Informació general

Les 22 barques de l'arrossegament inicien els dos mesos de veda anual

Per Lluís Rovira i Barenys

Aspecte del moll de pesca el passat divendres a la tarda, darrer dia d'activitat pesquera abans de la veda del sector de l'arrossegament

Les 22 barques d'arrossegament del port de Cambrils van iniciar l'aturada biològica el passat divendres 30 d'abril. Tal com han fet els darrers anys, les barques estaran aturades durant els mesos de maig i de juny i tornaran a la mar a començaments del mes de juliol. A part del que suposa la veda per a la regeneració de les espècies, durant aquests dos mesos els pescadors aprofiten per a fer tasques de manteniment de les seves embarcacions. Precisament el passat divendres a la tarda ja es podia observar al moll de pesca com s'iniciava el desmuntatge d'alguns dels estris de pesca.

Negociació per a les vedes dels propers anys

El sector de l'arrossegament arriba a la veda anual en un moment delicat marcat per una baixada del preu del peix i, també, del volum de captures. Un factor que ha influït en aquesta baixada de captures ha estat la presència, els darrers dies, del grom, una espècie d'alga que s'aferra a les xarxes i dificulta l'activitat pesquera. I també hi arriba en un moment d'incertesa de cara a continuar la veda els propers anys ja que, amb la veda d'enguany, el sector de l'arrossegament de la demarcació de Tarragona haurà esgotat la quota subvencionable provinent del Fons Europeu de la Pesca pel període 2007 - 2013. Segons explicava Josep Pijuan a Revista Cambrils Diari Digital, el sector pesquer de la demarcació de Tarragona es posarà en marxa de seguida per a negociar amb les administracions i aconseguir la subvenció per a les vedes dels propers anys, "les confraries haurem de parlar amb l'administració i veurem si ho aconseguim i què farem el proper any".

Continua la reducció de la flota pesquera

Des de fa uns anys, el sector pesquer travessa uns moments força delicats. Una mostra d'això n'és la constant reducció de la flota d'arrossegament cambrilenca. Així doncs, en només 5 anys, el nombre de barques d'arrossegament en actiu s'ha reduït des de les 29 que hi havia l'any 2006 fins les 22 actuals. El 2006, per tant, hi havia 29 barques; el 2007 n'eren 26; el 2008 es va reduir a 25, el 2009 es va passar a 23 i s'ha arribat enguany a les 22.

Comenta aquest article