Informació general

Revista Cambrils presenta el reportatge "Els altres cambrilencs. Els immigrants de Don Benito" d'Ignasi Martí

Per Berta Ruiz

Marcel Blàzquez, Ignasi Martí i Robert Benaiges durant la presentació del reportatge, ahir al vespre

Ahir al vespre a la sala d'actes del Centre Cultural i Ocupacional es va presentar el reportatge "Els altres cambrilencs. Els immigrants de Don Benito" d'Ignasi Martí, editat per Revista Cambrils amb el suport de l'Ajuntament de Cambrils. L'acte va comptar amb la presència de l'alcalde de Cambrils –Robert Benaiges–, l'autor del treball –Ignasi Martí– i el president de l'Associació Cultural Revista Cambrils, Marcel Blàzquez.

Marcel Blàzquez: "Aquesta és una llavor. És l'origen de molts de nosaltres"

Davant d'una sala d'actes amb una setantena de persones, el president de l'Associació Cultural Revista Cambrils –Marcel Blàzquez– va ser l'encarregat d'encetar el torn de parlaments d'aquesta presentació. Marcel Blàzquez va comentar que "aquesta és una llavor que recull moltes experiències personals i familiars i és l'origen de molts de nosaltres. És molt interessant agafar tots aquests testimonis orals, perquè expliquen una època de Cambrils i perquè narren les necessitats d'aquestes famílies que van marxar del seu lloc d'origen per poder tirar endavant les seves vides. Des de la Revista Cambrils el que fem és explicar allò que passa al dia a dia, però també aquelles coses que van passar. Escoltem els ciutadans i ho publiquem als nostres mitjans. Per això, tenim les orelles i les portes obertes a que ens expliqueu moltes més coses".

Ignasi Martí: "Un dels aspectes més sorprenents d'aquesta recerca ha estat la sinceritat dels testimonis"

Després de la seva intervenció de Marcel Blàzquez va ser el torn de l'autor del treball, l'historiador local Ignasi Martí. En primer lloc, Martí va voler agrair el suport rebut per part de l'Ajuntament en l'edició d'aquest suplement i de tots els testimonis i persones que han col·laborat en aquest projecte, l'inici del qual es remunta a fa uns 3 anys. Segons va manifestar Martí, un els aspectes més sorprenents d'aquesta recerca "ha estat la sinceritat dels testimonis a l'hora d'explicar les seves vivències personals, i per això vull donar un agraïment especial a totes aquestes persones". Unes vivències personals que són el viu reflex de la nostra història més recent i dels canvis que ha patit aquest país en els darrers 30 anys. "A la dècada dels anys 60 es van produir molts moviments de persones i en aquest cas tenim un exemple clar de com des d'un lloc recòndit com Don Benito van arribar tantes persones i famílies senceres", va dir Ignasi Martí.

Ignasi Martí: "Quan tenia 7 anys vaig descobrir que el pare d'un company de classe venia d'un poble que començava per Don..."

A nivell personal, Martí comentava que quan tenia 7 anys va arribar un dia a casa pensant que havia fet la gran descoberta al conèixer que el pare d'un company de la seva classe venia d'un lloc que tenia un nom que començava per 'Don...' "Això em va xocar molt, però quan vaig arribar a casa, la meva mare em va dir 'però si hi ha mig poble que és d'allí! Després d'això vaig descobrir que molts pares i mares de molts d'altres nens de la classe també eren de Don Benito. Tot plegat, i en aquella edat em va xocar i em va marcar molt".

Dificultat en el rastreig de les persones

Pel que fa a la recerca de la informació, Martí va manifestar que el rastreig va ser força dificultós, "perquè en tot moviment migratori no hi ha cap llista ni cap organització. És un treball basat en fonts orals, però també he consultat el padró d'aquells anys. És molt interessant conèixer les múltiples procedències de gent d'arreu d'Espanya i comprovar com van arribar famílies senceres. A banda, durant els primers anys també es van produir molts moviments d'anada i tornada. Molta gent va tornar a Don Benito". Un cas similar al de Don Benito, segons Martí va ser el de Castilléjar (Granada), amb una important onada migratòria de gent d'aquell municipi. Numèricament però, el més important en aquella època va ser el de Don Benito.

Després d'aquest primer treball sobre la immigració dels anys 60, Martí va explicar que "aquest ha de ser el tret de sortida cap a una línia d'investigació que no s'ha fet mai a Cambrils. Cambrils té una realitat social amb un potencial brutal. És la història a través de gent que ho ha viscut en primera persona".

Properament es farà un reconeixement institucional als immigrants de Don Benito, Castilléjar i Ibros

Finalment, per tancar la presentació, l'alcalde de Cambrils va prendre el torn de paraula. En primer lloc, Robert Benaiges va manifestar el seu agraïment a Ignasi Martí i a la Revista Cambrils "per aquesta feina tan important que fan pel coneixement de la nostra història recent. Teníem un deute pendent amb els cambrilencs que han fet el Cambrils d'avui en dia". Com a curiositat, Benaiges va explicar que consultant el padró municipal actual hi ha un total de 231 persones nascudes a Don Benito (Badajoz), 223 persones nascudes a Castilléjar (Granada) i 108 persones procedents d'Ibros (Jaén). Tres poblacions que van representar el volum migratori més important dels anys 60.

En segon lloc, Benaiges també va manifestar "la necessitat de recuperar i retre un reconeixement a totes aquelles persones que van arribar fins a Cambrils producte de la necessitat en uns anys difícils. Per Cambrils ha estat una sort, perquè aquesta convivència que ens ha enriquit i ens ha fet tal i com som". Per això, Robert Benaiges va anunciar que s'està preparant un reconeixement institucional per a totes aquelles persones que van arribar d'aquestes tres poblacions. Està previst convidar els alcaldes d'aquests municipis i celebrar un acte lúdic, la data del qual encara està per determinar.

Aquest treball periodístic s'ha editat en forma de suplement de 20 pàgines que es distribuirà encartat amb l'edició del mes de març de Revista Cambrils.

Aspecte de la sala d'actes del Centre Cultural, durant la presentació d'ahir

Comenta aquest article