Informació general

Les associacions de veïns de Cambrils reclamen una baixada de l'IBI

Per Raquel Samaniego

Gràfica que mostra la comparació de l'IBI de Cambrils amb altres poblacions com Reus o Tarragona. A més, les dues línies paral·leles mostren com baixa l'IBI quan s'apropen les eleccions municipals

El tema estrella de la reunió d'associacions de veïns de Cambrils que es va celebrar ahir al vespre va ser la pujada de l'IBI per aquest 2010, que suposarà un increment del 4,4% per a tots els ciutadans de Cambrils. Al Centre les Basses, a dos quarts de vuit del vespre, es van reunir representats de set associacions veïnals que van mostrar la seva disconformitat amb aquest augment, que van ser Sol Cambrils, l'Aplec de Vilafortuny i Jardins, els Ametllers, el Regueral, el conjunt d'associacions de Vilafortuny, la Parellada i el Molí de la Torre. D'altra banda, els veïns de la Llosa i Tàrraco Cambrils van enviar correus electrònics justificant la seva absència.

Demanaran, en primer terme, una cita amb l'alcalde de Cambrils, Robert Benaiges, per exigir una resposta a aquest increment de l'IBI i demanar una rebaixa o una congelació. "Volem saber el perquè d'aquests augments per damunt de l'IPC, i sobretot, saber en què s'han gastat els diners que paguem amb impostos", explicava la secretària de l'associació veïnal del Molí de la Torre, Lydia Aguirre. Segons quina sigui la contestació de l'alcalde, deia ella, "ens tornarem a reunir i buscarem tot allò que tinguem al nostre abast per fer pressió, com pot ser la recollida de signatures o convocar manifestacions, per exemple".

Preparació d'un document signat per les entitats de veïns

Una de les accions que es portarà a terme en els propers dies és la preparació d'un document, que es presentarà a l'alcalde, amb les signatures de les entitats veïnals que estiguin en contra d'aquest increment: "Esperem que totes les associacions signin, perquè creiem que aquesta pujada és un abús a les famílies. En aquest temps, quan no entren prou diners a casa el que s'ha de fer és reduir despeses. Creiem que s'han fet obres faraòniques, o s'estan fent, coses que possiblement a la població no li semblen prioritàries i ha estat el consistori qui ha decidit. No ens demanen opinió al poble per si es volen realitzar aquestes inversions. Per això volem que ens justifiqui el perquè de les coses i per que quan les coses estan tan justes econòmicament, no ens pregunten a les associacions el que considerem més adient".

"A l'Ajuntament se l'omple la boca amb la participació ciutadana, però no ens fan cas"

Aguirre, en representació de totes les entitats reunides, espera que l'alcalde "sigui intel·ligent" i els doni la cita el més abans possible. "Som moltes associacions i molts veïns representats. Nosaltres no anem al costat de cap polític, sinó que anem a defensar els drets dels nostres ciutadans, però no per a fer política sinó a demanar explicacions als polítics, que creiem que el que han de fer és governar bé el poble".

Les associacions presents ahir a la reunió confien en que aquestes accions serveixin perque el consistori rebaixi o congeli l'IBI pel 2010, tot i que aquest ja ha estat aprovat en el darrer ple de ordinari de l'Ajuntament. Aguirre manifestava que esperen un canvi "perquè la convivència entre tots nosaltres sigui bona. A aquest Ajuntament que tenim se li omple la boca amb la participació ciutadana i sempre se'ns demana col·laboració. I el que nosaltres estem fent és una mena de col·laboració ciutadana, per això ens haurien d'atendre i fer-nos cas".

Butlletí informatiu del Molí de la Torre amb missatge del rei Melcior

L'associació de veïns del Molí de la Torre edita periòdicament un butlletí informatiu per a tots els seus convilatans. En aquesta ocasió, en el número de desembre de 2009, a la portada del mateix, han publicat una fotografia i una carta del rei Melcior que diu el següent: "Estimat senyor alcalde. Sóc el rei Melcior i aquest any t'escric aquesta carta per dir-te que no pugis els impostos una altra vegada, que ja està bé, doncs del contrari no podré portar molts regals als nens i nenes de Cambrils. Aquests m'han dit que els seus papes i les seves mames estan en crisi, i que has pujat molt els impostos des de que ets alcalde". En la reunió d'ahir es va repartir aquest butlletí, així com també una gràfica en la que es compara l'IBI de Cambrils amb el de Reus i Tarragona.

Representants de l'Associació de veïns del Molí de la Torre, ahir durant la reunió amb les entitats

Comenta aquest article