Informació general

S'aprova la rehabilitació de la Torre de l'Esquirol, la seva zona verda i la restauració de la desembocadura de la riera de Riudoms

Per Redacció

La Torre del Telègraf serà rehabilitada per fer-la visitable al públic, així com el seu entorn

Els projectes de rehabilitació de la Torre de l'Esquirol, d'adequació de l'entorn com a zona verda, i d'arranjament de la desembocadura de la riera de Riudoms han estat aprovats pel Diari Oficial de la Generalitat amb un pressupost total de 623.000 euros, 311.000 dels quals són subvencionats pel Fons Europeus de Desenvolupament (Feder)
. Aquests treballs, però, es portaran a terme una vegada finalitzat el procés d'adjudicació, que encara està pendent.

El projecte a l'antiga Torre de telegrafia òptica a Cambrils, té com a objectiu rehabilitar l'espai per evitar el seu progressiu deteriorament. Aprofitant aquests treballs, s'instal·laran forjats, tancaments i circulacions interiors per fer possible l'accés al públic. Aquest nou equipament museístic mostrarà l'activitat que s'hi realitzava, així com informació i documentació general sobre la telegrafia òptica a Espanya i Catalunya. Aquests treballs tindran un pressupost de 113.000 euros.

Aquest projecte inclou la recuperació de la zona verda de l'entorn de la Torre, que actualment és utilitzada com a aparcament de vehicles. Amb aquesta conversió, es recuperarà en part la vegetació original de la zona, formada per pinedes litorals de pi pinyoner, alhora que amb l’enjardinament de l’entorn immediat de la Torre de l’Esquirol permetrà integrar paisatgísticament la zona i assolir una adequada transició entre la zona verda pública i l’espai natural. Aquesta part del projecte costarà 85.000 euros.

Restauració de la desembocadura de la riera de Riudoms

Per últim, es farà la restauració ambiental de la desembocadura de la riera de Riudoms. Els aiguamolls situats en aquesta riera tenen una extensió de 4,5 hectàrees, i es troben en una zona de recent expansió urbanística. L'àmbit d'actuació serà el tram de la riera entre la via del tren i la desembocadura, en un total de 675 metres.

En aquest projecte es farà un inventari del patrimoni natural de l'espai, com pot ser la flora, la vegetació, l'hàbitat i la fauna; i es planificaran accions de gestió i millora de l'entorn per fer un equipament per a l'ús del públic. Per últim, es faran treballs de restauració ambiental com desbrossades selectives, plantacions amb espècies autòctones i actuacions per eliminar abocaments incontrolats. Aquesta última part de la rehabilitació costarà 425.000 euros.

Comenta aquest article