Societat

Eva Morente guanya el concurs 'De la mar als fogons' amb la seva recepta 'Textures de la galera i calçots'

Per Raquel Samaniego

Eva Morente i Gerard Curto van ser primer i segon premi en el concurs de joves cuiners

Eva Morente, de 22 anys, ha resultat la guanyadora del concurs de joves cuiners 'De la mar als fogons', emmarcat en les Jornades de la Galera que ahir concloïen. El seu plat, 'textures de galera i calçots', va sorprendre el passat divendres al jurat a causa de les seves nombroses varietats a l'hora de presentar aquest producte típic mariner. Segons va explicar la guanyadora, el plat venia presentat en una copa de Martini, en la que va posar una gelatina de galera i tinta de calamar, per damunt una crema de galera i calçots, una brotxeta amb una galera a la planxa i arrebossada amb pols de galera, i uns daus de gelatina de galera i calçot. Per últim, per decorar la crema, un cruixent de galera i unes gotes d'oli de galera. "Tot això se'm va ocórrer en un moment i només ho vaig provar de fer-ho dues vegades a casa", comentava.

Per fer aquest plat, segons Eva, es necessiten dues hores ben bones. "Jo crec que el que més els ha agradat ha estat la combinació de ser un plat ben presentat i amb molt bon gust", deia la jove. Enguany cursa el cicle de carnisseria, tot i que en els quatre anys que porta a l'escola ja ha estudiat també cuina i servei. "La meva intenció és continuar l'any que ve i fer restauració o pastisseria", assegurava.

El segon guanyador, soufflé de galera amb arròs

Gerard Curto, de 19 anys, és de Sant Carles de la Ràpita, però, com l'Eva, també és alumne de l'Escola d'Hoteleria i Turisme de Cambrils. Ell es va emportar el segon premi del concurs amb la recepta 'Interpretació de la Galera'. És estudiant de cuina i manifestava sentir-se molt content i satisfet de la feina feta. La seva recepta consistia en un petit soufflé de galera amb xarrup de crema de galera amb patata i ceba, acompanyat amb un xip de carxofa i amb un arròs caldós de galera. "Aquest producte l'he menjat sempre perquè també sóc de poble mariner, i ho vaig voler fusionar amb un producte d'on jo sóc com és l'arròs, típic de les Terres de l'Ebre".

El jurat de taula estava format per M. Victòria Ortega, presidenta de l'Associació Dones Amunt; Carme Duch, directora de l'Escola; Àngels Collado, de la D.O. Tarragona; Antoni Torres, de la Cooperativa Agrícola de Cambrils; Alexis Domènech, de la Confraria de Pescadors; i Julián Mollá, de la fundació privada universitària Mollá Ruidez. Per l'altra banda, el jurat de cuina estava format pels restauradors Manel Gavaldà, del Casavella, i Manel Morell, de Casa Gallau. Aquest últim va ser l'encarregat de donar un bon consell als alumnes de l'escola: deixar els nervis fora de la cuina.

L'Eva manifestava que a l'hora de fer el plat s'oblidava de tot i que no estava nerviosa. "El pitjor moment va ser l'espera de no saber les puntuacions", assegurava. Per la seva part, el Gerard afirmava que abans de començar a fer el seu plat estava molt nerviós, però que una vegada ho va tenir tot en marxa va deixar els nervis a banda. A més, ambdós, ja s'havien presentat anteriorment amb una altra recepta amb galeres, tot i que fins enguany no havien estat escollits.

La resta de seleccionats per al concurs van ser: Xavier Ramón, Xavi Ruiz, Jordi Fontdeglòria, Joan Duran, Joan Antoni Torreblanca, Sara Nicolàs, Marc Llop i Sílvia Margalef.

Tots els participants amb el jurat de taula i cuina, el passat divendres a l'Escola d'Hoteleria

Comenta aquest article