Societat

Dues àvies de Cambrils, Pilar Tella i Josefa Martínez, reben les medalles centenàries

Per Raquel Samaniego

Maricel Llaveria va fer-li entrega d'un ram de flors a Pilar Tella per commemorar el seu centenari

Dues àvies de Cambrils van rebre ahir les medalles que atorga la Conselleria d'Acció Social i Ciutadania per commemorar el seus centenaris. Les homenatjades van ser Pilar Tella i Josefa Martínez. La primera d'elles va fer els 100 anys el passat 10 d'abril, i tot que va néixer a l'Aragó i residia a Barcelona, viu a la residència Cambrils Suite des de fa un any. El director dels Serveis Generals d'Acció Social, Jordi Tous, i la regidora Maricel Llaveria van visitar-la al centre per fer-li entrega de la medalla. Pilar estava acompanyada dels seus familiars i companys, així com del personal del centre. Durant l’acte, la regidora cambrilenca li va donar un ram de flors i una parella de miniatures dels gegants de Cambrils.
 
La Pilar va néixer a un poble d’Aragó, Sarinyena, al 1910. Eren set germans, però sobretot, guarda molts bons records del seu germà Mariano, que va morir fa dos anys, i amb qui va tenir una relació molt especial durant l’adolescència. De molt jove va anar a treballar a casa d’una senyora a Barcelona, on va conèixer el que seria el seu futur marit, el Salvador. Es van casar durant la guerra i d’amagat, doncs eren molt religiosos i volien que el seu casament fos per l’església. El matrimoni va ser molt feliç, i van viure a Barcelona, tot i que tenien una casa a Riudecanyes on van estiuejar durant tota la vida. El matromoni va tenir dos fills, el Salvador i la Pilar. Es va quedar vídua fa 33 anys, però va continuar vivint sola al seu pis de Barcelona, fins als 83 anys, que va ser quan va anar a viure a casa de la seva filla Pilar. Als 96 anys encara sortia a comprar sola i a passejar per Barcelona. Ara fa només un any que resideix en aquest centre cambrilenc. 

Medalla per a la Josefa Martínez Gil

La Josefa va fer els 100 anys el passat 17 de març, motiu pel qual l'alcalde de Cambrils, Robert Benaiges, va fer-li entrega d'un ram de flors uns dies després. Ahir, però, era el torn de Jordi Tous, que va donar-li la medalla centenària. Josefa estava acompanyada per tots els seus familiars, que van acompanyar-la de nou en aquest dia especial.


Ella va néixer a Requena, València, tot i que es va fer gran a Siete Aguas. Va ser després de la Guerra Civil quan la Josefa, el seu marit i els seus dos fills grans van venir a viure a Cambrils, ara fa 69 anys. Tant ella com el seu marit van treballar com a guardians a l'estació de Renfe tot i que, posteriorment, va seguir treballant al tros. La millor medicina, segons van afirmar tots els fills, és que sempre s'ha mantingut molt activa i ha treballat com ningú. La Josefa és mare de quatre fills i té nou nets i deu besnéts.


Josefa Martínez, acompanyada per Jordi Tous, Maricel Llaveria, i els seus familiars

Comenta aquest article