Informació general

El xef Joan Roca del Celler de Can Roca ofereix una xerrada als alumnes de l'Escola d'Hoteleria i Turisme

Per Berta Ruiz

El xef Joan Roca durant la seva xerrada, ahir a la tarda a l'Escola d'Hoteleria i Turisme

El xef Joan Roca del Celler de Can Roca de Girona va ser present ahir a l'Escola d'Hoteleria i Turisme de Cambrils per oferir una xerrada als alumnes del centre. Durant la seva conferència, Joan Roca va fer un ampli repàs de la seva trajectòria professional i dels diferents canvis que ha anat experimentant fins arribar a crear l'actual Celler de Can Roca, juntament amb els seus dos germans, Josep i Jordi Roca. Durant la conferència, Joan Roca també va acompanyar les seves explicacions amb una projecció audiovisual en la qual els alumnes van poder conèixer alguns detalls de l'interior del Celler de Can Roca com la cuina o la seva bodega –dividida en cinc espais sensorials separats per zones vinícoles– i també van poder visualitzar l'elaboració d'alguns plats. Pel que fa a la vessant personal, Joan Roca va manifestar que, "per explicar el que som i com hem arribat fins aquí, abans hi ha d'haver molt de sacrifici i s'ha d'anar fent el teu camí. Primer s'ha d'agafar un compromís i després pots anar adquirint reconeixements".

El Celler de Can Roca, un dels quatre restaurants catalans amb tres estrelles Michelin

El nou Celler de Can Roca va obrir les portes al novembre de 2007. Aquest restaurant és hereu de Can Roca, una casa de menjars tradicionals i senzills. En el nou espai, els comensals s'ubiquen a l'entorn d'un claustre de vidre de forma triangular, amb tres vèrtex per als tres germans –Joan, Jordi i Josep– que han elevat la gastronomia a la qualitat d'art. El Celler de Can Roca de Girona és un dels quatre restaurants catalans que tenen tres estrelles Michelin, juntament amb El Bulli (Roses) de Ferran Adrià, el Sant Pau de Sant Pol de Mar de Carme Ruscalleda i el Can Fabes de Sant Celoni de Santi Santamaria.

El procés creatiu del Celler de Can Roca

En una segona part de la seva exposició, Joan Roca va explicar que per a iniciar tot el procés creatiu d'un nou plat, cal estirar d'un fil, d'un punt de partida inicial. Segons va dir Roca, "hi ha molts punts de partida. Per exemple, el vi seria un d'aquests fils; la cuina tradicional en seria un altre per a crear noves versions dels plats; els aromes per establir un vincle entre l'olfacte i el gust; els viatges o les experiències també serveixen per anar absorbint sensacions i tenir més coses emmagatzemades a la nostra memòria gustativa i tenir més bagatge culinari. I les classes a les escoles d'hoteleria també són un punt de partida".

Alumnes de l'Escola d'Hoteleria i Turisme que van assistir a la conferència

Comenta aquest article