Informació general

moció ICV

Per Redacció

Salvador Matas i Borrut,  regidor d’aquest Ajuntament, en nom i representació del grup municipal d’ICV-EUIA-EPM, presenta la següent proposta de Resolució  per tal que pugui ser debatuda en  el proper Ple de l’Ajuntament de Cambrils


MOCIÓ DEL GRUP MUNICIPAL D’ICV-EUIA-EPM DE L’AJUNTAMENT DE CAMBRILS DE CONDEMNA A LA SITUACIÓ DE LA PACIFISTA SAHRAUÍ AMINETU HAIDAR I LA DETENCIÓ ARBITRÀRIA DELS ACTIVISTES PRO-DRETS HUMANS

Atès que l’activista pacifista sahrauí Aminetu Haidar es troba fent vaga de fam des del passat dia 14 de novembre a l’aeroport de Lanzarote, després que les autoritats marroquines l’expulsessin i li confisquessin la documentació personal de forma il·legal. Amb aquesta vaga de fam, Aminetu Haidar vol exigir el seu dret a tornar als territoris ocupats del Sàhara Occidental i defensar els drets del poble sahrauí a la lliure autodeterminació.
 
Atès que el passat 8 d’octubre set activistes dels drets humans al Sàhara Occidental van ser detinguts a l’aeroport de Casablanca quan arribaven d’un vol provinent d’Argel, després d’un viatge de nou dies als campaments de refugiats sahrauís. Després de dies sotmesos a interrogatoris policials, van ser presentats davant d’un tribunal militar de Rabat on han estat acusats de col·laboració amb l’enemic i d’atemptar contra la seguretat de l’Estat. El Codi Penal marroquí preveu la pena de mort pel delicte d’alta traïció.
Atès que amb la firma el 1975 entre Espanya, Mauritània i el Marroc, es constitueix il·legítimament una administració provisional, impedint la transferència de la sobirania del territori del Sahara Occidental al seu legítim dipositari, el poble sahrauí.

Atès  que la prohibició del dret del retorn a Aminetu Haidar i les detencions d'activistes dels drets humans al Sàhara Occidental per part del Marroc formen part d'una planificada i històrica política de persecucions, desaparicions i tortures de les autoritats marroquines cap a la població civil sahrauí i cap als activistes i població sahrauí en general.
Atès que l'expulsió il·legal d'Aminetu Haidar, del seu propi país, el Sàhara Occidental, per les forces d'ocupació magribines suposa una vulneració dels drets humans i del dret internacional humanitari.
Atès que la situació de l’activista Aminetu Haidar ha estat condemnada per tots els grups parlamentaris del Parlament Catalunya i les detencions dels 7 activistes han estat condemnades per diferents organitzacions internacionals, des d’Amnistia Internacional fins a la Fundació Robert Kennedy o el centre Internacional Olof Palme.
 

Atés que la salut d'Aminetu Haidar s'està deteriorant ràpidament a causa de la vaga de fam i cada dia la seva situació s'agreuja.
Per tot l'anteriorment exposat, el Grup Municipal dICV-EUiA-EPM de l'Ajuntament de Cambrils sotmet a la consideració del Ple de l'Ajuntament la següent proposta:
ACORDS
Primer. Expressar la nostra solidaritat cap a l’activista sahraruí i per les set persones detingudes a Casablanca (Marroc), i exigir el Govern d'Espanya que garanteixi, la tornada segura i sense condicions d'Aminetu Haidar a la ciutat d'El Aaiún en territori sahrauí i d'acord amb la documentació de què és titular i a què té dret, respectant els pactes internacionals de drets civils i polítics.
Segon. Demanar l’alliberament de les 7 persones detingudes i el cessament de la repressió envers els defensors i les defensores dels drets humans als territoris ocupats del Sàhara Occidental.

Tercer. Sumar-nos a la condemna de la comunitat internacional per  l’actuació del govern del Marroc, que suposa una clara vulneració dels drets humans i el dret humanitari.
Quart. Sol·licitar al govern de l’Estat que cridi a consultes l’ambaixador d’Espanya al Marroc com a protesta per la vulneració de dret internacional humanitari i els drets humans per part d’aquest país.
Cinquè. Reclamar al govern de l’Estat que mentre Aminetu Haidar estigui en territori de l'Estat espanyol adopti les mesures adequades per a donar un tracte de respecte absolut a la dignitat i la seguretat de l'activista sahrauí.
Sisè. Demanar al govern de l’Estat i a la UE que el respecte als drets humans als territoris ocupats del Sàhara Occidental formi part de la relació diplomàtica de l’Estat espanyol i de la UE amb el Marroc.

Setè. Mostrar la nostra rebuig a l’escalada de repressió que pateix el poble sahrauí en els territoris ocupats del Sàhara Occidental
Vuitè. Traslladar aquest acord a la Presidència del govern espanyol, al Ministeri d’Assumptes Exteriors i Cooperació, a l’oficina de l’ONU a Madrid, al Delegat del Front Polisari, a l’Ambaixada del Marroc a l’Estat espanyol, al Consolat del Marroc a Barcelona, al President del Parlament de Catalunya, a l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, al Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i a les entitats del municipi.
 

Comenta aquest article