Informació general

El professorat de l'escola pública es mobilitza contra la modificació del calendari escolar

Per Berta Ruiz

Detall d'alguns dels professors que van concentrar-se aquest passat divendres davant de l'Ajuntament

Aquest passat divendres 11 de desembre al migdia, una trentena de professors de diferents centres públics cambrilencs es van concentrar davant de l'Ajuntament per manifestar-se en contra de la proposta del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya de modificar el calendari escolar a partir del proper curs. Els professors duien fulls amb frases com "Cap retallada a la pública", "Maragall ves-te'n a esquiar i deixa'ns treballar", "Maragall dimissió" o "Al febrer farem colònies a casa del conseller". A banda de Cambrils, d'altres ciutats del Camp de Tarragona com Tarragona, Reus, Tortosa i el Vendrell també van acollir diferents manifestacions.

Disconformitat dels sindicats a la modificació del calendariescolar

Des dels sindicats USTEC-STEs, CCOO, Aspepc-SPS, Fete-UGT i CGT es mostren disconformes amb les diferents modificacions que es volen introduir en el calendari escolar com: "allargar la permanència del professorat als centres, sense alumnat, fins el dia 7 de juliol de 2010"; "eliminar la jornada continuada durant el mes de juny"; "implantar la sisena hora"; "eliminar el dia 7 de gener de les vacances de Nadal" i "implantar una setmana de vacances escolars a finals del mes de febrer o principis del mes de març".
El professor i membre del secretariat nacional d'USTEC-STEs –Ferran de Torres– present en la concentració a Cambrils va explicar a Revista Cambrils Diari Digital les principals modificacions que patiria la comunitat educativa de l'escola pública amb la posada en marxa d'aquest nou calendari. En primer lloc, Ferran de Torres va comentar que, "els pares també són una part afectada d'aquest nou calendari escolar. De fet, els mestres treballarem el mateix amb aquest calendari que amb qualsevol altre, ja que la LOE ens marca els dies lectius que hem de treballar. Per tant, això no és una reclamació per treballar menys, sinó que és una reclamació per fer un calendari racional". Segons va comentar de Torres, "en primer lloc, hauríem de seure i negociar, ja que per una part hi ha el professorat, per altra banda hi ha els pares i per una altra part, també hi ha les empreses".

Setmana blanca al mes de febrer

Una de les modificacions d'aquest nou calendari introduiria una "setmana blanca" per anar a esquiar al mes de febrer. Sobre aquesta qüestió, de Torres va explicar que, "sembla ser que ara s'introdueix aquesta setmana a petició de les estacions d'esquí, el finançament de la qual correria a càrrec dels municipis i de les AMPES dels centres. La proposta del Departament és fer aquesta "setmana blanca" al mes de febrer, durant la qual les escoles estarien obertes i els alumnes que no tenen mitjans haurien d'anar a l'escola. Per tant, si l'escola està oberta s'hauria de fer classe. Per què aquest absurd? O si no, financem a tothom per a que puguin fer excursions allà on vulguin".

S'elimina la jornada intensiva al mes de juny

Per altra banda, tal com va explicar de Torres, "també es treu la jornada intensiva a les escoles de primària durant el mes de juny". Recordem que fins ara, el professorat continuava treballant durant les tardes del mes de juny, però els alumnes ja no hi anaven. Respecte a això, Ferran de Torres va manifestar que, "és un clima mediterrani i hi ha excés de temperatura que fan il·lògica aquesta solució. De fet, hi ha una llei de prevenció de riscos que estableix que a partir d'una determinada temperatura no es pot fer classe".

Iniciar el curs el 7 de setembre

A banda, també hi ha una altra proposta que consistiria en iniciar el curs el dia 7 de setembre. Això implicaria molts canvis, ja que el centre hauria de tenir les plantilles tancades al mes de juny, i "això no ha passat mai!", segons va apuntar de Torres. "Fins al 30 de setembre han anat arribant professors als centres. A més, si comencem el 7 de setembre, la gent s'hauria d'incorporar l'1 de juliol al nou centre, amb temps per a preparar les classes".

Noves reunions amb el Consell Escolar de Catalunya i els sindicats

Demà dimecres 16 de desembre està prevista una reunió entre els sindicats i del Departament d'Educació i el dia 21 de desembre amb el Consell Escolar de Catalunya. "Tant els sindicats com el Consell Escolar de Catalunya ens hem manifestat en contra d'aquesta proposta, per absurda. Estem disposats a parlar-ne, asseure'ns i mirar els pros i els contres. No volem aquesta política de treure mesures que no van enlloc i que l'únic que fan és emprenyar més el professorat i el col·lectiu de pares i mares de l'escola pública", va afegir de Torres.

Finalment, "si el Departament no entra en raó i no s'asseu dialogar, nosaltres hem fet una proposta a la resta de sindicats per a convocar una vaga unitària a finals del mes de gener", segons va assenyalar Ferran de Torres.

Un moment de la concentració dels professors, el passat divendres

Comenta aquest article