Societat

L'Àrea de Cultura s'adhereix a la campanya "A la Universitat en català"

Per Francesc Bermúdez

Una de les urnes de recollida de postals al Centre Cultural i Ocupacional

L'Àrea de Cultura de l'Ajuntament de Cambrils col·laborarà com a sòcia de la Plataforma per la Llengua, fins el setembre vinent en la campanya "A la Universitat en català". Segons Plataforma per la Llengua aquesta campanya va destinada a pressionar la classe política i sensibilitzar la població sobre la "decadent situació del català" a les aules i a l'àmbit universitari arreu dels Països Catalans.

Una de les accions principals consta d'una recollida massiva de postals de denúncia signades per persones individuals, que un cop recollides s'entregaran en un acte públic al Consell Interuniversitari de Catalunya i el Govern de la Generalitat. Coincidint amb el FEC, l'Àrea de Cultura va ubicar una urna al Cinema Municipal Rambla i fins el setembre n'hi haurà una altra al Centre Cultural.

"A la Universitat en català"

La campanya impulsada per la Plataforma per la Llengua i que compta amb centenars d'adhesions tant de particulars com de personalitats i entitats d'arreu dels Països Catalans té com a objectiu que el català esdevingui "sense ambigüitats" la llengua vehicular i d’aprenentatge en tots els nivells educatius. Segons la plataforma, actualment el català es troba en retrocés a les aules universitàries, fet que provoca que cada cop hi hagi menys professionals capacitats per exercir en català i menys producció científica en català. "Poder rebre l'ensenyament de tots els graus íntegrament en català", "que tot el professorat que s'incorpori a les universitats conegui suficientment la llengua catalana" o "poder fer els exàmens, les pràctiques i els treballs en català" són algunes de les exigències d'aquesta campanya per tal d'impulsar l'ús social i la millora del estatus legal del català.

Segons marca l'Estatut del Principat de Catalunya del 2006 en el seu article 35.1: "el català s'ha d'utilitzar normalment com a llengua vehicular i d'aprenentatge en l'ensenyament universitari”. Tot i així, a la Universitat Rovira i Virgili un grup d'estudiants ha començat a difondre un model de carta per exigir al rector, Francesc Xavier Grau, que es respecti el dret a rebre les classes en català, ja que segons denuncien en molts casos es vulnera.

Comenta aquest article