Informació general

El plenari aprova definitivament el pressupost per al 2010

Per Lluís Rovira i Barenys, Berta Ruiz

La regidora d'Hisenda, Anna Peláez, llegint la resposta del govern municipal a les al·legacions presentades per CiU

El ple ordinari de l'Ajuntament, celebrat ahir al vespre a la sala de plens del consistori, va fer l'aprovació definitiva del pressupost municipal per a l'any 2010, que arriba als 51,6 milions d'euros, sense tenir en compte bona part de les al·legacions presentades pel grup de CiU, que és l'únic grup de l'oposició que n'havia presentat. Aquest punt es va aprovar amb els vots a favor de l'equip de govern i del regidor no adscrit –Iñaki Carnero– i els vots en contra de CiU, PLIC i PP.

Les al·legacions de CiU al pressupost 2010

Recordem que CiU va fer públiques les seves al·legacions en un comunicat de premsa. Unes al·legacions, que segons aquest grup municipal, es dividien en tres grans idees: "més transparència en la informació i gestió del pressupost, un major ajustament dels imports pressupostats i més austeritat en la despesa". La regidora d'Hisenda –Anna Peláez– va ser l'encarregada d'enumerar una per una les diferents al·legacions de CiU, la majoria de les quals van ser desestimades, tot i que es van tenir en compte algunes modificacions referents a l'apartat de "major transparència en la informació i gestió del pressupost". Així doncs, es va acceptar la proposta de CiU d'incorporar al web municipal l'expedient complert del Pressupost General per l'any 2010 per fer-ho arribar a la ciutadania. L'equip de govern també es va comprometre a lliurar tota la documentació complerta, en format electrònic, a tots els grups polítics amb un termini mínim de 15 dies, tal com va demanar CiU.

Per altra banda, l'equip de govern va desestimar totes les altres al·legacions relatives als imports pressupostats en diferents conceptes com l'alienació de terrenys, l'Ateneu Juvenil, la construcció de l'edifici d'Aparcam o les partides destinades a publicitat i propaganda. Sobre tots aquests punts, Peláez va comentar que, "el pressupost municipal presenta uns criteris reals d'austeritat que s'estan aplicant". Pel que fa a la partida, demanada per CiU pel manteniment de l'Ateneu, Peláez va comentar que "no existeix aquesta partida perquè aquest edifici no es posarà en marxa abans de 2011". Pel que fa a la partida de publicitat i propaganda, Peláez va afegir que enguany, "aquesta partida ha baixat un 11%".

Mercè Dalmau: "Les partides d'ingressos estan sobredimensionades"

En resposta a Anna Peláez, la portaveu de Mercè Dalmau va afegir que, "nosaltres vam dir que les partides d'ingressos estaven sobredimensionades en uns 6 milions d'euros. De fet, en l'informe de l'interventor així ho reconeixia". Sobre la construcció de l'edifici d'Aparcam, "estem en contra d'aquesta despesa, ja que es preveu construir una seu social per estalviar el lloguer actual d'uns 7.000 euros. Una xifra que és perfectament assumible. Veiem que actualment, és una inversió agosarada".

En aquest debat, Robert Benaiges va voler afegir dient que, "al final de l'exercici, comprovarem qui tindrà la raó. Confiem en els nostres instruments per controlar la despesa i fer recerca de finançament". Pel tema d'Aparcam, Benaiges va dir, "aquesta societat genera uns ingressos que poden suportar aquesta inversió. A més, és una inversió necessària per disposar d'un dipòsit de vehicles, pel transport urbà i per tractar tots els temes de mobilitat".

Xavier Martí: "És un pressupost desfasat, sobredimensionat i irreal"

Per la seva banda, el portaveu de la PLIC –Xavier Martí– va mostrar el seu desacord cap uns pressupostos els quals va descriure com "desfasats, sobredimensionats i irreals". Finalment, Cros va reconèixer que des del PP no havien presentat cap al·legació, "perquè sabíem que seguirien fent la seva!". A això, Benaiges va retreure-li que la seva obligació és presentar les al·legacions pertinents i debatre-les.

Aprovació del Pla Especial (parcel·la 25 pol.41), de la zona la Cooperativa Agrícola

La sessió plenària d'ahir també va aprovar el text refós del Pla Especial (parcel·la 25, polígon 41) de la zona de la Cooperativa Agrícola. Aquest text, segons va dir Benaiges, "dóna sortida a la segona fase de les obres de la Cooperativa", una vegada la comissió territorial d'urbanisme en doni el vistiplau.

Nomenament del representant del comitè executiu del Consorci del Transport Públic del Camp de Tarragona

En l'ordre del dia del ple d'ahir, també es va aprovar el nomenament del representant al comitè executiu del Consorci del Transport Públic del Camp de Tarragona. Tal com va comentar l'alcalde, "els ajuntaments de Salou, Vila-seca i Cambrils treballem conjuntament i de manera alternativa i tenim un representant de cadascun dels ajuntaments que ens representa a tots. Enguany, toca a l'Ajuntament de Cambrils, i en aquest cas nomenem a la regidora de Protecció Ciutadana i Mobilitat –Laura Forcadell– com a representant".

El ple ordinari també va aprovar altres punts com "la missió, visió i valors de l'Ajuntament de Cambrils". Aquest és un punt simbòlic que marcar els criteris de l'administració municipal com "voluntat de servei a la ciutadania, apropament a la ciutadania, responsabilitat, respecte al medi ambient i cultura organitzativa amb el compromís de treball en equip". Per altra banda, també es va aprovar la creació de la comissió d'honors i distincions de l'Ajuntament de Cambrils. Aquesta comissió ha de donar el vistiplau al reconeixement d'aquells ciutadans "amb una trajectòria digna de ser remarcada", segons va assenyalar l'alcalde.

Control de l'acció de govern

En el darrer apartat de l'ordre del dia del ple es van repassar dues preguntes pendents del darrer ple ordinari. L'una era sobre la proposta que havia presentat la Unió de Joves sobre la seva intenció d'organitzar la revetlla de cap d'any. El regidor de Joventut, Jordi Savall va tornar a explicar el que havia passat enguany amb aquesta festa i també va afegir que des d'UJ no s'havia contactat amb ell per a parlar-ne. L'altra pregunta pendent l'havia formulat el regidor no adscrit Iñaki Carnero sobre la il·luminació de les rotondes de Vilafortuny. El regidor d'Obra Pública Joan Mas li va respondre que estan totes il·luminades amb l'excepció de la del davant del Mas Gallau, "que és competència de l'estat. Redactarem una memòria i els hi enviarem per a veure si ho solucionen".

Males olors al port

El primer a formular precs al plenari d'ahir va ser el regidor del PP, Francesc Garriga que va denunciar les pudors que se senten pels carrers del port. A banda, Garriga va reclamar al plenari que se li facilitin les factures al voltant de la redacció i posteriors modificacions del POUM, després que fa molt de temps que les porta reclamant en les diferents comissions informatives.
El regidor del PP també fer un prec "sabent que no em faran cas. Ara no és el moment de fer l'edifici d'Aparcam. És un edifici totalment innecessari i sou a temps de rectificar".
Finalment, Garriga va voler precisar una afirmació que moments abans havia fet l'alcalde a Carme Cros dient que el PP era l'últim partit amb representació. Garriga li va dir a l'alcalde, "no som el darrer partit de Cambrils. Ho són els seus socis de govern".

Per la seva part, el regidor de la PLIC, Xavier Martí, també es va referir a les males olors que se senten als carrers del port " i no només quan plou". També va demanar que es reclami a Fecsa l'arranjament d'algunes caixes en mal estat i la neteja del solar de Cambrils Badia.
Martí també va formular una pregunta sobre la situació de l'empresa que està construint l'Ateneu. Va acabar la seva intervenció amb un prec relacionat amb el ROM, "hem mirat el reglament per totes bandes i creiem que l'aplicació ha de ser per a tots els grups polítics". El regidor de la PLIC va recordar que al darrer ple l'alcalde no els va deixar intervenir després de l'exposició del regidor d'ICV Salvador Matas que havia fet al·lusions directes als grups de l'oposició, "allò no va estar bé i és una mala aplicació del ROM ja que en un dels seus apartats es diu clarament que s'ha de deixar replicar si hi ha al·lusions directes. Qui s'ha de llegir el ROM és vostè".

Finalment la regidora de CiU, Mercè Dalmau, va preguntar sobre la instal·lació pendent de l'envelat permanent a la zona esportiva. També va preguntar sobre el pla de sanejament municipal que ha d'aprovar la Generalitat i, finalment, va tornar a demanar la documentació que fa mesos que demana i no se li facilita, referent a la despesa feta per l'ajuntament en tasques de disseny i impressió.

La regidora de CiU, Mercè Dalmau, en un moment de la seva intervenció al plenari d'ahir al vespre

Comenta aquest article