Informació general

S'aprova el pressupost municipal per al 2010 amb els vots en contra dels tres partits de l'oposició

Per Lluís Rovira i Barenys

Detall de la sessió plenària celebrada el passat divendres al matí

Els pressupostos municipals per al 2010 van ser aprovats en el decurs del ple celebrat aquest passat divendres al matí, amb els vots a favor dels tres grups del govern i amb el vot en contra dels tres grups de l'oposició. El pressupost aprovat puja als 51,6 milions d'euros i suposa un increment del 8,5 % respecte al de 2009. Aquest pressupost incorpora els pressupostos de les diferents societats municipals i, a diferència dels darrers anys, també incorpora l'apartat d'inversions que per a l'any 2010 puja a 6,4 milions d'euros. Cal dir que els pressupostos aprovats per l'Ajuntament estan basats en els criteris de contenció de despesa previstos  al Pla de Sanejament 2010-2012.
A banda, per a fer front al capítol d'inversions l'equip de govern contempla la venda d'uns quants terrenys municipals per un valor de 3,3 milions d'euros.

Xavier Martí (PLIC) "Són uns pressupostos inflats i irreals"

Després de l'exposició de la regidora d'Hisenda, Anna Pelaez, els portaveus dels grups polítics de l'oposició van exposar els seus arguments en contra dels pressupostos presentats. El primer a prendre la paraula va ser Xavier Martí, de la PLIC, que després de qualificar els pressupostos "d'inflats i d'irreals", va exposar que "els ingressos no són els que haurien de ser i això provoca uns desfasaments".
Martí també va mostra la seva preocupació per l'endeutament de l'Ajuntament, "si mirem l'Ajuntament com una empresa, quan veiem que es fan servir crèdits per eixugar altres crèdits vol dir que la cosa va malament i ens temem que enguany s'haurà de tornar a demanar un altre crèdit". El portaveu de la PLIC també es va mostrar escèptic en què es puguin vendre els terrenys municipals necessaris per a fer front a les inversions atenent que a principis de l'any passat no va sortir cap comprador en les dues subhastes de terrenys que es van fer.

L'alcalde, Robert Benaiges, va respondre dient que l'argument de què els pressupostos són irreals ja fa massa anys que la PLIC el fa servir, "l'Ajuntament funciona i la qualitat de vida a Cambrils es manté". Pel que fa a la venda de terrenys, Benaiges va dir que l'any passat no es van vendre "però ara estem esperançats en què es puguin vendre ja que ens han dit que hi ha uns indicadors que comencen a mostrar certa recuperació de l'economia".

Mercè Dalmau (CiU), "Es disminueix un 3% la partida de personal però augmenta un 13% la de transferències"

La portaveu de CiU, Mercè Dalmau, va iniciar la seva intervenció amb una queixa sobre la documentació del ple ja que segons va dir, "el Ple es va convocar el dimarts a les 2 del migdia i el dimecres a les 9 del matí vam haver de perseguir la documentació pels despatxos de l'Ajuntament ja que a la carpeta encara no hi era".
A continuació, Dalmau va fer referència a la previsió del govern municipal de vendre terrenys municipals per a fer front a les inversions dient que això "era una operació de risc ja que si passa com la darrera venda de terrenys que va quedar deserta, l'equip de govern tindrà un problema molt greu". La portaveu de CiU també es va referir a la disminució pressupostària en l'apartat de personal respecte a l'any anterior que era deguda, però, a "la transferència de personal de l'àrea d'Esports a l'Institut Municipal d'Esports que a la vegada rep una aportació de l'Ajuntament. Per tant, es disminueix en un 3 % la partida de personal però augmenta en un 13 % la de transferències. És una rentada de cara".
Mercè Dalmau també va valorar els pressupostos de les diferents societats municipals que va qualificar de sobredimensionats.
De igual manera va opinar dels ingressos previstos en els pressupostos, fent una especial incidència en el romanent de tresoreria que, segons va dir, "ha passat dels 7, 3 milions d'euros del 2007 als 254.498 euros al 2008. Vostès han fos l'estalvi que tenia aquest Ajuntament". D'altra banda, Dalmau va dir que "es pressuposten ingressos per impostos relacionats amb el sector de la construcció de 900.000 euros quan ha data d'avui no arriba a 400.000 euros ingressats per aquest concepte" i que "es tornen a pressupostar 900.000 euros per multes quan a data d'avui se n'han ingressat poc més de 500.000 euros". La portaveu de CiU va dir que s'havien pressupostat entre 6,5 i 7 milions d'euros de més en concepte d'ingressos, "tal i com ha comptabilitzat l'interventor de l'Ajuntament, que dic jo que de qüestions econòmiques en sabrà perquè les matemàtiques són una ciència exacta".

L'alcalde va replicar dient que Mercè Dalmau havia fet servir les matemàtiques "euclidianes" i li va dir que "la ciutat de Cambrils no necessita persones que utilitzin els seus arguments. Aquest Ajuntament funciona i seguirà funcionant", va dir l'alcalde retraient a la portaveu de CiU que hagués utilitzat un to crispat a la seva intervenció i demanant-li que presenti una proposta de pressupostos.

Per la seva part, Mercè Dalmau va contestar dient que "voldria pensar que el que m'ha dit de les matemàtiques euclidianes no és un insult". Respecte al to emprat en la seva intervenció, Dalmau va dir que havia estat educat, "miri-s'ho a casa per televisió", li va dir. Pel que fa a que presenti una proposta de pressupostos, Dalmau va dir que no era la seva obligació, "són vostès qui governen. Ara bé, si vol que la fem, cap problema. Ens deixa els tècnics de la casa i la farem". La portaveu de CiU també va precisar que no havia dit en cap moment que no s'haguessin de fer inversions.

Francesc Garriga (PP), "Amb els números a la mà, l'any vinent aquest Ajuntament no disposarà de romanent de tresoreria"

El portaveu del PP, Francesc Garriga, també va fer incís en que "no es podia interpretar tota la documentació dels pressupostos en dos dies i sense tenir els tècnics al costat". Pel que fa als pressupostos presentats, Garriga va demanar"contenció de la despesa corrent, ja que costa molt de rebaixar, i que no es creïn més societats municipals". Referent a aquestes societats municipals, el portaveu del PP va dir que "la proliferació d'empreses municipals està buidant de continguts el consistori, el que provoca, a més, una disminució de la capacitat de generar ingressos a l'Ajuntament".
Francesc Garriga també va fer incís en el desfasament pressupostari entre ingressos i despeses, "d'uns 6 milions d'euros prenent com a base les recaptacions. Amb els números a la mà, l'any vinent aquest Ajuntament no disposarà de romanent de tresoreria i, sinó, que expliquin com s'ho faran. La nostra opinió coincideix amb la de l'interventor que diu que s'hauran de recórrer a dràstiques operacions de tresoreria per a fer front a les obligacions que es vagin produint".
Davant d'aquest panorama exposat, Garriga es tem un augment desmesurat d'impostos en el futur per a cobrir la deficiència d'ingressos

De nou va ser l'alcalde qui va respondre dient que el govern municipal es veia incapaç de reduir la despesa corrent, "els anys bons s'han d'aprofitar per a dotar la ciutat d'equipaments i infraestructures. Gràcies a això, Cambrils és el que és." Benaiges va justificar els números presentats dient que "som optimistes i ho hem de ser. A més, hi ha uns indicadors que avalen un canvi de cicle econòmic. Hem fet un pressupost valent i ajustat".

Comenta aquest article