Cultura

L'Aula de Poesia ret homenatge al poeta Miguel Hernández en el centenari del seu naixement

Per Berta Ruiz

Ramón Oteo, en un moment de la seva intervenció ahir al vespre

L'Aula de Poesia de l'Antena del Coneixement de la URV a Cambrils va retre homenatge ahir al poeta i dramaturg Miguel Hernández, en la commemoració del centenari del seu naixement (1910-2010). L'acte va tenir lloc a la sala d'actes de l'institut Cambrils, la qual es va omplir de públic. El poeta Miguel Hernández va néixer el 30 d'octubre de 1910 a Orihuela i va morir el 28 de març de 1942. Hernández és considerat com un dels poetes de major rellevància de la literatura espanyola del segle XX, tot i que va morir de malaltia a la curta edat de 31 anys, a la presó d'Alacant. Per a recordar la seva figura, la seva obra i la seva trajectòria vital, l'Aula de Poesia va organitzar aquest homenatge, tal com va explicar el director de l'Antena del Coneixement de la URV –Ramón García Mateos– a l'inici de l'acte.

En primer lloc, es va comptar amb la participació del professor de literatura espanyola de la URV –Ramón Oteo Sans– el qual va repassar la infància i joventut del poeta. Oteo va recordar els primers passos del nen Miguel, el tercer de set germans. En els seus primers anys de vida, Miguel Hernández va veure morir a totes les seves germanes, una tristesa i amargura que van acompanyar-lo al llarg de la seva vida. A més, la seva infància també va estar marcada per la duresa i la rectitud del seu pare i l'ambient de religiositat d'aquella època en el seu poble. Tal com va comentar Oteo, des de ben petit, Miguel va ser nen força especial, molt callat, parat, amb la mirada perduda i poc atent als jocs propis de la seva curta edat. En la seva intervenció, Ramón Oteo va recitar alguns dels seus poemes més destacats evocant a la figura de Miguel Hernández.

La segona part de l'acte va portar per títol "Cantando espero a la muerte", en la que es van recitar poemes i cançons a càrrec de los Goliardos i alumnes de l'institut Cambrils. Finament, per tancar l'acte d'homenatge, va tenir lloc un recital d'Adolfo Celdrán.

Comenta aquest article