Tema del mes

La Comissió d’Urbanisme de Catalunya desestima l’ARE de Cambrils

Per Raquel SamaniegoTaula amb les ARE aprovades on es pot observar que les ARE de Cambrils i de Montblanc han quedat sense l'aprovació definitiva per part de la Generalitat
L’Àrea Residencial Estratègica de Cambrils és una de les deu ARE de tot Catalunya que va ser desestimada, el passat divendres 13 de març, per la Comissió d’Urbanisme de Catalunya i, com a conseqüència d’això, no va rebre l’aprovació definitiva.

Després que la Comissió d’Urbanisme de Tarragona fes l’aprovació provisional de l’ARE de Cambrils el dia anterior, aquest, junt amb la resta d’ARE de Catalunya, van passar a la Comissió d’Urbanisme de Catalunya que el mateix divendres va resoldre l’aprovació definitiva dels ARE amb l’excepció d’aquests 10. L’argument donat per la Generalitat a l’hora de deixar fora de l’aprovació definitiva aquestes ARE va ser, concretament, que “el conseller, a la vista de les peticions d’alguns ajuntaments, ha decidit retirar del tràmit, temporalment, les àrees residencials de 10 municipis”.
El Departament d’Urbanisme va detallar a Revista Cambrils que aquest “temporalment” és un terme que utilitzen en aquesta àrea, però que determina que el projecte i tots els tràmits queden aturats. A més, segons van especificar, si en un futur l’Ajuntament volgués tirar endavant de nou aquesta ARE, hauria d’iniciar-se per complet el procés urbanístic.

Aspecte d’una part dels terrenys de l’ARE de Cambrils, a tocar del vial de Cavet
Tot això arriba després del “replantejament” anunciat per l’Ajuntament de Cambrils a finals del passat mes de gener. Recordem que fins aquesta data el govern municipal s’havia pronunciat sempre a favor de la construcció de l’ARE a Cambrils i, després d’una trobada amb tècnics de la Generalitat, hi va haver un canvi de parer per part de l’alcalde sobre aquesta qüestió.

Consens amb els ajuntaments

La mateixa nota enviada per la Generalitat el divendres 13 de març destaca que tot aquest procés relatiu a les ARE s’ha fet amb un total consens amb els ajuntaments, “així s’han impulsat fins a tres processos de treball i suggeriments en poc més d’un any. Fruit de les converses amb els municipis, es va fer una primera tria dels sectors que podrien acollir una ARE, la qual cosa es va plasmar en un document d’objectius i propòsits aprovat el passat mes de febrer de 2008”.
Des de llavors s’han anat succeint els diferents tràmits, entre els quals el de l’aprovació inicial dels Plans Directors Urbanístics, entre els mesos de setembre i octubre del 2008, “des de llavors s’han estudiat les al·legacions rebudes i s’han mantingut converses amb els ajuntaments per tal de concretar les propostes o d’introduir-hi canvis de cara a l’aprovació definitiva”.


§ Els propietaris del SUND-A van votar a favor de l’ARE, però amb la condició que es deixés congelat el projecte fins que millori la situació econòmica § La majoria de propietaris dels terrenys del SUND-A, on fins ara s’havia de desenvolupar l’Àrea Residencial Estratègica impulsada per la Generalitat, van votar a favor d’aquest procés urbanístic però amb la condició que el projecte quedés congelat fins que la situació econòmica millori.
La votació es va fer en el marc de les dues reunions que els propietaris van celebrar, a la sala d’actes de la Cooperativa Agrícola, els dies 25 i 27 de febrer, per tractar aquesta temàtica. Van ser 17 els propietaris que van votar. Deu d’ells, que representaven el 83% del terreny afectat, es van decantar pel sí mentre que set, un 17% de la propietat afectada, es van decantar pel no.
Cal recordar que la majoria dels propietaris ja s’havien pronunciat a favor del desenvolupament de l’ARE en la reunió celebrada el 13 de març de 2008. Ara, un any després, a les elevades despeses d’urbanització s’hi suma l’ensorrament general del sector immobiliari, amb la qual cosa la majoria de propietaris van voler matisar l’acord pres l’any anterior.

Donar resposta a la polèmica
Els propietaris d’aquesta àrea, ubicada entre els barris dels Ametllers i del Molí de la Torre, van voler donar resposta a l’alcalde, que havia manifestat en el darrer ple que volia conèixer la seva opinió. En el decurs d’aquell ple l’alcalde va dir que “l’ARE no pot tirar endavant”, però que, en tot cas, era “una decisió que hem de prendre tots i quan es tingui aquest acord es notificarà a la Generalitat”.
§ L’alcalde assegura que els terrenys de l’ARE tornen a tenir la planificació prevista al Pla General § Revista Cambrils va voler conèixer de primera mà la valoració que en fa l’equip de govern local de la desestimació de tirar endavant el projecte de l’ARE. L’alcalde, Robert Benaiges, va manifestar que “l’Ajuntament, després d’analitzar el projecte i després de comentar-ho amb els propietaris i amb la Generalitat, vam considerar que les condicions que es donaven ara no eren les mateixes que les de 2006, tot i que perdem alguns equipaments i un cert temps en temes de connectivitat”, encara que apuntava que “ja ho recuperarem d’alguna manera”.

Amb aquestes paraules, a més, l’alcalde assegurava que l’ARE no es farà tampoc en un futur. També va especificar que si s’ha retirat aquest projecte significa que els terrenys on s’havia de desenvolupar tornen a tenir la mateixa planificació que estava prevista al Pla General, és a dir, com a terrenys no delimitats.

Sobre la requalificació de terrenys
L’alcalde també es va referir a les declaracions en premsa que havien fet alguns propietaris dels terrenys de l’ARE al conèixer la no aprovació definitiva: “algun veí espavilat que he vist en algun mitjà de comunicació va dir que ja que jo havia estat valent en la retirada d’aquest projecte, ara hauria de ser valent i requalificar aquest polígon per tal de donar satisfacció als requeriments que alguns veïns tenen quant a increments de densitat. Això és de poca vergonya, com pots estar oposat a un projecte i ara demanar-nos que el requalifiquem al gust del particular? És de poca vergonya”.

“Si els veïns ho volen delimitar, hauran de fer tot el procés que fa la resta de veïns i propietaris de la població de Cambrils. Aquests no seran especials, i ara molt menys, ja que el comportament d’alguns d’ells no ha estat adequat a la voluntat de la majoria”
Així doncs, els terrenys quedaran no delimitats, com ho especifica el Pla General, a excepció que els veïns es posin d’acord en la seva urbanització. En aquest sentit, Benaiges va dir que “si els veïns ho volen delimitar, hauran de fer tot el procés que fa la resta de veïns i propietaris de la població de Cambrils. Aquests no seran especials, i ara molt menys, ja que el comportament d’alguns d’ells no ha estat adequat a la voluntat de la majoria”
 El polígon està allí on està, el problema està en el fet que els propietaris no es posen d’acord. Això sí que és el seu problema, no de l’Ajuntament. I algun d’ells s’ho ha de fer mirar, sobretot els que fan aquesta mena de declaracions”.

“Els números no surten”
El que ara hi ha és una planificació feta a la disposició del consistori, “que hem d’agrair a la Generalitat”, apuntava Benaiges. “Va tirar endavant amb un projecte molt ambiciós, en el qual Cambrils hi creu, i que serà una solució molt important per a l’accés a la vivenda per a les classes populars en el conjunt de Catalunya. Però Cambrils té un problema: que el cicle econòmic ha tendit cap a preus que són impossibles de suportar per part de la propietat. No els podem demanar que paguin més per la urbanització del polígon que la rendibilitat que li puguin treure al seu terreny. El preu de la vivenda lliure sortia igual que el de la concertada catalana “els costos d’urbanització derivats de les necessitats de serveis que tenia aquest polígon eren enormes, però no pels carrers i tot això, sinó per la llum, l’aigua, etc. Els números no surten, per molt que considerem que és molt rendible tenir vivenda protegida i per molt que considerem que és molt rendible una sèrie d’equipaments que en aquell espai hi anaven” concloïa l’alcalde.

“Els números no surten, per molt que considerem que és molt rendible tenir vivenda protegida i per molt que considerem que és molt rendible una sèrie d’equipaments que en aquell espai hi anaven”

Comenta aquest article