Cultura

El poeta cubà Alexis Díaz Pimienta porta fins a Cambrils el "repentisme", una tradició de literatura oral improvisada

Per Berta Ruiz, Jonathan Galán

El poeta cubà durant la seva conferència a l'IES Cambrils, ahir al matí

El poeta cubà, "repentista" i responsable de la Càtedra de Repentisme de la Universitat de l'Havana, a Cuba, va ser present ahir a Cambrils en el marc de la Setmana i Escaig de Poesia Oberta a Cambrils que porta per títol "I el vers s'ha fet home i ha habitat entre nosaltres...". Pel matí, Díaz Pimienta va oferir una conferència als alumnes de Batxillerat de l'IES Cambrils i a la tarda, va oferir una sessió de lectura de poemes al Centre Cultural i Ocupacional. Aquest destacat autor cubà té més de vint-i-dos llibres en vers a les seves esquenes i molta experiència en radio, televisió i en la docència. Destaca el fet que és Catedràtic en Repentisme de la Universitat de l’Havana.

El cubà va començar la xerrada amb una lectura d’alguns dels poemes més destacats del seu últim llibre "En Almería casi nunca llueve" i va seguir amb una explicació d’una de les seves habilitats més destacades: el repentisme. Aquest es basa en la improvisació de versos, generalment consonants i octosil·làbics, recitats espontàniament amb una paraula, frase o tema donada instants abans. Aquest art té arrel popular i és practicat a diversos punts del planeta. S’organitzen diverses competicions en aquest art i es basen en dos repentistes que es dediquen a defensar o atacar un tema escollit per un jurat.  Pimienta va fer una breu explicació sobre el tema i va donar mostres de repentisme tant a Amèrica llatina com a Catalunya, Mallorca o Canàries. Va continuar la seva explicació amb una mostra a partir de quatre paraules i més endavant cità alguns de els grans repentistes llatinoamèricans i els seus versos. La xerrada seguí amb una mostra amb frases i més endavant fent ús de deu paraules que havia dit gent del públic. Finalment proposà un repte al seu públic: que es dediquessin a trobar paraules que ell denomina “tristes” que són aquelles que no tenen rima.


Lectura de poemes al Centre Cultural

Després de la jornada del matí, Alexis va oferir una nova lectura de poemes a la sala d'actes del Centre Cultural i Ocupacional. Durant aquesta, el poeta cubà va repassar alguns del poemes més destacats de la seva trajectòria literària i d'altres d'inèdits. Al llarg de la seva lectura, Díaz Pimienta va passar per una àmplia i extensa temàtica, des de l'amor, la mort, el sexe, la música, els records de la Cuba de principis del segle, la música d'un saxòfon o una poesia de caire més social, abordant temes com la immigració.

Alexis Díaz Pimienta durant la seva lectura de poemes al Centre Cultural, ahir a la tarda

Comenta aquest article