Informació general

El cambrilenc Lluís Niñerola presentarà a l'Instituto Cervantes de Madrid la seva proposta arquitectònica pel "tercer mil·leni"

Per Lluís Rovira i Barenys

Lluís Niñerola mostra el disseny del seu projecte d'edifici "La Llama de la Tierra", que va presentar al concurs de Dubai

El 17 de març de 2010 està assenyalat de manera especial a l'agenda del cambrilenc Lluís Niñerola. Aquest dia, a 2/4 de 6 de la tarda, presenta el seu llibre "La Llama del Amor. Ensayos sobre una nueva arquitectura para el tercer milenio" a la sala d'actes del Instituto Cervantes de Madrid. Niñerola vol fer extensiva la seva invitació a tots els cambrilencs que puguin acostar-se a aquesta presentació on donarà una explicació de la "Nova Arquitectura per al Tercer Mil·leni", tal com ell ha batejat la seva proposta. Un concepte amb el qual recull els seus coneixements adquirits al llarg de la seva vida professional en la que ha elaborat més de 3.000 projectes de tot tipus.
Pel que fa al llibre, de moment només hi ha un exemplar. Niñerola està en contacte amb el sector editorial i s'està rumiant la possibilitat de fer-ne una edició o divulgar la seva proposta de manera més oberta.

L'evolució de l'arquitectura

Tal com explica Lluís Niñerola, "al llarg dels anys hem arribat a la màxima plenitud de l'arquitectura de l'estètica, la originalitat, la autorreferència, l'arquitectura icònica, així com també al total i absolut domini de la tècnica arquitectònica que ens permet sostenir-ho tot. Ara, doncs, és el moment d'inventar una nova arquitectura, que és l'arquitectura amb consciència i esperit". Per Niñerola això significa que per a posar en pràctica la nova arquitectura que ell proposa, "hem de conèixer l'esperit, és a dir, les energies subtils de l'arquitectura, d'una manera tan àmplia com coneixem la matèria física i les formes exteriors".
Segons Lluís Niñerola, "cada material i cada ser vivent té la seva pròpia freqüència i entra en ressonància amb les freqüències emeses pels materials i els sers vivents. Aquesta és la raó per la que un edifici es converteix en un ser vivent que transmet permanentment les freqüències dels conceptes, emocions i vivències de les persones que l'habiten. També hi influeix el material emprat per a la seva fabricació i en la decoració."
A mena de síntesi, Lluís Niñerola qualifica la seva proposta com d'una arquitectura " amb consciència i esperit. És humanitzada ja que està integrada en el seu entorn natural. És ecològica, energètica, d'autogeneració i generadora d'energies subtils al servei del benestar físic i anímic del ser humà".

Projecte "La Llama de la Tierra"

En l'exposició que farà a Madrid, Lluís Niñerola explicarà el seu projecte d'edifici anomenat "La Llama de la Tierra". Aquest projecte, que també està explicat en el seu llibre, el va presentar al concurs que l'any 2008 es va fer a Dubai, promogut pel govern d'aquest país, i en el que es tractava d'escollir un projecte d'edifici emblemàtic, d'utilitat pública, que representès Dubai. Hi van participar 4.600 projectes vinguts de tot el món i el de Lluís Niñerola, anomenat "La Llama de la Tierra", va ser un dels 900 finalistes. Aquest projecte serveix a Niñerola per demostrar que "la teoria i la pràctica s'uneixen"



Comenta aquest article