Informació general

El govern es compromet a enllestir les obres de tot el barri de la Llosa abans d'acabar aquest mandat

Per Berta Ruiz

L'accés nord al barri de la Llosa per l'N-340 continua tallat per les obres de la primera fase

Els veïns del barri de la Llosa van tenir una reunió informativa ahir a la tarda al Centre Cultural i Ocupacional per tractar l'estat de les obres de remodelació integral al barri. L'acte va comptar amb la presència de la regidora dels barris de Ponent –Anna Peláez–, l'enginyer municipal –Josep M. Vallès–, la presidenta de l'associació de veïns del barri –Ana M. Franquet–, d'altres membres de la junta de l'associació, així com un bon nombre de veïns que van omplir la sala d'actes.

La primera fase podria enllestir-se abans de Setmana Santa

La presidenta de l'associació –Ana M. Franquet– va ser l'encarregada d'encetar l'acte, i tot seguit va ser la regidora dels barris de Ponent –Anna Peláez– qui va detallar els diferents temes a tractar durant la reunió: l'estat de les obres de la primera fase, els detalls tècnics de les fases 2 i 3 que es tiraran endavant de manera conjunta, així com d'altres detalls econòmics sobre el projecte. Pel que fa a l'apartat tècnic de les obres, l'enginyer municipal –Josep M.Vallès– va fer un exhaustiu repàs de l'estat actual dels treballs, de tot el que s'ha fet fins ara i tot el que encara queda per fer. Quan a les obres de la primera fase, Vallès va afirmar que "els hi queda poc recorregut. La previsió és enllestir-les abans de Setmana Santa. Queda l'asfaltat final dels carrers, que es podria iniciar a partir del 15 de març, i després ja es podrà circular. Posteriorment, només caldrà enllestir alguns acabats". En aquest punt, l'enginyer municipal va remarcar que, "la voluntat del govern és resoldre tots els problemes que es puguin produir i recollir totes les peticions dels veïns, per tal de deixar el barri en les millors condicions".

Els veïns de la Llosa van omplir la sala d'actes del Centre Cultural

Treballs realitzats a la primera fase de les obres

Els treballs d'aquesta primera fase, segons va apuntar Vallès, han consistit en una remodelació integral de tots els serveis: renovació del clavegueram i separació d'aquest en dues xarxes; renovació del sistema de reg d'aigües per a zones verdes i jardins; renovació de tota la xarxa elèctrica amb el soterrament de tot el cablejat. En aquest tema, Vallès va agrair la col·laboració dels veïns a l'hora d'integrar al màxim les caixes de l'electre en les diferents parcel·les. Amb aquesta renovació del cablejat, Josep M. Vallès va dir que s'aconseguirà una major potència per al subministrament de l'electricitat. Pel que fa a l'enllumenat públic també s'ha instal·lat un de nou que consumeix menys i il·lumina més i també s'han instal·lat més punts de llum al barri. També s'ha completat tota la instal·lació del gas en alguns carrers que faltaven, mentre que el tema de les telecomunicacions encara està per resoldre, segons va apuntar Vallès. Segons va dir, "de moment hem de mantenir la instal·lació antiga de Telefónica, però tenim molt avançats els treballs per aconseguir que se soterri tot el cablejat de telecomunicacions. Ara s'està tramitant la petició, però encara no podem assegurar quan es farà el canvi".

A banda, les obres també han consistit en l'ampliació de les voreres, dels passos de vianants i la col·locació de més arbrat i mobiliari urbà. També s'han instal·lat contenidors de recollida selectiva soterrats, per tant, desapareixeran els contenidors en superfície. D'altra banda, si que es mantindran un parell de contenidors en superfície per a la recollida de les restes de poda. Seguint amb la línia de millores al barri, Vallès també va apuntar que s'instal·larà una zona de jocs infantils al solar situat al carrer de Francisco de Miranda, just darrera de la seu actual de l'associació de veïns. Sobre aquest tema, la presidenta de l'associació va incidir que aquesta va ser una petició de l'associació, així com també la sol·licitud d'instal·lar un aparcament a la parcel·la situada davant del solar de la seu.

Les obres de la primera fase van ser adjudicades per 2,9 milions d'euros, dels 4,2 milions d'euros que s'havien pressupostat inicialment. Tal com va apuntar Anna Peláez, "l'empresa s'està ajustant molt als preus".

Fases 2 i 3

L'enginyer municipal també va detallar els treballs que es realitzaran en la fase 2 i 3, que "seguiran la mateixa filosofia que els de la primera: millorar els serveis, però també la mobilitat. És a dir, ampliar les voreres, col·locar més arbrat, etc". Alguns carrers, tal com va dir, també es faran de plataforma única, és a dir, sense voreres. Aquests carrers seran el carrer dels Gladiols, de les Acàcies, de Ginesta, del General Belgrano i de Golf de Sant Jordi. En aquestes fases 2 i 3 també es farà tota la renovació integral dels serveis.

Les contribucions especials de la primera fase podrien anar dels 3.000 als 16.000 euros

Pel que fa a les contribucions especials que hauran d'assumir els veïns per les obres de la primera fase, Peláez va comentar que encara no s'han realitzat els càlculs de les liquidacions definitives d'aquests pagaments, tot i que aquestes "s'ajustaran a la baixa". Sobre aquests pagaments, Anna Peláez va donar unes xifres aproximades, que podrien oscil·lar entre els 3.000 –pels pisos o apartaments en una comunitat de propietaris– i els 16.000 euros –per un xalet individual–, tenint en compte un coeficient que contempla els metres lineals de façana més el valor cadastral. Aquestes xifres són aproximades, ja que encara no s'han liquidat.

Sobre l'inici de les obres de la fase 2 i 3, molts dels veïns presents ahir a la reunió van insistir en conèixer aquesta data. En aquest punt, la regidora de barri Anna Peláez va argumentar que, "no ens podem comprometre a dir quan s'iniciaran aquestes obres, però el compromís és acabar les obres aquest mandat. El projecte està fet i es farà. No podem deixar aparcades les obres de la fase 2 i 3". Davant la insistència d'alguns veïns sobre la continuació de les obres de la fase 2 i 3, Peláez va explicar que, "d'altres projectes a Cambrils han quedat aturats i aparcats per la situació econòmica. Les obres de la Llosa no s'han deixat de fer. Aquestes obres suposen un esforç important pels veïns, però també per a l'Ajuntament. La voluntat del govern és tirar-ho endavant".

D'esquerra a dreta: l'enginyer municipal –Josep M. Vallès–, la regidora dels barris de Ponent– Anna Peláez–, la presidenta de l'associació de veïns –Ana M. Franquet– i Dolors Márquez, en tasques de secretària de l'associació

Comenta aquest article