Informació general

S’ha restaurat l’orgue de l’església de Sant Pere Apòstol

Per Èlia Bellmunt
Jonatan Carbó, acompanyat de mossèn Joaquim Fortuny, interpretant una de les peces del concert inaugural de la restauració de l’orgue
L’orgue de l’església de Sant Pere Apòstol ha estat restaurat per complet els darrers mesos. Un treball de quatre mesos de durada i un cost de 27.000 euros que han dut a terme els tallers A&K Orgues de Vent de Barcelona. Per tal de donar a conèixer la remodelació l’orgue es va celebrar un concert a la mateixa església el passat 18 de desembre.

Necessitat imminent

El cambrilenc mossèn Joaquim Fortuny –ecònom diocesà de l’arquebisbat de Tarragona– va visitar l’església de Sant Pere Apòstol amb motiu de les confirmacions que s’hi celebraven l’any 2003. En aquella ocasió va ser ell qui havia de tocar l’orgue, però a causa del seu estat de conservació mossèn Fortuny se’n va sentir incapaç. Joan Costa –organista de l’església– explica que ell ja estava acostumat a fer-lo sonar bé malgrat els defectes, però tot i això “ja feia molts anys que li convenia una restauració completa”. A partir d’aquell moment mossèn Fortuny va començar a advocar per tal d’aconseguir que fos possible la restauració de l’orgue. Mossèn Joan Grifoll –titular de Sant Pere Apòstol fins al seu òbit el gener de 2003– va recaptar fons amb l’objectiu de finançar aquesta reforma, diners que finalment han estat invertits en el seu fi.

Restauració completa

Joan Costa, entre d’altres, van buscar una empresa que es fes càrrec de la restauració fins que van contactar amb els catalans A&K Orgues de Vent de Barcelona. Anton Llauradó, un dels socis de l’empresa, considera que convé fer almenys una revisió anual als orgues per tal de garantir-ne un funcionament òptim: “l’orgue de Sant Pere estava pràcticament inutilitzat, tècnicament es notava que feia temps que no sonava al cent per cent”.

La primera tasca va ser la substitució de les peces de pell del sistema pneumàtic de l’orgue. Totes les peces van ser desmuntades i dutes al taller de Barcelona, on se’n van fer de noves, amb còpia de les que hi havia, totes de pell. Un cop enllestides es van dur de nou a Cambrils i un cop muntades es van haver d’ajustar perquè aquestes peces activen diverses parts mecàniques de l’orgue. A més de les peces, la restauració també va consistir en la neteja de l’orgue, la reparació dels tubs malmesos i l’arranjament de l’harmonització i afinació dels tubs.

Romàntic alemany

L’orgue recentment restaurat va ser construït per la prestigiosa firma alemanya E. F. Walcker&Co. Entre els pocs orgues d’aquesta firma que hi ha a Catalunya cal destacar els del Palau de la Música Catalana i els del Palau Nacional de Montjuïc. D’estil romàntic, es desconeix l’any exacte en què va ser fabricat. L’orgue cambrilenc compta amb un teclat principal i un segon teclat auxiliar.

L’octubre de 1993 Josep M. Escalona –musicòleg i organista– va publicar un article a Revista Cambrils titulat “Els orgues de Cambrils” en què detalla les característiques d’aquest orgue. Segons Escalona, la consola de l’orgue està separada de la caixa, una disposició típicament romàntica. El sistema de transmissió, tant el de notes com el de registres, és el pneumàtic tubular.

D’origen incert

Si ve l’església de Sant Pere Apòstol va ser construïda el 1945, l’orgue no es va instal·lar fins uns anys més tard, a la primera meitat de la dècada dels seixanta del segle xx. Joan Costa –organista de Sant Pere Apòstol– creu que l’orgue podria provenir de Bilbao: “jo sempre he sentit a dir que es va adquirir de segona mà, provinent d’un convent de monges de Bilbao”. Anton Llauradó opina que en el suposat trasllat de Bilbao a Cambrils es van fer uns afegits a l’orgue amb més o menys encert.

No obstant, Josep M. Escalona apuntava en el seu article que, probablement, l’orgue es va adquirir a l’església del convent de Jesús de la població asturiana de Laredo entre 1962 i 1964. El que sí està clar és que, un cop a Cambrils, l’orgue sempre ha estat emplaçat al cor superior, sobre la porta principal d’accés a l’església.

Concert inaugural

Per tal d’inaugurar la restauració de l’orgue de l’església, el diumenge 18 de desembre es va celebrar un concert d’orgue obert a tot el públic. En aquesta ocasió l’organista va ser Jonatan Carbó, professor d’orgue de l’Escola de Municipal de Música Pau Casals del Vendrell. El programa del concert va comptar amb la interpretació de les següents peces: Toccata i fuga en re menor, BWV 565 de Johann Sebastian Bach; Sonata IV en Si b major, op. 65/IV, allegro con brio, andante religioso, allegretto i allegro maestoso e vivace, de Felix Mendelssohn; Fantasia en si menor de P. Robert de la Riba; i Introducció i passacaglia en re menor de Max Reger. L’orgue es pot sentir en la missa major de diumenge i en d’altres celebracions litúrgiques especials, com ara la recent missa del gall.

Comenta aquest article