Societat

L'Ajuntament aporta 2.700 euros per renovar el conveni que gestiona el pis d'urgència per a les dones maltractades

Per Redacció

Maricel Llaveria, regidora de Polítiques Socials de Cambrils, va signar el conveni de col·laboració

Els consells comarcals del Baix Camp, de l’Alt Camp, de la Conca de Barberà, del Priorat i els ajuntaments de Reus i Cambrils, van signar ahir un conveni de col·laboració per gestionar un pis que atén les urgències de dones víctimes de la violència de gènere que han d’abandonar la seva llar i no tenen on anar. Aquest és el quart any que es renova el conveni, i a més s’ha ampliat amb la incorporació del Consell Comarcal de l’Alt Camp. La cooperació de les diferents administracions permet tirar endavant aquest recurs social necessari en situacions de violència de gènere en què es produeix, a més, una emergència social quan la dona ha d’abandonar la seva llar i necessita una acollida residencial temporal.

El pis, que es troba a Reus, el gestiona la Fundació d’Assistència i Gestió Integral (AGI), que s’encarrega del seu manteniment, de la treballadora social que hi dóna suport, i d’altres despeses que s’originin com a conseqüència del desenvolupament del servei. El cost global es distribueix proporcionalment entre les entitats que participen del projecte, aportant l'Ajuntament de Cambrils un total de 2.700 euros; el de Reus, 10.700; el Consell Comarcal del Baix Camp, 9.000; i el de l'Alt Camp, Priorat i Conca de Barcerà, 2.500 euros.

El 19% de les dones ateses són de Cambrils

Durant l’any 2009 ha estat ocupat en total durant 221 dies i ha atès 32 persones (16 dones i 16 fills i filles de les usuàries). Les dones ateses s’estan una mitja de gairebé 14 dies al pis d’urgència mentre no se’ls troba un altre lloc d’acollida. El 19% de les dones que van anar al pis són cambrilenques, mentre que de Reus en van arribar el 56%. La resta, eren totes dels pobles del Baix Camp, ja que, ni de la comarca del Priorat ni de la Conca de Barberà en van haver d'atendre.

Les usuàries arriben derivades per l'assistent social o per l'educador social dels Serveis Bàsics d'Atenció Social Primària que gestionen les diferents entitats adherides, tot i que també poden arribar de la Policia Local o dels Mossos d'Esquadra. En general, les dones ateses són molt joves, d'entre 22 i 46 anys, la majoria d'elles mares i fins i tot, n'han arribat a atendre tres embarassades.

Més de la meitat de les dones ateses estan casades

La gran majoria de les usuàries tenen un nivell d'estudis primari i només dues treballaven en el moment d'entrar en el pis d'urgència, però en l'economia submergida. La resta es trobaven en atur o la seva parella no els permetia treballar. Un 53% de les dones que han anat al pis estaven casades, el 27% solteres, el 13% separades i un 7% estaven divorciades.

La sortida del pis es produeix quan ja s'ha resolt la situació d'acollida de la dona. Concretament, d'aquestes dones, el 20% van aconseguir viure independents en un pis de lloguer; un 27% van fer la sortida per anar amb la família o amics; un 13% van ingressar a un servei d'acollida residencial de llarga estada; un 13% van ser acollides per una associació i, per últim, un 6% va tornar al seu país d'origen.

Aquest servei a la dona s'està efectuant des del passat 2007. Aquell primer any, es van atendre un total de 19 persones i l'ocupació va ser de 229 dies; mentre que l'any 2008 es van atendre 35 i l'ocupació va ser de 217 dies.

Comenta aquest article