Informació general

La pesca de la llum tanca una temporada "desastrosa" per les dificultats per vendre el peix

Per Raquel Samaniego

Arribada d'una barca de la llum, ahir al matí al port de Cambrils

Un any més, les quatre barques de la llum de Cambrils posaran punt i final a la temporada de pesca. Demà divendres comencen la veda que s'allargarà fins el 15 de febrer, que sempre té com a objectiu principal la reproducció de les diferents espècies que es capturen. Aquesta ha estat una temporada que el mateix secretari de la Confraria de Pescadors —Xavier Domènech— ha qualificat de "desastrosa". Tot i que totes les barques d'aquesta especialitat iniciaran de nou la seva feina al febrer, el secretari manifesta que l'ambient que es respira entre els pescadors és de desànim: "Aquest sector porta uns tres anys que són molt dificultosos, costa molt que els pescadors es guanyin la vida i molts es replantegen no seguir, com passa ara en qualsevol altra empresa. De moment, però, tots els pescadors han decidit començar de nou després de la veda".

Els motius d'aquesta situació són diversos i, com explica Domènech, difícils de valorar. Entre ells, existeix la problemàtica situació econòmica, el que fa que "a molta gent li costi comprar el peix al preu que hauria de tenir, perquè segurament aquestes persones tenen altres prioritats a l'hora de fer la compra". Segons va dir, en aquests moments, no és problema de que no es capturi peix, "sinó que el problema és el seu preu".

D'altra banda, les captures del peix que es pesca amb la llum, com pot ser el seitó o la sardina, "estan molt globalitzades", és a dir, que es pesca en grans quantitats arreu del territori, com bé aquí a la nostra costa mediterrània, a Andalucia, o bé al nord, on també estan a punt d'obrir un calador. "Tot això fa que el peix es reparteixi molt més i que el mercat es saturi, el que provoca que també augmenti la dificultat per vendre'l". Segons Domènech, un dels armadors cambrilencs l'explicava fa uns dies que "enguany és la temporada que més peix ha agafat i era el que menys diners havia fet".

Peix de Nadal a Mercabarna

Mercabarna, per aquestes dates, ven el peix més barat que la resta d'establiments. Domènech, sobre aquest aspecte, remarcava que als pescadors de la Confraria de Cambrils no els afecta gaire perquè per les festes no es ven especialment el peix que aquí més es pesca, com pot ser el lluç, la pelaia o el pop. "Per això nosaltres paràvem a fer veda durant aquestes dates. Ara, de cara a les festes de Nadal, la gent que compra peix vol orades, llobarros, marisc, angules, gambes de Tarragona, etc., un peix que nosaltres no agafem en grans quantitats". 

Una setmana de miniveda de Nadal de totes les barques

Les 22 barques d'arrossegament i les vuit d'arts menors també faran una petita aturada aquest Nadal. Serà del 31 de desembre al 6 de gener, ambdós inclosos. Enguany la miniveda, que és el quart any que es realitza, és més curta que aquests anys enrere, ja que com comenta Xavier Domènech, "els dies festius han caigut molt bé aquest any, per això només fent festa el dia 4 de gener, els pescadors tenen una setmana sencera de descans". Així, per tant, durant aquest dia, cap de les 34 barques cambrilenques sortiran a la mar.

Comenta aquest article