Cultura

"Toquem els romans" és la nova proposta educativa del Museu d'Història a la Vil·la romana de la Llosa

Per Berta Ruiz

Joan Recasens, Anna M Franquet, Robert Benaiges, Elies Clarmont i Gerard Martí, observant les maquetes de la vil·la romana de la Llosa

En el marc de les activitats del Dia Internacional dels Museus, el Museu d'Història de Cambrils, l'Àrea de Cultura de l'Ajuntament de Cambrils amb la col·laboració de Tarraco Viva i Maquetas Clarmont SL van presentar ahir la seva nova proposta educativa escolar i familiar, "Toquem els romans". L'acte d'ahir, que va tenir lloc a la Vil·la romana de la Llosa va comptar amb la presència de l'alcalde de Cambrils –Robert Benaiges–, el regidor de Cultura de l'Ajuntament –Joan Recasens–, el director del Museu d'Història de Cambrils –Gerard Martí–, el gerent de l'empresa Clarmont –Elies Clarmont–, el coordinador del festival Tarraco Viva –Magí Seritjol– i la presidenta de l'Associació de veïns de la Llosa, Ana M. Franquet.

Taller educatiu i pedagògic per conèixer la Vil·la

Tal com es va explicar ahir en la roda de premsa de presentació, des del Museu d'Història de Cambrils s'aposta fermament per les restes arqueològiques d'època romana del municipi, no només des d'una vessant turística, sinó també educativa i pedagògica. Per aquest motiu es posen en marxa aquests tallers de caire didàctic entorn aquest espai, mitjançant la utilització d'unes maquetes que permetin visualitzar, tocar i muntar les estructures del jaciment de manera que es faci evident la seva interpretació. Així doncs, l'empresa Clarmont ha construït maquetes a escala de diferents parts de la vil·la romana, les quals s'acoblen entre elles i permeten a l'usuari jugar-hi a mode de trencaclosques i conèixer els diferents espais de la vil·la des de la seva època de màxim esplendor fins a l'estat actual, tal com va comentar Elies Clarmont. A banda, segons va explicar Gerard Martí, també es podran fer d'altres didàctiques educatives per conèixer la cronologia de l'època i els fets més destacats d'aquella etapa de l'Imperi romà.

Aquest mateix cap de setmana es posarà en marxa aquesta activitat, que  tindrà el suport i supervisió de l'empresa Àuriga. Aquests tallers didàctics també comptaran amb la recreació d'escenes quotidianes de la vil·la al segle II d.C. gràcies a la col·laboració dels veïns de l'Associació de veïns del barri de la Llosa. Aquests es vestiran amb la indumentària de l'època i plasmaran el dia a dia en aquella època romana.

Jornada de portes obertes en motiu del Dia Internacional dels Museus.

Aquest dissabte i diumenge hi haurà jornada de portes obertes a tots els espais museístics de Cambrils: el Museu Molí de les Tres Eres, el Museu Agrícola de Cambrils, la Torre de l'Ermita, la Torre del Port i la Vil·la romana de la Llosa. Demà dissabte s'estrenarà el taller "Toquem els romans" en els següents horaris: 10.30 hores, 11.30 hores, 12.30 hores, 17 hores, 18 hores i 19 hores, amb accés lliure. També dissabte es faran demostracions del molí fariner del Molí de les Tres Eres a les 12 hores, a les 13 hores, a les 18 hores i a les 19 hores i diumenge a les 12 i a les 13 hores. El diumenge 16 també es repetirà el taller "Toquem els romans" a les 10.30, 11.30 i 12.30 hores

El dimarts a les 19 hores a la plaça d'Espanya també s'organitzarà l'itinerari Memòria de la pau, mentre que el dissabte 22 de maig es repetirà el taller "Toquem els romans", en el marc dels actes del festival Tarraco Viva. En aquest cas, s'haurà de recollir la invitació gratuïta al Patronat de Turisme.

Comenta aquest article