Informació general

La contractació d'una pòlissa de crèdit de 10,5 milions d'euros encén la polèmica al ple

Per Berta Ruiz

Un moment de la sessió plenària d'ahir al vespre

El punt de l'ordre del dia que va portar més debat a la sessió plenària d'ahir va ser el referent a la contractació d'una pòlissa de crèdit per part de l'Ajuntament de Cambrils per valor de 10,5 o 10,9 milions d'euros, segons va exposar ahir la regidora d'Hisenda, Anna Peláez. La xifra exacta no ha quedat gaire clara, ja que en la roda de premsa prèvia al ple es parlava de 10,5 milions d'euros, que era la xifra que hi posava a l'ordre del dia. L'oposició també es va referir a aquesta mateixa xifra de 10,5 però la regidora d'Hisenda, en la seva intervenció, va parlar, cada vegada, de 10,9 milions d'euros. 

Anna Peláez: "És una mesura de prudència"

En aquest punt, la regidora d'Hisenda i Gestió Estratègica –Anna Peláez– va explicar que se sol·licita aquesta pòlissa de crèdit per "previsibles necessitats puntuals de tresoreria". Segons va dir Peláez, "existeix un desfasament entre els pagaments que té l'Ajuntament –al llarg de l'any– i els cobraments que es realitzen en moments puntuals, com és el cas dels cobraments dels padrons en el mes d'agost. Tenim una situació en la que els ingressos han baixat i per tant els romanents de liquiditat han estat absorbits. Aquesta és una mesura de prudència per atendre tots els pagaments amb els proveïdors i fer-los efectius abans del seu venciment". Els motius de la concertació d'aquest volum de diners, segons Peláez, es deuen a que, "actualment no és possible preveure la xifra exacta ni el moment en què es necessitaran els diners i amb aquesta pòlissa de crèdit només es pagaran els interessos de les quantitats que es necessitin. La situació financera actual és molt incerta i per tant, és difícil accedir al crèdit".

Després d'aquesta intervenció, el portaveu de la PLIC –Xavier Martí– va comentar que, "celebrem que sigui una pòlissa de crèdit, perquè només es pagaran els interessos del que es faci ús. Creiem que això és una falta de previsió, però també entenem la situació actual". En la votació, el grup de la PLIC es va abstenir, segons van dir, "per responsabilitat política i perquè si hi ha un desfasament, els treballadors i els proveïdors han de seguir cobrant", tot i que en un principi tenia previst votar en contra.

Carme Cros: "Aquesta és la crònica d'una mort anunciada"

Posteriorment, amb la primera intervenció de la portaveu del PP –Carme Cros– es va encendre un irat i vehement debat entre aquesta regidora i l'alcalde, Robert Benaiges. Per encetar el seu discurs, Cros va dir que: "aquesta és la crònica d'una mort anunciada", i va seguir dient que "aquest és un pressupost inviable, amb una estimació temerària dels ingressos i una previsió molt surrealista". Carme Cros va criticar que l'Ajuntament de Cambrils sol·liciti aquesta operació de tresoreria, tot afirmant que "ara s'ha evaporat tot el romanent de tresoreria. La caixa està buida i amb un endeutament al màxim legal permès".

Carme Cros: "Hem tingut molts anys de vaques grosses, durant els quals s'han ingressat moltes fortunes. On està el capital? On està el romanent de tresoreria?"

La regidora popular va insistir en diverses ocasions de la "falta de previsió de l'equip de govern" i de limitar-se a pujar els impostos dels ciutadans. "Hem tingut molts anys de vaques grosses i llargues, durant els quals s'han ingressat moltes fortunes. On està el capital? On està el romanent de tresoreria del qual se'n vanagloriaven. Ens preocupa molt la deriva d'aquest govern i la crisi els hi està passant factura!". Seguint amb el seu discurs, Cros va criticar durament el malbaratament de l'actual equip de govern en molts equipaments "desproporcionats" com l'Auditori o el pressupost anual de la Televisió de Cambrils. Sobre aquest darrer aspecte va remarcar que "havia de liderar un consorci de pobles, els quals s'han desvinculat i Cambrils ha d'assumir el cost en solitari de tota la televisió".

Robert Benaiges: "Vostès són el partit de l'Apocalipsi"

Després d'aquest discurs es va generar un intens debat. L'alcalde –Robert Benaiges– va contestar a Carme Cros afirmant que "vostès són el partit de l'Apocalipsi. Un partit que només llança missatges negatius, un partit que ratlla l'extrema dreta, amb l'únic objectiu d'enfonsar el seu rival polític. L'any 2009 ha estat un any molt difícil i complicat, però ara estem al 2010 i estem vius, ben vius!". Benaiges també va retreure-li repetidament que el seu partit no té cap alternativa i que el missatge del PP no té res a veure amb la realitat que viu Cambrils.

Sobre la pregunta de Carme Cros referint-se als "capitals ingressats" en els darrers anys, Benaiges va demanar-li que fos clara en les seves afirmacions. "El capital de l'alienació de terrenys ha anat a parar als centres escolars, a l'hospital, a la millora dels serveis i a molts projectes més. Però vostès són el partit de la por, i del "no" a tot. En el seu torn de rèplica, Cros va recordar-li a Benaiges que en les darreres eleccions, els que van utilitzar el missatge de la por, "van ser vostès! amb el seu missatge de si no ens voten ells tornen".

En relació a la contractació d'aquesta pòlissa de crèdit, Carme Cros va apuntar que des de l'any 1992, mai s'havia sol·licitat una operació d'aquestes característiques. "La bonança econòmica va portar molts diners, i ara no tenen res! No és greu no tenir aquesta previsió? Si hem d'esperar als ingressos de l'agost, vol dir que ara no tenim res per eixugar".

Robert Benaiges: "És una pòlissa adequada per mantenir una precaució i una major tranquil·litat, però estic segur que no farà falta".

En una nova intervenció de Robert Benaiges, en la qual va demanar disculpes per la seva vehemència inicial, va afirmar que ell no era partidari d'aquesta pòlissa de crèdit, però "és adequada per mantenir una precaució i major tranquil·litat, però estic segur que no farà falta". Posteriorment, Carme Cros també va disculpar-se pel seu to inicial, però va tornar a insistir que "entenem el sentit de la pòlissa, però hem arribat a aquesta situació per una mala gestió econòmica dels darrers anys".

Mercè Dalmau: "L'any 2007 el romanent de tresoreria era de 7 milions d'euros, i ara està a 0"

En la mateixa línia que el PP, Mercè Dalmau va criticar "l'actual inexistència de liquiditat". Segons la portaveu de CiU, "ho hem anat advertint any rere any. Estem en contra de les actuacions econòmiques irreals i no realitzables. L'any 2007 hi havia un romanent de tresoreria de 7 milions d'euros, ara està a 0. Això és fruit d'una mala gestió i planificació, perquè es pressuposten ingressos per sobre de la realitat".

Segons CiU: 24.000 euros per demanar la pòlissa i uns 290.000 euros en interessos si es fes efectiva en la seva totalitat

Dalmau també va apuntar que l'any 2003, l'Ajuntament tenia un deute de 22 milions d'euros i ara, aquest deute està en 43 milions d'euros. A banda, la regidora de CiU va assenyalar que només per demanar la contractació d'aquesta pòlissa s'hauran de pagar uns 24.000 euros, mentre que en cas que s'utilitzin els 10,5 milions d'euros, s'haurien de pagar uns 290.000 euros d'interessos. Un import, que segons va comentar, no està inclòs en el pressupost per al 2010. En cas que només es fes efectiva una part de la pòlissa, els interessos a pagar serien proporcionals.

Comenta aquest article