El XII Pessebre Vivent de la Masia de Castelló bat el seu rècord de visitants
![]() |
En el pessebre es van mostrar diferents oficis tradicionals, com es pot veure a la imatge |
Els organitzadors del Pessebre Vivent de la Masia de Castelló van fer ahir un balanç molt positiu de la dotzena edició daquesta escenificació tradicional, que ha tornat a donar vida a aquest poble del municipi de Vandellòs i lHospitalet de lInfant que va quedar deshabitat als anys 50. I és que, segons van explicar fonts de lAssociació Masia de Castelló (lentitat que lorganitza, amb el patrocini de lAjuntament), en només 2 dies (el 27 de desembre i diumenge 3 de gener) va rebre 3.600 visitants. Aquesta xifra suposa un rècord de participació, tenint en compte que el pessebre es va haver danul·lar el 26 de desembre, a causa de la pluja; i que la mitjana de persones que hi ha passat en edicions anteriors, quan la representació ha estat oberta els 3 dies previstos, és de 3.200 persones.
Totes aquestes persones van poder veure més duna trentena descenes ambientades a mitjans del segle XX, una extensa mostra doficis antics (fuster, matalasser, baster, cadiraire, cisteller, picapedrer, forner, trencador davellanes, boter, destil·lador daiguardent, etc.) i animals destable. A més, en acabar la visitar, van menjar una botifarra a la brasa, amb pa torrat i vi (això anava inclòs al preu de lentrada: 7 euros per als adults; i de 4 euros per als nens dentre 3 i 9 anys).
Participació de 300 col·laboradors
El XII Pessebre Vivent ha comptat amb la participació duns 300 col·laboradors, dels quals han actuat 250. La majoria daquestes persones procedeixen de Vandellòs i lHospitalet de lInfant, tot i que també nhi ha dels municipis dels voltants, per exemple de Rasquera i Capçanes. Precisament, un dels objectius que persegueix lentitat és implicar la ciutadania en el seu projecte de recuperació històrica i arquitectònica de la Masia.
Cal tenir present que lany en què va néixer lassociació, el 1997, aquest poble era un indret inaccessible a causa del seu avançat estat de deteriorament. Actualment, gairebé el 100% dels espais estan recuperats, els camins estan habilitats i les cases de paret de pedra desenrunades. Això ha estat possible gràcies a la tasca que durant aquests anys han desenvolupat els membres de lentitat, que té un centenar de socis, dels quals una vintena són socis actius; i als recursos econòmics i materials aportats pel consistori.
![]() |
Més de 250 col·laboradors van participar en aquesta edició del pessebre vivent |