després potser tenim 100 amics a internet, per tant, sinó saludem al veí tampoc has de tenir amics a internet que no coneixes de res".

Sobre aquesta qüestió, Enric Rubio va explicar que el més important és aplicar el sentit comú i protegir-nos de les amenaces. "Simplement és accedir a fer unes configuracions que el mateix sistema ja té i personalitzar-les al teu perfil. Els usuaris haurien d'estar més sensibilitzats i pensar que això no és una joguina. L'ús d'un ordinador, malauradament pot reportar fins i tot conseqüències penals".

Comenta aquest article