Informació general

El sector de les telecomunicacions va ser el més denunciat pels usuaris a l'Oficina Municipal d'Informació al Consumidor durant 2009

Per Berta Ruiz

Un moment de la roda de premsa d'ahir. D'esquerra a dreta: la professora de l'Escola d'Hoteleria –Natàlia Vidal–, Oliver Klein i Verònica Galiana

Un any més, el sector de les telecomunicacions va ser la primera causa de reclamació per part dels usuaris a l'Oficina Municipal d'Informació al Consumidor (OMIC) al llarg de 2009. Aquesta i d'altres dades es desprenen de la memòria d'activitats del passat any, feta pública ahir en roda de premsa pel regidor de Promoció de Ciutat i Relacions Cíviques –Oliver Klein– i la responsable de l'OMIC, Verònica Galiana.

L'any 2009 es van rebre 535 reclamacions, el doble que l'any 2005

Des de la seva posada en marxa l'any 2005, l'OMIC ha anat creixent en xifres i el volum de les reclamacions i les informacions s'han disparat en els darrers anys. De fet, l'any 2009 es va doblar el nombre d'assistències en relació al primer any, passant de les 285 de l'any 2005 a les 535 de l'any 2009. Pel que fa a l'any anterior, el 2008, també es va produir un lleuger increment, entorn el 5,52% amb 28 actuacions més.

El sector de les telecomunicacions, el més reclamat

Quant a reclamacions i denúncies, Galiana va apuntar que es van registrar un total de 269, les quals representen un 50% del total de les assistències generades a l'OMIC. La resta de consultes sobre informació i assessorament tècnic van sumar un total de 266, és a dir, un 49,72%. La temàtica de les reclamacions va estar encapçalada un any més, pel sector de les telecomunicacions amb un 39% –amb una especial incidència en els temes d'ADSL, internet o telefonia mòbil–, seguit pel subministrament de serveis públics amb un 25%, centrat principalment en qüestions de subministrament elèctric, d'aigües o gas. D'altra banda, cal destacar que en un 74% dels casos, les reclamacions generals se solucionen positivament, segons va apuntar la responsable de l'OMIC. A banda, segons va afegir, el freqüent contacte amb l'Agència Catalana de Consum, "fa que els canals de les reclamacions se solucionin de manera molt ràpida i directa. Estem agilitzant molt tot aquest treball".
En l'apartat de les consultes informatives i assessorament, també es repeteixen els mateixes temàtiques, amb el sector de les telecomunicacions al capdamunt amb un 24% de les consultes, seguit del subministrament de serveis públics amb un 14% o el tema dels arrendaments i lloguers amb un 11% de les consultes.

Tal com va comentar Verònica Galiana, l'OMIC és un servei que funciona els dimarts de les 10 a les 13 hores i de les 15 a les 17 hores i els dijous de les 10 a les 13 hores, amb cita prèvia. El servei també atén consultes consultes via correu electrònic a l'adreça omic@cambrils.org o bé per telèfon al 977 79 45 79. En aquest apartat, Galiana va destacar que l'any passat es va produir un increment d'un 5,52% de les reclamacions telefòniques.

Col·laboració amb l'Escola d'Hoteleria i Turisme de Cambrils

D'altra banda, Oliver Klein també va aprofitar la roda de premsa d'ahir per comentar les noves col·laboracions establertes amb l'Escola d'Hoteleria i Turisme de Cambrils en temes de consum. Precisament, una professora del departament de turisme de l'Escola d'Hoteleria –Natàlia Vidal– va explicar que, en el marc de les darreres Jornades Turístiques i Gastronòmiques realitzades a l'escola el passat mes de febrer, l'Ajuntament va oferir una xerrada als alumnes sobre informació al consumidor, gestió de les reclamacions, queixes i normativa. Aquesta col·laboració seguirà el proper mes d'abril amb tot un seguit de tallers específics per a cada cicle formatiu.

Comenta aquest article