Tema del mes

Una nova barca a port

Per Lluís Rovira i Barenys

Procés de desarmament de la vella embarcació al costa de la nova barca
Una nova barca ha arribat a port a finals de maig. La nova Marina Flaira subtituirà la vella Ciudad del Gaia. Durant uns quants dies es fa el procés de desarmar el vell bastiment i acabar d’armar el nou per tal que estigui tot a punt de cara a la tornada de l’activitat pesquera a principis del mes de juliol. S’espera l’arribada de quatre noves barques en el decurs dels propers tres o quatre mesos.

Segons les dades fetes públiques per la Generalitat, el port de Cambrils és un dels que més va incrementar les captures l’any 2002 respecte a l’any anterior a tota la costa catalana i el que més ho va fer a tota la costa de la demarcació de Tarragona. Així doncs, la flota pesquera local va capturar, l’any 2002, 2.226.550 quilos de peix i es va facturar per valor de 6.928.583 euros. Cal recordar, però, que les captures de peix blau de les barques de la llum es van tornar a comercialitzar a la llotja cambrilenca després de 16 anys que aquest peix es comercialitzés a la llotja de Tarragona. A nivell general, durant l’any 2002 les captures de la flota pesquera de Catalunya van disminuir respecte a l’any anterior un 16%, la qual cosa representa un total de 36.802 tones.

Malgrat la disminució de captures de l’any 2002 en relació al 2001 la Generalitat considera que es pot parlar d’una estabilitat de les captures ja que s’ha produït una important reducció de l’esforç pesquer per diversos motius. Per una banda, durant l’any 2002 es va reduir la potència de la flota pesquera catalana en 5.828 CV amb la retirada definitiva de 20 vaixells, entre ells 5 d’arrossegament i 7 d’encerclament. D’altra banda també s’ha produït una disminució del nombre de vaixells forans que durant l’any 2002 van desembarcar les captures a les llotges catalanes, els quals van passar de 129 vaixells l’any 2001 a 57 vaixells l’any 2002.

§ Mala temporada per a la llum §

Pel que fa a l’actual temporada de pesca, cal dir que el sector d’encerclament, ara per ara, no travessa per un bon moment de captures. D’ençà de la represa de l’activitat després de la veda, a meitats del mes de febrer, les captures han disminuït força. Tal com diuen els mateixos mariners, no s’agafa peix. Caldrà veure si aquest cicle biològic de baixada deixa pas a una recuperació efectiva dels bancs de peix blau.

Comenta aquest article