Informació general

Un 40% dels professors de primària de Cambrils secunden la vaga educativa

Per Raquel Samaniego, Francesc Bermúdez

Els manifestants aturats davant de la seu dels Serveis Territorials d'Educació de Tarragona

La jornada de vaga en defensa d'una escola pública i de qualitat va tindre un seguiment irregular a les diferents escoles i instituts públics de Cambrils. La protesta, la quarta vaga en dos anys, demanava la dimissió del conseller d'Educació, Ernest Maragall, i l'aturada de les recents reformes educatives, com la LEC (Llei d'Educació de Catalunya) o el Pla de Bolonya, que segons els sindicats convocants suposen un "atac frontal a l'ensenyament públic". Segons el Departament d'Educació, el seguiment de la vaga a nivell català va ser per sota del 22%, mentre que els sindicats, parlen que un 60% de centres on el professorat va secundar la protesta.

Concretament a Cambrils l'índex de seguiment va variar en cada centre tot i que la protesta va tenir una incidència més important entre el professorat de l'escola primària. Per exemple, un 45% dels professors de l'Escola Cambrils va faltar a classe; un 30% al Guillem Fortuny i, a l'Escola Mas Clariana, un 35%. A l'educació secundària la situació va ser força diferent, doncs el seguiment no va ser tan notori. Per exemple, l'IES Ramon Berenguer IV va ser l'institut al que més professors van faltar, amb un 30%; però tant a l'IES Cambrils com a l'IES Mar de la Frau, només van faltar a classe dos professors de tot el centre. A l'Escola d'Hoteleria i Turisme tots els mestres van anar al centre.

Incidència entre l'alumnat

La incidència en l'assistència d'alumnes va ser irregular. A primària, a l'Escola Cambrils van faltar un 80% del total de 475 alumnes que hi ha. A la tarda, segons el centre, van rondar la vintena d'alumnes en tota l'escola. Pel que fa al Guillem Fortuny, al matí van faltar el 20% dels estudiants, mentre que per la tarda el percentatge va pujar al 40%. I per últim, a l'Escola Mas Clariana, va faltar el 60% de l'alumnat, sent aquesta xifra molt superior a la tarda ja que, tal com asseguren des del centre, tots els que van anar a dinar a casa ja no van tornar. D'altra banda, els estudiants de l'ESO van seguir la protesta de manera que els alumnes del cursos més baixos van anar més a classe. Els de quart d'ESO i batxillerats dels IES Cambrils i Ramon Berenguer IV van decidir no anar a les aules. Per últim, també més del 50% dels estudiants dels cicles de l'Escola d'Hoteleria i Turisme van fer vaga.

Al voltant d'un miler de persones es manifesten pels carrers de Tarragona

De les 4 vagues i jornades de lluita convocades fins ara, aquesta va ser la primera protesta unitària dels sindicats tan de professor com d'estudiants que es van manifestar ahir pels carrers de la Rambla Nova de Tarragona, des de la plaça Imperial Tarraco fins als Serveis Territorials d'Educació. Uns 1500 professors i estudiants van manifestar-se pel centre de la ciutat per rebutjar el projecte d’autonomia que pretén que els i les directores dels centres puguin escollir el professorat i, que aquest pugui rebre sancions, contra l’aprovada Llei d’Ensenyament.

La mobilització arriba després d'un "pols" de 2 anys entre el conseller Maragall i el sindicats de professors, el qual els sindicats critiquen, "per la seva política de fets consumats". En la lectura del manifest els sindicats de professors i els d'estudiants van reclamar millores en les condicions laborals i estudiantils. Un dels punts de la LEC que més rebuig genera entre els sindicats és el nou calendari escolar o el Decret d'Autonomia de Centre. Amb consignes com “Maragall dimissió”, “No volem gestió dictatorial” o “Prou d’aquesta llei”, els manifestants han mostrat el seu rebuig envers les mesures de la Conselleria d’Educació, amb l’aprovada LEC a primària i secundaria, i amb el Pla Bolonya a la universitat. Els sindicats en els seus parlament va anunciar que seguiran "sortint al carrer en defensa de l'ensenyament públic, fins que no els hi quedi més remei que fer-nos cas".

Comenta aquest article