Tema del mes

Temps de veda i de reformes

Per Lluís Rovira i Barenys

Vista aèria del port pesquer el passat 28 d'abril, dos dies abans de començar la veda del sector de l'arrosegament
La fesomia del port pesquer de Cambrils comença a canviar. Aprofitant el temps de veda del sector de l’arrossegament, que va començar l’1 de maig i acabarà a finals de juny, s’han iniciat les obres de remodelació de les instal·lacions pesqueres que havien quedat desfasades, sobretot arran dels canvis soferts a la Confraria de Pescadors després d’iniciar el procés de comercialització directa de les captures. Per una altra banda, ja ha arribat a port la primera d’una tongada de noves barques que, en els propers mesos, configuraran un canvi substancial en el paisatge mariner cambrilenc.

Ports de la Generalitat ha adjudicat a l’empresa Lubasa l’execució de les obres per remodelar les instal·lacions pesqueres de Cambrils per un import de 355.126 euros. Aquesta remodelació comprèn les reformes de l’edifici de la llotja i la rehabilitació de la seva façana, la renovació de la fàbrica de gel, la millora dels espais de serveis per a la Confraria i la modificació de la urbanització del vial d’entrada.

Millora dels espais de la llotja

Una de les actuacions més importants que es faran a les instal·lacions pesqueres és la demolició de les grades de la llotja, que ara estan en desús, així com l’eliminació dels magatzems classificadors, de manera que s’ampliarà l’àrea d’envasos. L’entrada de peix s’unificarà situant les dues cintes transportadores al mig de la porta i disposant d’uns corrons abatibles per facilitar-ne el tancament. A banda, també es renovarà la fàbrica de gel. Amb la nova fàbrica es farà gel de placa fragmentada en lloc de gel d’escama i el nou sistema s’equiparà amb els materials necessaris per a la seva fabricació i respondre així a l’increment de la demanda de gel.

§ L'espai d'oficines§

Aspecte esterior de les instal·lacions pesqueres cambrilenques al port de Cambrils
Pel que fa a la zona d’oficines, es planteja una nova distribució creant un espai de recepció més ampli, una oficina i una sala d’actes polivalent per fer-hi les reunions. També es preveu rehabilitar la façana, la terrassa i les finestres de la llotja i, també, es reposaran els paviments interiors de l’edifici. Finalment, per facilitar l’entrada de camions a les instal·lacions pesqueres, es demoliran les voreres que delimiten l’aparcament de turismes per suavitzar les maniobres dels vehicles de càrrega. Al mateix temps es renovaran els paviments, les voreres i els embornals.

§ Reparacions i manteniment§

La veda és sinònim de manteniment de l’eina de treball, la barca. El primer que es fa és desarmar i reparar i revisar les diferents parts de l’embarcació. Una altra de les feines ineludibles és pintar la barca. Cal dir, però, que les noves barques, a l’estar fetes de fibra de vidre i de polièster, no necessitaran ser pintades amb tanta freqüència. El manteniment de l’embarcació passa per revisar el motor i el reglatge de les vàlvules. També es repassen les arts de pesca. Finalment es revisen tots els permisos i es fan les revisions oportunes per tal d’encarar una nova temporada a la mar.

§ Es decomissen 422 quilos de llucet immadur el darrer dia d’activitat pesquera §

El passat 30 d’abril el Servei Marítim de la Guàrdia Civil juntament amb inspectors del Ministeri d’Agricultura Pesca i Alimentació i del Departament d’Agricultura Ramaderia i Pesca, van decomissar al port pesquer de Cambrils 422 quilos de llucet immadur i 57,8 quilos de maires també immadures de les quals es desconeix el propietari ja que es trobaven a la llotja sense identificació. Els peix va ser portat a un centre benèfic de Tortosa. Aquest decomís es va produir tot just el darrer dia d’activitat pesquera abans de la veda del sector d’arrossegament.

Comenta aquest article