Societat

La comunitat senegalesa celebra la festa del Magal al Centre Cívic de Nou Cambrils

Per Berta Ruiz

Fent lectura de l'Alcorà, ahir al matí al centre cívic de Nou Cambrils

La comunitat senegalesa de Cambrils va celebrar ahir, al llarg del dia, la seva festa del Magal, al centre cívic de Nou Cambrils. El Magal és una festa del camí espiritual Muridista –dins de la religió musulmana–, que va néixer al Senegal a finals del segle XIX, el fundador del qual és Cheikh Ahmadou Bamba. Les comunitats senegaleses residents a Cambrils, sempre havien celebrat el Magal de forma privada, però enguany, han decidit compartir aquesta celebració i fer-ho en un espai públic per primera vegada, gràcies a la col·laboració de l'Àrea de Participació Ciutadana, Cooperació i Solidaritat de l'Ajuntament de Cambrils.

Seguidors de Cheikh Ahmadou Bamba

Des de primera hora del matí i fins a la nit, el programa d'actes d'aquesta festa va ser molt ampli, amb diferents lectures de l'Alcorà, la Khassaide –que són oracions en forma de cançó–, un dinar conjunt, cançons espirituals i diferents xerrades i col·loquis sobre el Muridisme, el Magal i altres corrents espirituals. Tal com va explicar un dels organitzadors de la trobada –Saliou Niass– a Revista Cambrils Diari Digital, "som senegalesos amb un camí espiritual Muridista. El Muridisme significa el camí que porta cap a Déu i és un estat espitirual que porta cap a la proximitat divina". L'origen del Magal el trobem en el moment en que Cheikh Ahmadou Bamba, abans de ser exiliat pels colonialistes a països com el Gabón i Mauritània, va convidar als seus deixebles i a tota la gent a celebrar aquest dia organitzant una festa, sense distinció de raça o sexe". Segons va comentar Saliou Niass, "per aquest dia preparem menjar i beure –sobretot cafè, te i dolços– i ho compartim amb tothom, cantem, ballem, resem junts i compartim les idees i creences".

Compartir l'energia positiva, menjant, bebent, parlant, cantant i resant

El Magal és una festa que es repeteix cada any. A Senegal, se celebra a la ciutat santa de Touba, al centre de país, tal com va dir Niass. "Nosaltres estem aquí i no tenim mitjans per tornar a Senegal a celebrar-ho, per això ens agrada convidar a tothom i obrir aquesta festa que és preciosa per a nosaltres". Pel que fa al significat del Muridisme, Saliou Niass va comentar que, "és un camí que inicia a la vida espiritual. És un comportament, una manera de viure cada dia feliç i això ho comparteixes amb el teu pròxim. Per exemple, compartim l'energia positiva menjant, bebent, parlant i intercanviant idees. El fundador va dir que iniciar el camí del Muridisme és iniciar-se en l'educació i en el treball ben fet. Aquest inicia en el coneixement i en l'experiència. Si per exemple tu no has passat mai gana, no pot saber el que és la gana".

Un altre dels participants en la trobada, Ndiol Dieng –que porta 6 anys a Cambrils– també va comentar a Revista Cambrils Diari Digital que, "el Muridisme és majoritari al Senegal, i tots el senegalesos que estan arreu del món avui celebrem aquesta festa. Abans nosaltres ho feiem a Salou –on hi ha una una àmplia comunitat senegalesa–, però també volíem començar a fer-ho a Cambrils, i tant de bo pugui seguir cada any".

A la tarda, es van fer diferents xerrades i col·loquis

Comenta aquest article