Informació general

La negativa de l'alcalde a deixar intervenir l'oposició en el ple torna a aixecar la polèmica

Per Lluís Rovira i Barenys

Mercè Dalmau, Francesc Garriga i Xavier Martí, en la roda de premsa celebrada després del ple, a la sala de sessions de l'Ajuntament

La sessió plenària d'aquest passat divendres va tenir un final inesperat que va fer que s'acabés com el rosari de l'aurora amb l'alcalde tancant la sessió de manera expeditiva i abandonant la sala de plens a cuita corrents. El detonant de tot plegat va ser la intervenció del regidor d'ICV, Salvador Matas, que la va fer després que els portaveus dels grups de l'oposició i l'alcalde haguessin debatut al voltant dels pressupostos. Matas va fer uns comentaris sobre els grups de l'oposició i l'alcalde, posteriorment, no els va deixar intervenir, negant-los el dret a dir la seva. Les preses de l'alcalde, segons es va comentar més tard, sembla ser que venien donades perquè havia d'assistir al ple de la Diputació de Tarragona. Un cop més, doncs, el ple va tenir un final de sainet.

Robert Benaiges, "No dono més paraules. El punt es posa a votació"

El regidor d'ICV, Salvador Matas, va repassar els arguments del govern referents al pressupost municipal que s'havia de posar a votació. La part del seu discurs que va provocar la reacció de l'oposició, però va ser quan es va referir a que va ser el govern del PP qui va crear les empreses municipals, "no entenem que una proposta que ve del PP després, des d'aquí, es digui que es fa per escapar del control municipal". L'altra afirmació que va aixecar les ires de l'oposició va ser quan va dir que, "en l'anterior govern es feien les modificacions de crèdit en base al romanent de tresoreria i que, també a l'anterior govern, en 4 anys, s'havia incrementat un 45 % la plantilla de l'Ajuntament".
Després de Salvador Matas, va intervenir el portaveu d'ERC, Joan Recasens, amb un to força més distès. A continuació, els regidors de l'oposició van demanar la paraula per replicar la intervenció de Salvador Matas i l'alcalde els va dir que no. A partir d'aquest moment es va originar una discussió entre els regidors de l'oposició i l'alcalde que es va acabar amb l'alcalde dient "no dono més paraules, ho sento molt. El punt es posa a votació". Tot i això, el regidor de la PLIC, Xavier Martí, va dir "que quedi constància de la nostra queixa. Han estat atacs molt directes i s'han fet després de les intervencions dels grups de l'oposició". Els tres grups de l'oposició es van dirigir al secretari per a que fes constar la seva queixa.
A continuació es va passar al segon punt del plenari, que era el de la modificació d'un article dels estatuts de l'EPEl Ingesól. Un cop aprovat l'alcalde va tancar la sessió i va abandonar la sala de plens quan encara la resta de regidors ni s'havien aixecat de les seves cadires.

"Atac directe a la democràcia"

Els tres grups de l'oposició van convocar, de seguida, una roda de premsa a la mateixa sala de plens per a mostrar la seva disconformitat amb el que acabava de passar. El primer a prendre la paraula va ser Francesc Garriga per a dir que "un cop més, l'alcalde s'ha saltat el ROM. No entenem que un debat tan important com és el ple dels pressupostos s'acabi d'aquesta manera, sense deixar-nos intervenir". Garriga va recordar que és l'alcalde qui posa el dia i l'hora del ple, en aquest cas va ser a les 9 del matí, i que si l'alcalde tenia presa hagués posat el ple en una altra hora.
Referent a les empreses públiques, Garriga va dir que el PP va crear les societats municipals "en uns moments de bonança econòmica i es creaven amb unes garanties." Referent a la seva participació actual, Garriga va dir que "estem al consell d'administració d'algunes d'aquestes empreses municipals però no se'ns deixa decidir res. Té més capacitat de decisió un gerent que nosaltres", va dir.
Referent a les modificacions de crèdit, Garriga va dir que "nosaltres en vam fer 2, ells n'han fet 11".

El regidor de la PLIC va ser el següent a intervenir per a dir que Salvador Matas havia aprofitat el ple dels pressupostos "per a fer política barata amb la complicitat del senyor alcalde. Un cop més s'ha saltat el ROM que ell mateix va crear. El senyor alcalde tenia un ple a la Diputació i es veu que tenia pressa". Martí també va dir que "aquestes situacions comencen a cansar" i va demanar q l'equip de govern "seriositat i que respectin el ROM".
Martí també va fer referència a la venda de terrenys municipals, "quan ho vam fer a l'anterior govern ens van dir que arruïnaríem l'Ajuntament i, posteriorment, ho han fet ells".

Per la seva part, la portaveu de CiU, Mercè Dalmau, va qualificar de "veritable escàndol" el que acabava de passar, "i més tenint en compte que era el ple dels pressupostos i que, enguany, a més, contempla les inversions", va afegir. Dalmau també va dir que era "un atac directe a la democràcia" el fet que "a un regidor del govern se'l permeti fer afirmacions i als grups polítics de l'oposició no se'ns deixi replicar".
Mercè Dalmau va aprofitar per a replicar les afirmacions de Matas, "l'any 1999 el pressupost destinat a personal pujava a 5,1 milions d'euros i l'any 2003 a 9,3 milions d'euros. El 2004, amb la composició del govern actual, pujava a 10,8 milions d'euros i el 2009 ha pujat a 19,3 milions d'euros. És a dir, s'ha incrementat en la mateixa proporció". La portaveu de CiU també va fer esment de la informació demanada al maig del 2008, reclamada de nou un any després i, també, a través de mails, i que encara no s'ha facilitat.

Comenta aquest article