Societat

El port podria tenir una nova estàtua del pescador venedor de peix

Per Lluís Rovira i Barenys

M. Dolors Ortuño i Josep Mellau al costat de la reproducció en fang de l'estatua del pescador
L’estàtua del pescador venedor de peix podria tornar a decorar l’entrada al moll de pesca a partir d’aquest proper estiu. Així ho va assegurar Josep Mellau el passat 21 de maig. Mellau s’ha compromès públicament a fer la donació d’una rèplica d’aquesta imatge que va ser instal·lada en aquest lloc l’any 1978 i que va ser robada dos anys més tard. Les peripècies d’aquesta estàtua, però, no s’acaben aquí. La figura robada va ser localitzada per la Interpool d’Anglaterra l’any 1994 a la població de Leeds, a casa d’un famós delinqüent anglès que se suposa que se la va fer seva en una estada vacacional que devia fer a la nostra localitat. Tot i un inici de tràmits que l’Ajuntament va fer quan se li va comunicar la localització de la figura, aquesta ja no va tornar a Cambrils. Segons Mellau, “en aquell temps jo era regidor de l’Ajuntament i vaig fer pasos per intentar recuperar-la, però no es va poder. Jo vaig dir que si no es podia aconseguir el retorn de la figura robada faria una donació d’una figura similar als pescadors, ja que fa 52 anys que m’arrossego per les barques i tots el pescadors professionals han estat clients meus i molts ho són encara. Crec, doncs, que això és una manera d’agrair-los aquesta atenció comercial que han tingut amb mi”. Mellau ha treballat 52 anys de mecànic naval a Cambrils. L’anunci de la donació de la figura va anar precedit d’una sardinada en la qual van participar molts pescadors.

Festa de la Mare de Déu del Carme

En aquests moments l’escultora que ha fet la rèplica, M. Dolors Ortuño, ha elaborat una maqueta amb fang basant-se en les fotografies que ha pogut recopilar. Totes les fotos eren frontals i no n’ha trobat cap de perfil. M. Dolors Ortuño ha pogut calcular les proporcions aproximades de la nova figura ja que la peanya sobre la qual estava instal·lada no la van robar, “amb les mides de la petjada de la figura antiga n’he calculat les proporcions”, va manifestar l’escultora. Cal dir que la nova figura serà de bronze, com la que hi havia abans, i tindrà un pes aproximat de 50 quilos. Segons Mellau, “l’estàtua ha d’anar al mateix lloc on estava l’anterior. Jo crec que per la festa de la Mare de Déu del Carme pot estar col·locada i mirarem que es pugui fer la benedicció de l’estàtua aprofitant el pas de la processó. Tot això, és clar, sempre que les circumstàncies de la feina de la foneria ho permetin”.

§ Robada fa 23 anys§

La figura del pescador representava un venedor de peix vienès que cantava la mercaderia. La figura va ser adquirida pel restaurador Rodolfo Font a Barcelona i la tenia exposada al buffet del seu local. Un client del restaurant, l’empresari reusenc Antoni Cocs, la va adquirir i posteriorment la va donar a la localitat amb la condició que s’ubiqués en un lloc on tothom la pogués observar. L’estàtua es va situar a la roca del jardí d’entrada al moll de pesca. Aquesta figura, a més, va adquirir molta importància, ja que l’Associació de Veïns del Port va prendre la seva silueta per tal de fer un anagrama.

Comenta aquest article