Informació general

2.315 cambrilencs voten el sí a la independència de Catalunya

Per Lluís Rovira i Barenys

Un moment de la jornada al col·legi electoral instal·lat a la seu de Festes, al barri de l'Eixample

Cambrils ha dit sí a la independència de Catalunya en el referèndum celebrat ahir al municipi. Dels 2.606 vots emesos, un 10, 02 % de la participació en aquesta consulta, 2.315 han estat a favor del sí ( un 89, 18 %  dels vots emesos) mentre que 216 han dit que no (un 8, 32 % dels vots emesos). A banda, 65 vots han estat en blanc ( un 2,5 % dels vots emesos) i 10 han estat nuls ( un 0, 38 % dels vots emesos).
Amb aquestes dades i amb el cens oficial de votants, el percentatge de participació hauria arribat al 12, 25 %.

Jornada electoral sense incidents

La jornada electoral ha estat força tranquil·la en els set col·legis electorals distribuïts per diferents zones de la població, i no s'ha registrat cap incident destacable amb l'excepció d'un home que passejava amb el seu gos i que al passar per fora del col·legi electoral de Vilafortuny, el col·legi Guillem Fortuny, va arrencar un cartell de la campanya penjat a la tanca exterior del recinte i es va posar a cridar i a insultar davant la mirada atònita d'un voluntari que en aquell moment estava sol al pati del col·legi. Tot plegat no va passar d'aquí.

Els diferents col·legis van anar rebent l'afluència de votants amb més o menys intensitat. El col·legi electoral del casal parroquial va ser on es van enregistrar més vots. Cal tenir en compte que la gent podia votar al col·legi que volgués ja que en el moment de votar s'introduïa el número del document d'identitat en un programa informàtic de tal manera que impossibilitava que una mateixa persona votés en dos col·legis diferents.

El recompte de vots es va allargar fins gairebé les 10 de la nit i les dades totals es van donar a conèixer a la seu de Cambrils Decideix, al carrer de Pompeu Fabra, davant la premsa i dels voluntaris que van participar en la jornada electoral. Un cop conegudes les dades de la consulta el sentiment de tots els presents va ser d'alegria i de satisfacció pels resultats obtinguts. Cal tenir en compte que la consulta s'ha organitzat en poc temps i sense el suport total de l'administració municipal, a diferència del que ha passat en moltes altres poblacions.

Observadors internacionals durant la jornada

A mig matí d'ahir van fer acte de presència a Cambrils quatre observadors internacionals, dins el recorregut que feien per les poblacions de la comarca. Dos d'ells provenien de Sicília, Giancarlo Alagna, i Giuseppe Sciano; un altre de Sardenya, Jean P. Deidda, i un quart de Còrsega, Anto Simoni. Els observadors, acompanyats per membres de la coordinadora Baix Camp Decideix, van ser al col·legi electoral del carrer de Pompeu Fabra i al del casal parroquial i van poder observar la logística de la jornada i "prendre nota del que es fa a Catalunya per mirar de proposar-ho al seu país", com va dir el representant de Sardenya.
A banda d'aquests observadors internacionals, Cambrils va comptar amb la presència de dos membres de l'aragonès Bloque Independentista de Cuchas (BIC) que van participar com a voluntaris en la jornada electoral. José Miguel Joven, un dels dos membres del BIC presents a Cambrils, manifestava la seva voluntat d'internacionalisme i d'establir contactes amb altres nacions, "en aquests moments estem lluny de poder fer una consulta com la que es fa a Catalunya però estem treballant per a conscienciar la gent per a poder ser un poble lliure".

Ernest Benach a Cambrils

El president del Parlament de Catalunya, Ernest Benach, acompanyat d'altres càrrecs d'ERC, va ser a Cambrils per a acompanyar a la votació dels dos regidors d'ERC a l'Ajuntament, Joan Recasens i Jordi Savall, així com la del president d'ERC al Camp de Tarragona, el també cambrilenc Adam Manyé. La votació dels tres membres d'ERC es va fer al col·legi electoral del local de Festes, al barri de l'Eixample.

Darrers actes de campanya

El passat divendres, dia de Sant Jordi, va estar carregat d'actes de campanya pel referèndum. Durant tot el dia es va muntar un estand al port, al costat de les parades de llibres i flors, per tal de recollir el vot anticipat. Per la tarda es va fer la flash mob i les actuacions del ball de bastons i del ball de diables Cagarrieres. El concert jove es va haver de suspendre a la meitat, degut a la pluja. No van poder actuar els grups Toquem Fusta i Kaso Perdido.

Prop de 450.000 vots pel sí

Aquesta tercera onada de consultes per la independència ha servit per a que s'arribi ja als 450.000 ciutadans que han dit sí a la independència de Catalunya. Aquesta onada s'ha tancat amb un 17, 5 % de participació i ha comptat, per primera vegada, amb ciutats grans com són Lleida, Girona, Reus i Manresa, entre d'altres.

17 municipis del Baix Camp ja han fet la consulta

Al Baix Camp van ser 10 els municipis que van fer consultes ahir. A part de Cambrils, amb el 10, 02 % de participació i el 89, 18% de vots pel sí i Reus, amb el 14,94 i un 90, 39% de vots pel sí, la resta de municipis van tenir una participació més elevada. Així doncs, Arbolí va tenir un 49,54 % de participació i un 94, 44% de vots pel sí; l'Argentera va tenir un 66, 93% de participació i un 85, 54% de vots pel sí; les Borges del Camp va enregistrar un 45, 78% de participació i un 91, 95% de vots pel sí; Botarell va obtenir un 24, 38% de participació i un 93, 75% de vots pel sí; Castellvell del Camp va tenir un 27, 22% de participació i un 92, 24% de vots pel sí; Colldejou va enregistrar un 55, 09 de participació i un 100% de vots pel sí; Riudoms va tenir un 30, 95% de participació i un 92, 05 de vots pel sí i la Selva del Camp va enregistrar un 26, 99% de participació i un 93, 78% de vots pel sí.
Al Baix Camp ja han fet consultes independentistes 17 municipis ja que en les dues anteriors onades ja van fer la consulta Montbrió del Camp, Almoster i Maspujols el desembre, i l'Aleixar, Vilaplana, Alforja i Riudecanyes, el passat febrer. De cara a la propera onada de consultes, el 20 de juny, de moment es preveu que hi hagi consultes, pel que fa al Baix Camp, a Mont-roig del Camp i a Duesaigües.

Comenta aquest article