Cultura

Ignasi Revés presenta a Cambrils el llibre "Esmorzars de Lleida", un viatge literari i gastronòmic pel Pla de Lleida

Per Berta Ruiz

Ignasi Revés, autor del llibre, juntament amb Oliver Klein, durant la presentació del llibre, ahir a la tarda a la sala d'actes de la Cooperativa Agrícola

La sala d'actes de la Cooperativa Agrícola va acollir ahir a la tarda la presentació del llibre "Esmorzars de Lleida" d'Ignasi Revés, en el marc del programa de les sisenes jornades de la galera i de la cuina marinera de Cambrils. L'acte de presentació d'aquest segon llibre de Revés –recordem que l'any passat també va presentar a Cambrils el seu primer llibre "Oli en un llum"– va comptar amb la presentació del regidor de Promoció de Ciutat, Oliver Klein.

Cultura culinària del Pla de Lleida

"Esmorzars de Lleida", de la col·lecció Forquilla i Ganivet i editat per Edicions Salòria, és un viatge literari i gastronòmic de la cultura culinària de les comarques del Pla de Lleida a través dels esmorzars de forquilla i ganivet d'alguns dels establiments més emblemàtics d'aquelles terres i amb el gran protagonisme dels productes típics de la zona. Tal com va descriure'l Ignasi Revés a Revista Cambrils Diari Digital, "en aquest llibre hi podem trobar des de la història dels locals i les nissagues familiars –en alguns casos centenàries– que porten aquests establiments. També hi podem trobar una mica d'història dels diferents llocs com Tàrrega, Cervera o les grans capitals de comarca del Pla de Lleida. S'hi pot trobar també, igual que en el llibre "Oli en un llum", una certa reivindicació del parlar propi de les terres de Lleida, i en definitiva és un homenatge a la cultura popular i tradicional en la seva vessant gastronòmica amb els plats de tota la vida".

Receptes emblemàtiques

En el llibre també hi ha un recull de receptes emblemàtiques d'alguns locals, "perquè això és una cosa que pot acostar al lector", va dir Revés. Per exemple s'hi poden trobar els "callos" o els popets de Cal Xirricló de Balaguer o molts altres plats com els caragols. No obstant, segons va comentar, "no es ben bé un llibre de receptes ni és ben bé un assaig gastronòmic, diem que està a mig camí.

Després d'aquest segon llibre sobre els esmorzars de Lleida, Ignasi Revés ja té gairebé a punt el tercer llibre de la col·lecció. En aquest cas serà sobre les Terres de l'Ebre. Tal com va explicar l'autor, "en aquest treball he volgut donar veu a la gent del territori, i també que fos un llibre de viatges. Que la gent vegi que a les Terres de l'Ebre no només s'hi pot anar a menjar molt bé, sinó que també es pot admirar el paisatge i el territori, amb el riu Ebre, el Delta de l'Ebre o els Port. M'he acostat molt més al territori i això ha implicat molt més esforç". De fet, l'objectiu de la col·lecció "Forquilla i Ganivet" és anar tocant, poc a poc, diferents punts de la gastronomia catalana.

Després de la presentació del llibre, a les mateixes instal·lacions de la Cooperativa Agrícola, també va tenir lloc un tast de vins de la DO Tarragona, comentat per l'enòloga Elisa Ribé.

Comenta aquest article